Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Afschotisolatie

Met afschotisolatie isoleer je je plat dak én voorzie je een helling om water af te voeren. Hiervoor worden schuin aflopende isolatieplaten achter elkaar geplaatst tot er een helling ontstaat. In dit artikel geven we je advies voor een correcte plaatsing met het juiste soort afschotisolatie. Je vindt hieronder ook info over de prijs, voordelen en alternatieven.

Ga snel naar: Soorten afschotplatenPrijsPlaatsing – AlternatievenOffertes ontvangen

 

Waarom kiezen voor afschotisolatie?

Er zijn verschillende manieren om je plat dak te isoleren en te laten hellen. Afschotisolatie, ook wel hellingsisolatie of hellende isolatie genoemd, doet de 2 in één. Dit is de meest praktische oplossing in deze gevallen:

  • Bij weinig opbouwhoogte: afschotisolatie heeft een geringe opbouwhoogte, omdat je een helling en isolatie in één hebt en die niet apart op elkaar moet plaatsen. Dit is handig bij bestaande dakkoepels, beperkte dakopstanden, ramen die aansluiten op je plat dak …
  • Bij een geringe draagkracht: laat je dakconstructie niet veel extra ballast toe? Hellingsisolatie heeft een licht gewicht en drukt dus weinig op de draagstructuur van je plat dak.

 

Soorten isolatieplaten met afschot

Hellende isolatieplaten of afschotplaten zijn beloopbaar, werken brandvertragend en hebben een hoge isolatiewaarde. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen: PIR (hoogste isolatiewaarde), EPS (goedkoper) en cellulair glas (zeer drukvast).

Daarnaast vind je de platen in verschillende afschotten (van 10 mm tot 25 mm). Dit bepaalt de hellingsgraad. Voor een efficiënte waterafvoer kies je best een afschot met een hellingsgraad van 1,5 of 2% (= 15 of 20 mm dikte per lopende meter). Je hebt ook verschillende isolatiediktes. Hoe dikker de plaat, hoe hoger de isolatiewaarde. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je voldoende hoogte hebt voor de helling. Je wil natuurlijk niet dat die niet boven de dakrand, raamkozijnen of koepel komt.

 

Wat is de R-waarde van afschotisolatie?

Dakisolatie is verplicht en moet minstens een warmteweerstand (R-waarde of Rd-waarde) hebben van 0,75 m² K/W (m² kelvin per watt). Fabrikanten vermelden de isolatiewaarde van de afschotplaten meestal bij de productspecificaties. Je kan de R-waarde van je afschotisolatie berekenen met de EPB-software op de overheidssite voor Energiesparen. Een dakwerker zorgt ervoor dat je dak aan de normen voldoet.

 

Afschotisolatie prijs

De kostprijs voor hellingsisolatie hangt af van verschillende factoren: de oppervlakte, moeilijkheidsgraad (met of zonder legplan mogelijk?), gekozen afwerking (het soort dakbedekking), hellingsgraad van het afschot … Ook het formaat, materiaal en de dikte van de isolatieplaten beïnvloeden de kosten.

De richtprijs voor isolatie met afschot bedraagt gemiddeld € 13 – 65 per m² voor een afschot van 10 mm en ca. € 15 – 70 per m² voor een afschot van 20 mm (prijzen excl. btw, plaatsing en extra werken). Dit is niet veel duurder dan vlakke isolatieplaten van ongeveer dezelfde dikte (prijsverschil van ca. 2 tot 3,5%). Een dakwerker geeft je advies en verzekert je van een correcte plaatsing. Ontvang offertes van erkende dakwerkers via onze online offerteservice.

Je kan onder voorwaarden genieten van subsidies voor afschotisolatie. De premiebedragen liggen doorgaans hoger voor de inschakeling een vakman dan voor doe-het-zelvers. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je bovendien van een verlaagd btw-tarief van 6% i.p.v. 21% voor de uitbesteding aan een dakwerker. Info over premies voor dakisolatie vind je in dit artikel.

 

afschotisolatie plat dak

 

Werkwijze en aandachtspunten plaatsing afschotisolatie

Hellende isolatie is snel en gemakkelijk geplaatst. Om de isolatieplaten te kunnen leggen, moet de ondergrond eerst vlak, droog en schoon gemaakt worden. Daarna wordt er een dampscherm geplaatst. Daarop worden dan de platen bevestigd. De hellingsgraad en waterafvoer moeten berekend worden zodat alles past binnen de afmetingen van je dak. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad kan de dakwerker dit zelf berekenen of een legplan laten opmaken door zijn leverancier:

 

1. Klein en standaard dak

Bij een klein standaard plat dak kan de dakwerker gemakkelijk zelf de maten berekenen en het dak dan isoleren met afschotplaten in een standaard formaat. Een uitgebreid legplan is dan niet nodig. Heb je meerdere tappunten voor je waterafvoer? Dan kan de helling eerst aflopen naar het midden tussen de tappunten. Bij het laagste punt verander je dan de isolatieplaten van richting naar de tappunten toe, zoals op onderstaande foto.

⇒ Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.

 

2. Groot en complex dak

Een dak met verschillende tappunten, koepels, onderbrekingen, hoeken … vraagt om precies maatwerk. Een dakwerker laat dan een fabrikant een legplan opmaken en de platen op maat leveren. Fabrikanten zoals Kingspan en Rockwool hebben daarvoor een speciaal studiebureau. Hieronder zie je een voorbeeld van een legplan van Kingspan met 4 tappunten.

⇒ Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.

 

Alternatieven voor hellingsisolatie met afschotplaten

Je plat dak isoleren en laten afhellen kan ook op andere manieren dan afschotisolatie. De methode hangt af van de draagstructuur:

  • Via een houten draagstructuur met afschot: eerst wordt een houten constructie met afschot geplaatst om een helling te creëren. Daarop worden dan vlakke isolatieplaten bevestigd. De opbouwhoogte hiervan is hoger dan bij afschotisolatie.
  • Via hellingschape: je kan ook een helling maken van beton (hellingschape). Hoe je dit isoleert, hangt af van het soort hellingschape. Zo is isolerende hellingschape vanzelf isolerend en weegt licht. Een andere optie is een zand en cement hellingschape. Deze soort heeft geen isolerende eigenschappen en moet je dus nog bedekken met vlakke isolatieplaten. De structuur weegt dan zwaar en kan daarom niet op elke dakconstructie. Hellingschape is doorgaans goedkoper dan afschotisolatie. Het dak moet dan wel goed bereikbaar zijn om de chape te kunnen gieten. Het duurt ook langer om die te plaatsen, want het moet minstens 2 dagen drogen.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten