Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warm dak: info & prijzen

Bij een warm dak wordt de dakisolatie langs de buitenkant van de dakconstructie geplaatst waardoor de constructiematerialen mee in de isolatieschil zitten. Dat biedt heel wat voordelen zoals een kleiner risico op scheuren. Wat is een warm dak? Welke voordelen gaan ermee gepaard? Wat is de kostprijs? Ontdek het hier samen met andere interessante info.

Prijzen en advies aanvragen voor de isolatie van uw dak?
✓ Vraag hier gratis offertes aan bij erkende dakisolatie-experten.

 

 

dakisolatie buitenkant warm dak Wat is een warm dak?

Een warm dak heeft betrekking op de locatie van de isolatie ten opzichte van het dakbeschot. Bij een warm dak wordt de dakisolatie aan de buitenkant van de dragende constructie geplaatst. Bovenop deze isolatie wordt dan een afdekking of waterkerende laag geplaatst zoals epdm, rubber of roofing.

Bij een warm dak is er geen spouw. Dat maakt dat het dak samen met de woning opwarmt. Daardoor is de dakconstructie meer bestand tegen verschillende weersomstandigheden en is er minder kans op scheurvorming in de dakvloer. Dakisolatie van buitenaf zorgt er ook voor dat het dak fungeert als warmtebuffer. Het dak slaat overdag namelijk warmte op en geeft deze ’s avonds geleidelijk weer af.

Bij een dak geïsoleerd langs de buitenkant wordt er onder de dakisolatie een dampscherm aangebracht. Dat voorkomt dat het vocht van de onderliggende verdieping de isolatie bereikt en daar condenseert. Dat heeft een negatieve invloed op de isolatiewaarde.

Een dak isoleren langs buiten is de meest gebruikte techniek van dakisolatie, vooral bij platte daken. Bij de plaatsing zijn er 2 opties. Of de bestaande dakhuid wordt verwijderd, of een nieuw warm dak wordt geplaatst bovenop de bestaande dakhuid. De isolatie kan mechanisch worden geplaatst met behulp van koudlijm of een schuimende PU-lijm. De isolatie losliggend plaatsen is ook mogelijk.

 

 

Kostprijs warm dak

De kosten van dakisolatie aan de buitenzijde is over het algemeen duurder dan dakisolatie van binnenuit (koud dak). Dat komt omdat er bij een warm dak altijd een nieuwe dakbedekking geplaatst wordt. Het voordeel is wel dat je dak er terug als nieuw uitziet zonder dat er aan de binnenafwerking geraakt moet worden. Zo verlies je binnen ook geen plaats.

De prijs van een warm dak is vooral afhankelijk van de grootte van het dak, het gekozen materiaal, de nodige veiligheidsvoorzieningen en de moeilijkheidsgraad.

Elk project is uniek en vraagt een eigen aanpak, daarom is het moeilijk om op voorhand een vaste prijs per te bepalen. Over het algemeen kan je rekenen op een gemiddelde prijs beginnend vanaf € 45/.

Benieuwd naar een prijs op maat voor een warm dak?
✓ Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende dakisolatie-experten.

 

warm dak isolatie

 

Dak isoleren buitenkant: voordelen opgesomd

  • Relatief goedkoop in vergelijking met andere methodes.
  • Beter bestand tegen temperatuurschommelingen en dus minder risico op scheurvorming.
  • Eenvoudigere plaatsing van isolatie in hoeken.
  • Minder risico op plasvorming en algengroei.

 

Opgelet: sinds 24 augustus 2024 is een vergunning voor dakisolatie in de meeste gevallen niet meer nodig. Toch hangen er nog enkele voorwaarden vast aan je renovatie. Het is aangeraden om vóór de uitvoering van de werken je gemeente te raadplegen om te weten te komen of je aan alle opgelegde regels voldoet.

 

Gebruikte materialen dak isoleren buitenzijde

Als isolatiemateriaal kan je kiezen voor materialen met voldoende hardheid. Op die manier blijft het dak beloopbaar. Veel gebruikte materialen zijn XPS-platen of PIR-platen.

XPS-platen of harde geëxtrudeerde polystyreenplaten zijn gemaakt van restproducten uit aardolie. Ze hebben een gesloten celstructuur en zijn bijzonder drukvast. PIR-platen of polyisocyanaat isolatieplaten zijn de opvolger van de PUR-plaat, wat slechte brandtechnische eigenschappen heeft. De platen zijn vaak bekleed met een dampdichte laag.

Bij een warm dak kan je ook kiezen voor minerale wol, zoals glaswol of rotswol, als isolatiemateriaal. Deze zullen dan in plaatvorm geplaatst worden.

TIP:
Het isolatiemateriaal moet een hoge densiteit hebben en ongevoelig zijn voor uitzetting en krimping. Voorbeelden zijn polyurethaan, stijve wolplaten, geëxpandeerd polystyreen, kurk of cellenglas.

Hou er ook rekening mee dat de afdekkingslaag bij een warm dak meer blootgesteld is aan weersinvloeden en daarom van voldoende kwaliteit moet zijn.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten