Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zolder isoleren en afwerken

Een groot deel van het warmteverlies in je woning gebeurt via je dak. Door je zolder naadloos te isoleren, ga je dit probleem tegen. Je zolder isoleren en afwerken is dus een enorm rendabele investering die je energiefactuur flink naar beneden haalt. Hoe kan je te werk gaan bij dit project? Wat zijn de gemiddelde kosten? En ga je zelf aan de slag of schakel je een isolatiespecialist in? Je leest er hier meer over!

Ga snel naar:
Hoe zolder isoleren en aftimmeren?
Kosten zolder isoleren en afwerken
Zelf aan de slag of isolatiespecialist?
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Waarom je zolder isoleren en afwerken?

Met zolderisolatie geniet je van een lagere energiefactuur en een groter wooncomfort en draag je jouw steentje bij aan een beter milieu. Hoe je jouw zolder isoleert en afwerkt, is grotendeels afhankelijk van hoe je de zolder wil gebruiken. Er zijn 2 mogelijkheden:

 1. Zolder als opslagruimte: een zolder die je puur gebruikt om overtollige spullen op te bergen, hoef je niet noodzakelijk via het dak te isoleren. Je maakt de isolatieschil zo onnodig groot, waardoor je een volledige ruimte extra verwarmt. Een betere keuze is dan om je zoldervloer te isoleren. Deze isolatielaag kan je dan bv. afwerken met OSB-platen om de vloer beloopbaar te maken.
 2. Zolder als woonruimte: wil je je zolder gebruiken als een extra slaapkamer, een hobbyruimte, badkamer, …? Dan is het belangrijk om het volledige zolderdak grondig te isoleren en af te werken. Wil je ook geluidsoverdracht van de zolder naar de ruimtes eronder voorkomen? Isoleer samen met het dak dan ook de zoldervloer. Die kan je dan afwerken met een fraaie vloerbekleding naar keuze.

Wil je jouw zolder laten isoleren en aftimmeren door een erkende isolatiespecialist? Maak dan gebruik van de gratis offerteservice van Solvari. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en een prachtig eindresultaat. Kom gratis in contact met isolatiespecialisten in je buurt!

zolder isoleren en afwerken

 

Hoe zolder isoleren en aftimmeren?

Welke isolatiematerialen gebruik je voor zolderisolatie en hoe werk je die naadloze isolatielaag netjes af? Hieronder zetten we de mogelijke opties op een rij:

 

1. Zolder isoleren

Het meest aangewezen isolatiemateriaal is afhankelijk van hoe je jouw zolder isoleert. Een overzicht:

 • Isolatieplaten: kunststof isolatieplaten (PUR, PIR, EPS, …) zijn prima toe te passen voor het plafond óf de vloer van je zolder. Ze zijn namelijk drukvast, snel op maat te snijden en soms zelfs beschikbaar met een tand- en groefsysteem voor een naadloos eindresultaat. Verder hebben isolatieplaten een relatief hoge isolatiewaarde. Nadelig is wel dat dit type isolatie niet zo flexibel is.
 • Isolatiedekens: flexibeler zijn isolatiedekens van glaswol, rotswol, … Deze plaats je zo eenvoudig op oneven ondergronden. Verder zijn isolatiedekens relatief goedkoop en volledig te recycleren. Er zijn zelfs ecologisch verantwoorde soorten beschikbaar, zoals hout- of schapenwol.
 • Spuitisolatie: wil je zoveel mogelijk besparen op arbeidskosten? Kies dan voor spuitisolatie. Hierbij hoef je geen vaste materialen op een bepaald oppervlak te laten passen, maar vul je deze naadloos met een laag PUR-schuim, icynene, glaswol, … Je geniet zo van een optimale luchtdichtheid en een hoge isolatiewaarde. Spuitisolatie is geschikt voor zoldervloeren én hellende daken.
 • Inblaasisolatie: inblazen lijkt op het spuiten van isolatie, maar is beter voor het milieu. Dit soort isolatie is goed toe te passen voor oppervlakken die je met isolatiedekens of -platen moeilijker bereikt. Isolatiespecialisten gebruiken inblaasisolatie voor zowel zoldervloeren als hellende daken. Mogelijke soorten zijn papiervlokken (cellulose), houtvezels en glaswol.

 

2. Zolder afwerken

De afwerking van je zolderisolatie is afhankelijk van de isolatiemethode en het gekozen materiaal. Zo kan je een isolatielaag tegen een hellend dak goed afwerken met gipsplaten of planchetten, bepaalt de ondervloer (hout of beton) de meest aangewezen vloerbekleding op zolder, …

 

TIP: laat je uitgebreid adviseren door meerdere vakspecialisten!

Twijfel je nog tussen meerdere isolatiematerialen voor je zolder? En zoek je naar de meest geschikte afwerking voor je zolderdak en -vloer? Vraag dan zeker advies aan meerdere vakspecialisten in je buurt. Die kunnen je uitgebreid informeren over de mogelijkheden qua isolatiematerialen én de afwerkingsmaterialen. Bovendien verschilt het aanbod soms ook per vakbedrijf. Het loont dus sterk om te kijken en te vergelijken!

Vrijblijvend in contact komen met meerdere isolatiespecialisten? Dat kan snel, eenvoudig en volledig vrijblijvend via onze offerteservice!

 

Kosten zolder isoleren en afwerken

Gemiddeld kost zolderisolatie langs binnen € 20 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De precieze kostprijs verschilt per isolatiemateriaal, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Dit is ook nog exclusief de afwerking van die isolatielaag. De richtprijzen op een rij:

WerkzaamhedenPrijs per m² excl. afwerkingPrijs per m² incl. afwerking
Dak isoleren langs binnen€ 20 - 50€ 30 - 60
Zoldervloer isoleren€ 20 - 40€ 40 - 215

BELANGRIJK: kijk of je in aanmerking komt voor een isolatiepremie!

Laat je het klussen over aan een specialist? Dan kom je mogelijk nog in aanmerking voor een premie! Zo bespaar je behoorlijk op de werken op je zolder. Een isolatiespecialist is helemaal op de hoogte van de beschikbare premies en geeft je graag meer uitleg op maat. Kom vrijblijvend in contact met een specialist.

 

zolder isoleren en aftimmeren

 

Zelf zolder isoleren en afwerken of vakspecialist?

Kan je jouw zolder prima zelf isoleren en afwerken? Of doe je toch beter een beroep op de expertise en ervaring van een isolatiespecialist? Een woordje uitleg bij beide opties:

 

OPTIE 1: zelf zolder isoleren en afwerken

Zelf zolderisolatie plaatsen is mogelijk, maar alleen als je voldoende ervaring hebt als doe-het-zelver. Je moet dan natuurlijk weten hoe je de materialen best plaatst, welke überhaupt geschikt zijn voor je zolder, hoe je vochtproblemen vermijdt, … Maak je namelijk een fout, dan kost dit je veel extra geld (nieuw materiaal, eventuele herstelwerken, …).

TIP: hou er ook rekening mee dat je als doe-het-zelver 21% btw betaalt op alle aangekochte materialen. Is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% als je samenwerkt met een erkende isolatiespecialist.

 

OPTIE 2: zolder laten isoleren en afwerken

Kies je voor een vakman om je zolder te isoleren en af te werken? Dan geniet je van een brede waaier aan voordelen. Een kort overzicht met de belangrijkste pluspunten:

 • Gericht advies: welk isolatiemateriaal gebruik je het best voor je zoldervloer of -plafond? Welke valkuilen zijn er om rekening mee te houden? En hoe werk je de isolatielaag af? Een isolatiespecialist geeft feilloos antwoord op al je vragen.
 • Prijzen op maat: schakel je een vakman in via Solvari, dan geniet je van prijzen die specifiek afgestemd zijn op jouw woonsituatie, wensen en budget.
 • Mooi eindresultaat: met een specialist ben je zeker dat de isolatiewerken soepel en efficiënt verlopen. Zo kan je snel beginnen met energie besparen.
 • Garantie: met een vakspecialist profiteer je doorgaans van garantie, tijdens en na de uitvoering van de isolatiewerken. Dit betekent dat de specialist extra kosten bij fouten of beschadigingen voor zijn eigen rekening neemt. Vraag zeker naar die garantieregeling bij de vakbedrijven die je contacteert.
 • Verlaagd btw-tarief: ben je eigenaar van een woning van minstens 10 jaar oud? En schakel je een vakman in voor het isoleren en afwerken van je zolder? Dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6% op alle materiaal- en arbeidskosten.

 

CONCLUSIE: contacteer een isolatiespecialist voor het beste resultaat!

Wil je budgetvriendelijk je zolder laten isoleren en afwerken? Kies dan voor een vakman via Solvari. Via onze gratis offerteservice vergelijk je vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 specialisten actief in je regio. Begin met vergelijken via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten