Dakkapel isoleren
Ben je bezig met een dakrenovatie en laat je een dakkapel op maat plaatsen? Of is je dak al geïsoleerd, maar je huidige dakkapel nog niet? Dan is je dakkapel isoleren erg belangrijk om warmteverlies te vermijden. Zo ben je zeker van een lagere energiefactuur en een aangenaam woon- en warmtecomfort in je woning. Hoe kan je je dakkapel isoleren? Wat zijn de meest geschikte isolatiematerialen? Lees er alles over in dit artikel!
Ga snel naar:
Hoe dakkapel isoleren?
Prijs dakkapel isoleren
Mogelijke isolatiematerialen
Waarom vakman inschakelen?
Vraag vrijblijvend je offertes aan
Waarom een dakkapel isoleren?
Dankzij een dakkapel kan je je gerenoveerde zolderkamer verruimen, meer lichtinval creëren en eenvoudig verluchten. Laat je een nieuwe prefab dakkapel plaatsen? Dan is die doorgaans al geïsoleerd. Bij maatwerk is dat echter niet het geval. Wil je een onderbroken dakisolatieschil vermijden? Dan laat je best grondig je dakkapel isoleren. Zo ben je zeker van…
- Verlaagde energiefactuur: langs een slecht geïsoleerde dakkapel ontsnapt flink wat warmte. Hierdoor moet je vaak bijstoken, waardoor je veel meer energie verbruikt. Dankzij dakkapel isolatie vermijd je die hogere energiekosten.
- Verhoogd wooncomfort: met een naadloze dakisolatie (ook van je dakkapel) geniet je van een geoptimaliseerd wooncomfort. Op warme dagen blijft de koelte zo beter binnen terwijl de warmte gedurende de winterse dagen niet langs het dak kan ontsnappen.
- Goede geluidsisolatie: een geïsoleerde dakkapel zorgt niet enkel voor een optimale thermische isolatie. Ook voor een goede geluidsisolatie is het isoleren van je dakkapel belangrijk. Zo heb je geen last van storende omgevingsgeluiden.
- Stijgende waarde van je woning: isoleren heeft een positieve invloed op de waarde van je huis. Waarom? Omdat het de EPC-score van je woning verbetert. Een hogere EPC-score is namelijk stukken aantrekkelijker voor potentiële kopers.
Wil je je nieuwe of bestaande dakkapel isoleren? Contacteer dan diverse isolatiespecialisten actief in je regio. Zij geven je advies op maat om je dakkapel volgens de regels van de kunst te isoleren. Benieuwd? Vul dan gratis en vrijblijvend ons contactformulier in.
Hoe dakkapel isoleren?
Is je dakkapel nog niet optimaal geïsoleerd? Dan wacht je hier best niet te lang mee om hogere stookkosten te vermijden. Er bestaan 2 methodes: je kan je dakkapel isoleren van binnenuit of langs buiten. We zetten beide methodes kort op een rij:
OPTIE 1: dakkapel isoleren langs binnen
Een dakkapel isoleren van binnenuit komt het vaakst voor en gaat bovendien snel. De beste materialen zijn in dit geval minerale wol of kunststof isolatieplaten. Een vakman gaat doorgaans als volgt te werk:
-
Raamwerk plaatsen
Tegen het plafond en langs de zijwangen van de dakkapel brengt je vakman een houten of metalen raamwerk aan. Dit raster is op maat gemaakt om zo goed mogelijk aan te sluiten op de aanpalende zolderisolatie.
-
Isolatiematerialen aanbrengen
In een volgende stap klemt hij tussen het raamwerk de gekozen isolatiematerialen. Werkt hij met harde isolatieplaten? Dan klikt hij ze naadloos in elkaar via het tand-en-groefsysteem. Isolatiewol snijdt hij eerst op maat en klemt hij vervolgens vast tussen het raster.
-
Kieren & naden dichten
Nadien maakt hij de eventuele naden in de isolatielaag dicht met een aangepaste kit. Zo ontsnapt er zeker geen tocht of vocht langs de kieren en ben je zeker van een sluitende, naadloze isolatie van je dakkapel.
-
Dampscherm + afwerking plaatsen
Bovenop de isolatie komt een dampremmende folie. Zo dringt er geen condensatievocht van binnenuit in je isolatielaag. Nadien kan je de dakkapel langs binnen verder afwerken met gyprocplaten, OSB-platen, …
LET OP: vertrouw voor de uitvoering van de werken op een isolatiespecialist. Zo ben je zeker van een optimale plaatsing, kwalitatieve materialen én geniet je van het verlaagde btw-tarief als je woning ouder is dan 10 jaar. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt!
OPTIE 2: dakkapel isoleren langs buiten
Een andere mogelijkheid is het isoleren van de dakkapel langs de buitenkant. Gaat het om een grote dakrenovatie? Dan kan je zowel je dakkapel als de rest van je dak op die manier isoleren. Doorgaans gaat een vakman als volgt te werk:
-
Dakbedekking verwijderen & dampscherm plaatsen
Eerst verwijdert een dakwerker je huidige dakbedekking en de pan- en tengellatten, zodat de kale dakconstructie bloot komt te liggen. Daarbovenop komt het dampscherm. Zo kan de isolatielaag niet worden aangetast door vocht van binnenuit.
-
Isolatiematerialen aanbrengen
De makkelijkste en meest efficiënte manier om een dakkapel langs buiten te isoleren, is harde isolatieplaten gebruiken. Zo kan je je dakkapel isoleren met pir platen die eenvoudig met een tand-en-groefsysteem in elkaar worden geklikt.
-
Onderdakfolie plaatsen
Het onderdak is een belangrijk onderdeel van je dak. Deze folie houdt het dak wind- en waterdicht, zodat de isolatie en de dakconstructie niet door vocht aangetast worden.
-
Afwerken met dakbekleding
In een laatste fase werkt de dakwerker je dak en je dakkapel af met een bedekking naar keuze. De bekleding voor je dakkapel hangt vooral af van het type: gaat het om een dakkapel met een hellend dak of een plat dak?
LET OP: deze methode is vooral geschikt als een volledige dakrenovatie aan de orde is. Langs buiten isoleren is bovendien duurder en arbeidsintensiever. Vertrouw op een expert om de beste methode voor jouw situatie te bepalen. Start hier je aanvraag.
Prijs dakkapel isoleren
De prijs voor het isoleren van een dakkapel hangt voornamelijk af van het isolatiemateriaal, de totale oppervlakte van de dakkapel en de duur en moeilijkheidsgraad van de isolatiewerken. Wat is nu de gemiddelde kostprijs? Een overzicht:
- Dakkapel isoleren langs binnen: € 20 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
- Dakkapel isoleren langs buiten: € 40 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
LET OP: de kosten kunnen ook variëren van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend verschillende prijsvoorstellen aan bij vakmannen actief in je buurt. Start hier je aanvraag.
Mogelijke isolatiematerialen
Hierboven beschreven we hoe een vakman te werk gaat bij het isoleren van je dakkapel. Maar welke materialen zijn hiervoor het meest geschikt? Een beknopt overzicht:
- Harde isolatieplaten: 1 van de meest gebruikte isolatiematerialen voor het dak zijn harde isolatieplaten. Ze sluiten goed aan, zijn gebruiksvriendelijk en hebben een hoge isolatiewaarde. Je kan isolatieplaten in verschillende kunststoffen verkrijgen, zoals PIR, PUR, EPS, XPS, …
- Minerale wol: glaswol, rotswol, houtwol, … zijn allemaal soorten minerale wol. Ze zijn beschikbaar in halfzachte isolatieplaten of op rol (als dekens). Deze materialen zijn erg populair omdat ze soepel zijn en een goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben.
- Schuimisolatie: gespoten PUR is erg efficiënt om moeilijk bereikbare plekken te isoleren. Daarnaast is het de ideale aanvulling op zowel harde als zachte isolatieplaten, zodat de isolatie perfect luchtdicht is.
TIP: kies voor hoogwaardig isolatieglas
Beschikt je oude dakkapel nog over enkel of standaard dubbel glas? Waarom dan niet meteen investeren in isolatieglas? Ook daarmee kan je flink besparen op je energiefactuur. Laat je een dakkapel op maat vervaardigen? Bespreek dan voorafgaand de mogelijkheden qua beglazing met je schrijnwerker!
Waarom vertrouwen op een isolatiespecialist?
Ben je een handige doe-het-zelver? Dan kan je eventueel zelf je dakkapel langs binnen isoleren. Onthou wel dat enige ervaring is vereist om de isolatie correct aan te brengen. Beschik je niet over de nodige voorkennis? Vertrouw dan op een isolatiespecialist. Zo ben je zeker van…
- Gepersonaliseerd advies: een professional komt langs en bekijkt de staat van je dakkapel en eventueel van de verouderde isolatiematerialen.
- Oplossing op maat: op basis van de voorafgaande inspectie beslist hij met welke materialen hij aan de slag gaat om het gewenste resultaat te bekomen.
- Hoogwaardige isolatiematerialen: een specialist gebruikt enkel kwalitatieve en duurzame isolatiematerialen waar je jarenlang van kan genieten.
- Vlotte & correcte plaatsing: een vakman plaatst de isolatie in je dakkapel helemaal volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat.
- Financiële voordelen: laat je je dak en dakkapel isoleren door een vakman? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief en meerdere premies op isolatiewerken.
Offertes vergelijken = besparen!
Wist je dat je flink kan besparen op je isolatiewerken door verschillende offertes aan te vragen? Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook voorgestelde adviezen, materialen, uitvoertermijnen, …
Gratis meerdere offertes vergelijken? Dat kan! Vul het onderstaande offerteformulier in en ontvang 2 à 3 voorstellen op maat bij professionals actief in je regio: