Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dak dubbel isoleren

Is je dak al geïsoleerd, maar merk je een groot warmteverlies, is het koud op je zolder of liggen je stookkosten hoog? Dan kan je dak dubbel isoleren een oplossing bieden. Een vakman brengt dan een extra laag dakisolatie aan. Hoe kan je een hellend of plat dak dubbel isoleren? Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? Wat is de prijs per m²? … Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Hellend dak dubbel isoleren
Plat dak dubbel isoleren
Prijs dak dubbel isoleren
Vraag gratis offertes aan

 

Waarom je dak dubbel isoleren?

Nieuwe daken worden sowieso voorzien van isolatie waardoor ze onmiddellijk voldoen aan de geldende dakisolatienorm. Bij bestaande daken voldoet de aanwezige dakisolatie vaak niet meer aan die huidige energie-eisen. Het gevolg? Warmteverlies en hogere stookkosten. In dat geval is je dak extra isoleren een erg interessante investering. Zo ben je namelijk zeker van…

  • Lagere energiefactuur: met extra dakisolatie voorkom je dat warmte zomaar verloren gaat langs je dak. Zo kan je tot wel 30% besparen op je energiekosten.
  • Hoger woon- en warmtecomfort: met een optimale dakisolatie verbetert het binnenklimaat in je woning. In de winter blijft het langer warm en in de zomer langer koel. Die constantere binnentemperatuur zorgt voor een aangenaam wooncomfort.
  • Hogere waarde van je woning: wil je je huis verkopen? Een goed geïsoleerde woning krijgt een hogere energiescore bij de opmaak van een energieprestatiecertificaat (EPC). Zo’n goede score betekent ook een hogere verkoopwaarde.
  • Lagere CO2-uitstoot: met een extra laag dakisolatie ga je minder energie verbruiken. Zo verlaag je niet alleen je stookkosten, maar ook je CO2-uitstoot. Goed voor je portemonnee én het milieu dus.
  • Conform aan de dakisolatienorm: sinds 2020 moeten de daken van alle (huur)woningen die vóór 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voldoen aan de Vlaamse dakisolatienorm. Als minimumnorm geldt een warmteweerstand (R-waarde) van 0,75 m²K/W.

 

Hellend dak dubbel isoleren

dak dubbel isoleren

Je kan je hellend dak dubbel isoleren langs binnen of langs buiten, afhankelijk van je situatie, persoonlijke wensen en je vooropgestelde budget. Een overzicht van beide opties:

 

OPTIE 1: hellend dak dubbel isoleren langs binnen

Bij deze methode plaatst een isolatiespecialist een extra laag dakisolatie onder je dakconstructie. Die plaatsing gebeurt aan de binnenkant van je hellend dak zodat je dakbedekking onaangeroerd blijft. Kortom, dit is een praktische en goedkope manier om je hellend dak extra te isoleren. Het is een goede keuze als…

  • de houten draagbalken en je dakbedekking in goede staat zijn.
  • een onderdak aanwezig is (wind- en waterdichte folie of platen om je dak te beschermen tegen de weersinvloeden).
  • de huidige isolatielaag droog is.
  • je geen volledige dakrenovatie wil laten uitvoeren.
  • de binnenruimte onder het dak (nog) niet is afgewerkt en je voldoende plaats hebt.

TIP: wil je je hellend dak extra isoleren langs binnen? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat van jouw situatie en wensen. Ontvang gratis voorstellen bij vakmannen actief in je buurt.

 



  • Mogelijke isolatiematerialen voor een extra laag dakisolatie langs binnen

    Een isolatiespecialist kiest doorgaans voor 1 van de volgende isolatiematerialen:

    • Isolatiedekens: deze dekens van glaswol of rotswol zijn erg populair voor na-isolatie. Ze isoleren goed, zijn snel te plaatsen tussen de houten balken en de kosten zijn beperkt. Kortom, je geniet van een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.
    • Isolatieplaten: deze harde, drukvaste isolatieplaten in kunststof (PUR, PIR, EPS, …) hebben een grotere isolatiewaarde dan minerale wol. Je moet dus minder dik isoleren om hetzelfde resultaat te bereiken. Sommige platen zijn al voorzien van een dampscherm.
    • PUR-schuim: een isolatiespecialist kan ook een extra laag PUR-schuim op je oude isolatielaag aanbrengen. Gespoten PUR vormt een naadloze isolatielaag die alle kieren en gaten goed dicht. Aangezien PUR-schuim dampdicht is, heb je geen dampscherm nodig.

    TIP: een isolatiespecialist analyseert eerst grondig je dak en geeft je dan advies over het meest aangewezen isolatiemateriaal. Zo maak je de beste keuze tegen een correcte prijs. Ontvang gratis voorstellen bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.



  • Mag je extra isolatie plaatsen tegen een bestaand dampscherm?

    Dampschermen zijn dampdicht en voorkomen dat vochtige binnenlucht uit je woning terecht komt in je isolatiemateriaal. Je mag dus nooit zomaar extra isolatie + een dampscherm plaatsen tegen het dampscherm van je oude isolatielaag. Anders zit eventueel condensatievocht in je nieuwe laag dakisolatie gevangen tussen 2 dampschermen. Dat vocht kan dan je isolatiemateriaal aantasten, waardoor het zijn isolerende werking verliest.

    OPLOSSING: je moet het oude dampscherm verwijderen of voldoende doorprikken. Zo kan het eventuele vocht wel ontsnappen langs je dampopen onderdak en blijft je isolatiemateriaal intact. Vraag zeker meer uitleg aan een isolatie-expert actief in je buurt.



  • Hoe brengt een isolatiespecialist de extra dakisolatie aan?
    Zijn je spanten, kepers of gordingen niet breed genoeg om er een extra laag dakisolatie tussen te plaatsen? Dan kan een vakman extra houten latten op deze houten draagbalken vijzen. Zo kan hij dieper isoleren. Bij kunststof isolatieplaten is zo’n extra houten structuur zelfs niet nodig. Die kan een vakman gewoon rechtstreeks op de houten draagbalken schroeven. Resterende gaten en kieren dicht een isolatiespecialist probleemloos met PUR-schuim.


  • Is het nodig om de oude laag dakisolatie te verwijderen?

    Is de oude isolatielaag nog mooi droog en in goede staat? Dan moet je dat isolatiemateriaal zeker niet verwijderen. Een isolatiespecialist plaatst je extra dakisolatie dan gewoon tegen die oude laag (na het verwijderen of doorprikken van het aanwezige dampscherm). Is de oude isolatielaag vochtig? Dan is het beter die te verwijderen en ook het aanwezige onderdak en je dakconstructie grondig te inspecteren.

    TIP: een isolatiespecialist kan de staat van je huidige laag dakisolatie het beste inschatten. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.



  • Hoe dik moet de extra laag dakisolatie zijn?

    Voor een optimale isolatie met minerale wol mik je best op een totale isolatielaag van 16 à 21 cm. Is je huidige isolatielaag bv. 6 cm dik? Dan isoleer je best 10 à 15 cm extra bij. Bij PUR of PIR-platen of PUR-schuim volstaat dan weer 12 à 14 cm in totaal. Bij een huidige isolatielaag van 6 cm wol zou je dus je dak moeten bij-isoleren met 6 à 8 cm plaat- of spuitisolatie.

    LET OP: om in aanmerking te komen voor de Mijn VerbouwPremie moet de warmteweerstand van je nieuwe, extra isolatielaag min. 4,5 m²K/W bedragen. Een isolatiespecialist vertelt je hier graag meer over en zorgt ervoor dat je dakisolatie aan de normen voldoet. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

Prijs hellend dak extra isoleren langs binnen

De kostprijs voor extra dakisolatie aan de binnenkant van je hellend dak hangt af van de oppervlakte van je dak, het gekozen isolatiemateriaal, de dikte van je huidige isolatielaag, … Je mag rekenen op gemiddeld 20 à 50 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing.

Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw project? Hou er rekening mee dat de prijzen kunnen verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen, isolatiematerialen, adviezen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 isolatiespecialisten actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

 

OPTIE 2: hellend dak dubbel isoleren langs buiten

Bij deze methode plaatst een dakwerker een extra laag dakisolatie bovenop je dakconstructie. Die plaatsing gebeurt dus van buitenaf, waardoor de dakwerker eerst je dakbedekking moet verwijderen. Je hellend dak extra isoleren langs buiten is dan ook arbeidsintensiever en duurder dan dubbel isoleren langs binnen. Het is een goede keuze als…

  • je dakbedekking aan vervanging toe is.
  • er geen onderdak aanwezig is of die laag beschadigd is (wind- en waterdichte folie of platen om je dak te beschermen tegen de weersinvloeden).
  • de huidige isolatielaag niet meer in goede staat is.
  • je graag een volledige dakrenovatie wil laten uitvoeren.
  • de binnenruimte onder het dak al volledig is afgewerkt.

TIP: wil je je hellend dak extra isoleren langs buiten? Een dakwerker geeft je graag advies op maat van jouw situatie en wensen. Ontvang gratis voorstellen bij vakmannen actief in je buurt.



      • Welke materialen voor een extra laag dakisolatie langs buiten?
        Om je dak dubbel te isoleren langs buiten gebruikt een dakwerker altijd harde, drukvaste isolatieplaten van kunststof hardschuim (PUR, PIR, XPS, …). Hij bevestigt die aan elkaar met een eenvoudig tand- en groefsysteem. Zo krijg je een sluitend isolatieschild zonder risico op koude- of warmtebruggen (zwakke plekken in je isolatielaag).


      • Hoe brengt een dakwerker de extra dakisolatie aan?

        Een dakwerker verwijdert eerst je volledige dakbedekking en dan brengt hij een dampscherm aan (om je isolatiemateriaal te beschermen tegen vochtige binnenlucht). Daarna volgen de harde isolatieplaten met daarboven een onderdakfolie om je dak te beschermen tegen vocht en wind. Ten slotte volgen de tengel- en panlatten en je nieuwe of oude, gerecupereerde dakbedekking.

        TIP: er bestaan ook kant-en-klare isolatiepanelen die al voorzien zijn van een dampscherm aan de binnenkant en een onderdakfolie aan de buitenkant. Hiermee maakt een dakwerker je dak snel en eenvoudig lucht-, wind- en waterdicht. Vraag naar de mogelijkheden en beste oplossing voor jouw situatie bij een dakwerker actief in je buurt.



      • Kan ik mijn bestaande dakbedekking recupereren of niet?
        Is je dakbedekking nog in goede staat? Dan kan een dakwerker je bestaande dakpannen, kunst- of natuurleien, … eventueel terugplaatsen. Wil je echter de levensduur van je dak optimaal verlengen? Dan is het sterk aanbevolen om na het bij-isoleren van je dak ook een nieuwe dakbedekking te laten plaatsen.


      • Is het nodig om de oude laag dakisolatie te verwijderen?
        Dat hangt af van de staat van die oude isolatielaag. Is die nog droog, vormvast, …? Dan kan je die gerust behouden. In het andere geval laat je die laag beter verwijderen. Een dakwerker zal dan ook de staat van je dakconstructie grondig analyseren. Met een isolatieschild aan de buitenkant van je dakconstructie heb je trouwens in principe ook geen extra isolatie aan de binnenkant nodig.


      • Hoe dik moet de extra laag dakisolatie zijn?

        Een dakwerker kiest doorgaans voor isolatieplaten met een dikte van 12 à 15 cm. Zo ben je zeker van een warmteweerstand van minstens 4,5 m²K/W. Dat is de R-waarde die je moet halen om in aanmerking te komen voor de Mijn VerbouwPremie. Voor die premie telt namelijk alleen de nieuwe isolatielaag die je laat plaatsen en niet de oude isolatielaag.

        TIP: wil je je dak dubbel isoleren en genieten van de Mijn VerbouwPremie? Schakel dan zeker een professionele dakwerker in. Die geeft je graag meer uitleg en zorgt ervoor dat je dakisolatie voldoet aan de normen. Ontvang gratis offertes bij vakmannen actief in je buurt.

Prijs hellend dak extra isoleren langs buiten

De kostprijs voor extra dakisolatie aan de buitenkant van je dak hangt vooral af van de oppervlakte van je dak en de moeilijkheidsgraad van de werken. Je mag rekenen op gemiddeld 40 à 60 euro per m², incl. plaatsing en excl. btw en nieuwe dakbedekking.

Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw project? Hou er rekening mee dat de prijzen kunnen verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen, adviezen, dakbedekkingen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 dakwerkers actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 


Plat dak dubbel isoleren

plat dak dubbel isoleren

Net als een hellend dak kan je ook een plat dak dubbel isoleren langs buiten of langs binnen. Extra dakisolatie langs buiten (zie foto boven) is het meest aangeraden. Een overzicht van beide opties:

 

OPTIE 1: plat dak dubbel isoleren langs buiten

Bij deze methode plaatst een dakwerker een extra laag dakisolatie bovenop je dakconstructie. Zo zit die dakconstructie mee in de isolatieschil en warmt ze mee op met je woning. Daardoor bescherm je je dak optimaal tegen temperatuurschommelingen, vocht, … Je plat dak dubbel isoleren langs buiten kan op de volgende 2 manieren:

 

Warm dak

Is je huidige dakbedekking (bv. roofing of EPDM) niet meer in goede staat? Dan kan een dakwerker je bestaande dakhuid verwijderen om dan een nieuwe isolatielaag (kunststof isolatieplaten of minerale wol in plaatvorm) + een nieuwe dakbedekking te plaatsen. Hij kan dan ook je eventuele bestaande isolatielaag inspecteren en indien nodig verwijderen. Een andere optie is om een nieuw warm dak op je bestaande dakbedekking te plaatsen. Die oude dakhuid dient dan als dampscherm om vocht tegen te houden.

Prijs: 70 à 100 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat. 

 

Omgekeerd dak

Bij een omgekeerd dak plaatst een dakwerker de extra isolatielaag bovenop je bestaande dakbedekking. Op het isolatiemateriaal (vochtbestendige XPS-isolatieplaten) komt dan een ballastlaag van grind of tegels om de extra isolatie te beschermen en vast te houden. Bij zo’n omgekeerd dak blijft je dakhuid dus gewoon liggen. Zo bespaar je op zowel arbeids- als materiaalkosten.

Prijs: gemiddeld 45 à 50 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Warm dak + omgekeerd dak = duodak

Is je plat dak al geïsoleerd langs de buitenkant (warm dak)? Dan laat je best je dak bij-isoleren met een extra isolatielaag + ballast bovenop je huidige dakbedekking (omgekeerd dak). Bij deze combinatie spreken we van een ‘duodak’. Zo krijg je een optimale isolatie van je plat dak met het beste van beide methodes.

BELANGRIJK: meer weten over de voordelen van zo’n duodak? Een dakwerker geeft je graag uitleg. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij dakwerkers actief in je buurt. 

 

 

OPTIE 2: plat dak dubbel isoleren langs binnen

Als je een plat dak langs binnen isoleert, spreken we van een koud dak. Bij deze methode plaatst een isolatiespecialist een extra laag dakisolatie onder je dakconstructie.

 

Koud dak

Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten. Een plat dak is ook dampdicht aan de buitenkant, waardoor condensatievocht niet kan ontsnappen. Bovendien moet een vakman ook de binnenafwerking van je plat dak verwijderen om de extra isolatie tussen of onder je dakbeschot aan te brengen.

Prijs: 25 à 40 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 


Prijs dak dubbel isoleren

De kosten voor het dubbel isoleren van je dak hangen af van verschillende factoren. Gaat het om een plat of een hellend dak? Isoleer je je dak extra langs binnen of langs buiten? Voor welk isolatiemateriaal kiest een vakman? Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 20 à 100 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. We zetten de richtprijzen per methode nog eens op een rij in de onderstaande tabel:

IsolatiemethodePrijs per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
Hellend dak dubbel isoleren
Langs binnen€ 20 à 50
Langs buiten€ 40 à 60
Plat dak dubbel isoleren
Langs buiten€ 45 à 100
Langs binnen€ 25 à 40

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project? Vraag dan zeker gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt. Zo kan je prijzen, maar ook adviezen, isolatiematerialen, werkwijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

 

CONCLUSIE: welke isolatiemethode is de beste keuze?

Hoe laat ik nu best mijn dak extra isoleren? Laat ik mijn hellend of plat dak beter langs buiten of binnen isoleren? Welk isolatiemateriaal is het meest geschikt? Is het nodig om de dakconstructie deels te vernieuwen of niet? … Om zeker te zijn van de beste oplossing voor jouw dak, contacteer je best meerdere vakmannen. Zo krijg je een goed overzicht van de mogelijkheden en ben je goed geadviseerd om de beste keuze te maken.

TIP: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% i.p.v. 21%. En ook op de Mijn VerbouwPremie kan je aanspraak maken wanneer je samenwerkt met een expert. Vraag meer uitleg aan een professionele vakman actief in je buurt.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten