Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zolderisolatie plaatsen: methode, materialen en prijs

Zolderisolatie plaatsen is ongetwijfeld een van de beste isolatiemaatregelen die je kan nemen. Door het isoleren van een dak of zoldervloer kan je 25 tot 30% energie besparen en dat betekent op jaarbasis al gauw een besparing van honderden euro’s. In dit artikel vind je meer informatie over de verschillende manieren waarop zolderisolatie geplaatst kan worden en welke isolatiematerialen er beschikbaar zijn.

 

zolderisolatie plaatsen Waarom zolderisolatie plaatsen?

De zolder isoleren loont! Een gemiddeld huishouden kan door zolderisolatie te plaatsen jaarlijks 800-1000 m³ aardgas besparen. Bij een gasprijs van ongeveer € 0,62 per m³ komt dat neer op een besparing van ongeveer 500 euro. De kosten die je voor het plaatsen van de isolatie moet betalen verdien je dus relatief snel terug. Verder zal het wooncomfort sterk toenemen omdat er minder warmte via de zolder verloren gaat. Ook wordt de zolderruimte door het verbeterde binnenklimaat aantrekkelijk voor gebruik als woonruimte.

 

Dak of zoldervloer isoleren?

Met de plaatsing van zolderisolatie kan zowel vloerisolatie als dakisolatie worden bedoeld, maar waar moet je nu voor kiezen?

Dakisolatie: Hiervoor kies je best wanneer je de zolder wil gaan gebruiken als opslagruimte of woonruimte. Het comfort op de onderliggende ruimtes zal sterk toenemen en je zal veel energie kunnen besparen.

Zoldervloerisolatie: Dit is voornamelijk interessant wanneer het dak nog niet is geïsoleerd en je de zolder hoogstens als opslagruimte gaat gebruiken en niet als woonruimte. Deze methode van zolderisolatie is goedkoper dan dakisolatie en je kan er flink wat energie mee besparen omdat er geen warmteverlies meer via de zolder plaatsvindt. Je verkleint er het te verwarmen volume mee en de zolder behoort dan niet meer tot het beschermde volume.

Dak én zoldervloer isoleren: Door zowel de zoldervloer als het zolderdak te isoleren, creëer je een optimale isolatieschil. Deze manier van zolderisolatie is wel het meest kostbaar en vooral nuttig als je van de zolder een woonruimte wil maken en deze bijvoorbeeld tegelijk akoestisch wil isoleren van de onderliggende ruimtes.

 

1. Zolder isoleren: dak

Hellende daken kunnen over het algemeen het best geïsoleerd worden met isolatiedekens. Deze zijn gemakkelijk op maat te snijden en tussen de gordingen van het dak te plaatsen. Een laagdikte van 15 tot 20 centimeter is doorgaans het minimum. Om deze dikte te kunnen bereiken is het soms noodzakelijk dat de gordingen van het dak met houten latten verlengd worden. Zo kan het isolatiemateriaal goed vastgeklemd worden. Een houten roostering kan tevens dienst doen als dragende ondergrond voor de afwerking (bijvoorbeeld gipsplaten). Kunststof isolatieplaten zijn soms reeds voorzien van een afwerklaag van gips. Lees hier meer over het plaatsen van dakisolatie.

 

2. Zolderisolatie: vloer

Een zoldervloer kan op verschillende manieren worden geïsoleerd. Welk type isolatie men toepast, hangt samen met het soort vloer (hout of beton) en de gewenste afwerking (moet de vloer beloopbaar blijven?).

Massieve zoldervloer: Zoldervloeren van beton worden meestal geïsoleerd met drukvaste isolatieplaten. De vloeropbouw blijft dan beperkt, de zolder is beloopbaar en de ruimte blijft beschikbaar voor stockage. In plaats van drukvaste isolatieplaten kan men ook gebruik maken van gespoten PUR die in een dunne laag op de vloer aangebracht wordt.

Houten zoldervloer: Niet-massieve zoldervloeren kunnen opgevuld worden met minerale wol (glaswol of rotswol). De wol kan ingeblazen worden in de vloer maar kan ook in dekenvorm in de vloer zelf aangebracht worden.

Klik hier om meer te weten te komen over het isoleren van de zoldervloer.

 

Wil je je zolder laten isoleren door een vakman? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij isolatiespecialisten. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Klik hier voor meer informatie.

 

zolderisolatie glaswol

 

Welk materiaal kiezen?

De keuze aan isolatiematerialen is vrij groot. Welk type isolatiemateriaal je best kan plaatsen, is afhankelijk van de dak- of vloerconstructie, de gewenste afwerking en je persoonlijke voorkeur. Enkele voorbeelden van veelgebruikte isolatiematerialen:

Minerale wol: Glaswol en rotswol zijn erg geschikt als isolatiemateriaal voor hellende daken en zoldervloeren. Het wordt vaak in isolatiedekens verwerkt maar kan ook ingeblazen worden in de vloer of in het dak. Minerale wol isoleert erg goed, kan goed tegen vocht en is relatief goedkoop. Meer informatie over het isoleren van de zolder met glaswol vind je hier.

Kunststof isolatieplaten: Synthetische isolatiematerialen zoals PUR, PIR, XPS of EPS zijn stevige isolatieplaten die gemaakt zijn van een kunststof schuim. Ze isoleren goed bij lage diktes en zijn soms ook drukvast. Deze platen zijn erg geschikt voor zoldervloerisolatie maar kunnen ook voor het dak gebruikt worden. Ze zijn relatief goedkoop en goed bestand tegen vocht.

Ecologische isolatiematerialen: Wil je zoveel mogelijk gebruik maken van ecologische materialen? Tegenwoordig kan je kiezen uit een breed assortiment milieuvriendelijke isolatiematerialen zoals schapenwol, houtwol, papiervlokken, hennep en kurk. Deze natuurlijke materialen zijn wel een stuk duurder dan bijvoorbeeld minerale wol of EPS, maar ze zijn damp-open en beschikken over een hoge warmteopslagcapaciteit. Meer informatie over milieuvriendelijke isolatiematerialen vind je hier.

 

 

Prijs zolderisolatie plaatsen

De kostprijs voor zolderisolatie is afhankelijk van de isolatiemethode en het soort isolatiemateriaal. Een houten vloer isoleren met gespoten glaswol is in de regel goedkoper dan isolatie met dekens omdat de vloer zelf niet open gemaakt hoeft te worden. Dat geldt ook voor dakisolatie. Ecologisch vriendelijke materialen zijn duurder dan synthetische materialen. Gemiddeld kost het plaatsen van zolderisolatie 20 tot 40 euro per vierkante meter.

Wil je zolderisolatie laten plaatsen door een vakman? Dankzij de online offerteservice kan je makkelijk prijzen van professionals vergelijken. 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten