Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hellend dak isoleren

Wil je graag je hellend dak isoleren? Dan zijn er 2 grote mogelijkheden: isolatie plaatsen aan de binnenkant of de buitenkant van je dakconstructie. Die laatste optie staat ook bekend als een Sarkingdak. Wat zijn de voor- en nadelen van beide methodes? Welke vakman moet je inschakelen? Hoeveel kost een schuin dak isoleren ongeveer? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Hellend dak isoleren langs buiten of binnen?
OPTIE 1: Hellend dak isoleren langs buiten
OPTIE 2: Hellend dak isoleren langs binnen
Mogelijke premies en financiële voordelen

 

 

Hellend dak isoleren langs buiten of binnen?

Kies je best voor isolatie aan de buitenkant of de binnenkant van je dakconstructie? Die keuze hangt vooral af van je persoonlijke situatie en wensen:

 

OPTIE 1: je hellend dak isoleren langs buiten is een goede keuze als je…

  1. een volledige dakrenovatie voor ogen hebt. Deze methode vraagt namelijk vaak extra aanpassingen aan het dak. Dat zorgt ook voor een hogere prijs.
  2. ruimte onder het dak al mooi is afgewerkt.
  3. geen ruimte wil verliezen aan de binnenkant van het dak.
  4. een stijlvol dakgebinte hebt dat je niet wil wegstoppen.
  5. een volledig sluitende, doorlopende isolatielaag wil zonder mogelijke koude- of warmtebruggen.

Meer info en prijzen vind je verderop in dit artikel.

 

OPTIE 2: je hellend dak isoleren langs binnen is een goede keuze als je…

  • geen volledige dakrenovatie wil laten uitvoeren. Deze methode is minder ingrijpend voor de dakconstructie en daardoor doorgaans goedkoper.
  • dak nog in een goede staat is en je een goed onderdak hebt.
  • binnenruimte (nog) niet is afgewerkt.
  • het oké vindt om wat ruimte te verliezen aan de binnenkant van je dak.
  • het dakgebinte liever wil wegstoppen.

Meer info en prijzen vind je verderop in dit artikel.

 

Wanneer is het interessanter om je zoldervloer te isoleren?

Gebruik je de zolder niet als leefruimte en hoeft deze niet verwarmd te worden? Dan kan je in plaats van het dak ook de zoldervloer isoleren. Dat komt nog goedkoper uit en je bespaart nog meer op je energiefactuur.

In sommige gevallen is het zelfs aangeraden om én je dak én je zoldervloer te laten isoleren. Bv. als je je zolder als leefruimte gebruikt en je ook een goede akoestische isolatie wil tussen je zolder en de ruimtes eronder. Een isolatiespecialist geeft je hierover graag advies op maat. Ontvang gratis offertes via onze offerteservice.

 

 


 

OPTIE 1: Hellend dak isoleren langs buiten

Van plan om dakisolatie te laten leggen? Dan denk je wellicht eerst aan een hellend dak isoleren van binnenuit. Toch heeft ook isolatie aan de buitenkant vele troeven. Een woordje uitleg!

 

hellend dak isoleren buiten

 

Wat omvat een hellend dak isoleren langs buiten?

Bij dakisolatie langs buiten plaatst een dakwerker het isolatiemateriaal niet onder, maar bovenop de bestaande dakconstructie of draagstructuur. Deze plaatsing gebeurt dan ook van buitenaf. De dakwerker verwijdert eerst je huidige dakbedekking. Hij kan die achteraf weer terugplaatsen of een nieuwe dakbedekking plaatsen. Het is aangeraden om voor een nieuwe dakbedekking te kiezen. Zo ben je zeker van een langere levensduur.

De opbouw ziet er als volgt uit (van binnen naar buiten):

  • Draagstructuur (bv. kepers, spanten, gordingen, …)
  • Dampscherm (om je isolatiemateriaal te beschermen tegen vocht)
  • Harde isolatieplaten (van kunststof hardschuim)
  • Onderdakfolie (om je dak te beschermen tegen de weersinvloeden)
  • Rasterwerk van tengellatten en panlatten (om de dakbedekking op te plaatsen)
  • Dakbedekking (dakpannen, leien, …)

TIP: er bestaan ook kant-en-klare, zelfdragende isolatiepanelen die al voorzien zijn van een dampscherm en een onderdakfolie. Met zo’n totaaloplossing gaat de plaatsing sneller. Na de montage van dergelijke panelen is je dak ook onmiddellijk lucht-, wind- en waterdicht. Powerroof®-platen van Recticel Insulation zijn een voorbeeld van zulke isolatiepanelen.

 

Welk isolatiemateriaal bij dakisolatie langs buiten?

Voor deze methode gebruikt een gespecialiseerde dakwerker harde, drukvaste isolatieplaten met een tand- en groefsysteem van kunststof hardschuim: polyurethaan (PUR), polyisocyanuraat (PIR), geëxtrudeerd polystyreen (XPS), …

Om in aanmerking te komen voor de Mijn VerbouwPremie moet je een warmteweerstand van minstens 4,5 m²K/W krijgen. Dat komt overeen met een harde isolatieplaat van ongeveer 12 à 15 cm dik.

Belangrijk: benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen voor de isolatie van een hellend dak langs buiten? Een professionele dakwerker geeft je graag advies op maat. Ontvang gratis offertes bij dakwerkers actief in je buurt via onze offertepagina.

 

 

Werkwijze hellend dak isoleren langs buiten

Je hellend dak isoleren langs de buitenkant is een complexe klus die veel vakkennis vergt. Een ervaren dakwerker gaat daarbij als volgt te werk:

  1. Dakbedekking verwijderen

    De dakwerker zal eerst de bestaande dakbedekking verwijderen, zodat enkel de spanten, kepers of gordingen nog zichtbaar zijn. Hij zal ook je dakconstructie grondig inspecteren (bv. eventuele rotte balken). Achteraf kan hij de bestaande dakbedekking terugplaatsen of een nieuwe plaatsen. Dat laatste is meer aangeraden. Zo zit je weer goed voor vele jaren.

  2. Constructie maken aan de zijkanten van het dak

    Door de isolatie van je hellend dak aan de buitenkant komt je dak meerdere centimeters hoger te liggen. Daarom maakt de dakwerker een constructie aan de zijkanten van het dak. Zo is deze verhoging achteraf niet meer zichtbaar. Heb je voor je dak een vergunning nodig door deze verhoging? Dat ga je best op voorhand na bij je gemeente.

  3. Isolatieplaten aanbrengen

    De dakwerker brengt eerst een dampscherm aan om vocht tegen te houden. Daarbovenop plaatst hij de harde isolatieplaten. Hij klikt die met een tand- en groefsysteem in elkaar. Zo krijg je een doorlopend isolatieschild zonder koude- of warmtebruggen.

  4. Dak afwerken

    De dakwerker legt een onderdakfolie bovenop de isolatieplaten. Zo is je dak goed beschermd tegen vocht en wind. Deze folie is dampopen, zodat eventueel vocht in de isolatie nog naar buiten kan ontsnappen. Daarbovenop komt het rasterwerk van tengellatten en panlatten, gevolgd door je nieuwe dakbedekking.

TIP: op zoek naar een gespecialiseerde dakwerker actief in je buurt om je hellend dak te isoleren langs buiten? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

 

Voor- en nadelen hellend dak isoleren langs buiten (vs. langs binnen)

Naast je hellend dak isoleren langs buiten kan je ook kiezen voor isolatie langs de binnenkant van je dakconstructie. Wat zijn de voor- en nadelen van isolatie langs buiten ten opzichte van langs binnen? Een kort overzicht!

Voordelen langs buiten isoleren

  • Je bespaart ruimte: met dakisolatie langs buiten verlies je geen ruimte aan de binnenkant van je dak. De binnenruimte blijft namelijk onaangetast. Erg handig als die binnenruimte al mooi is afgewerkt of je die later nog wil gebruiken als leefruimte.
  • Je balken blijven zichtbaar: heb je een stijlvol dakgebinte? Door je hellend dak te isoleren langs buiten blijven die balken mooi zichtbaar.
  • Je hebt geen last van koudebruggen: door het doorlopende, sluitende isolatieschild langs buiten is je dak optimaal geïsoleerd. Zo is er ook minder risico op koude- of warmtebruggen (zwakke plekken in de isolatielaag).

 

Nadelen langs buiten isoleren

  • Het is duurder: je hellend dak isoleren langs buiten is ingrijpender dan langs binnen. Dat vertaalt zich ook in een duurder kostenplaatje.
  • Het vergt meer expertise: je hellend dak isoleren langs de buitenkant is een complexe en precieze klus. Vooral een goede luchtdichtheid vereist de nodige ervaring en vakkennis.
  • Het is minder geluidwerend: dakisolatie langs buiten zorgt voor een uitstekende thermische isolatie, maar de akoestische isolatie is minder goed. Isolatieplaten zijn namelijk minder geluidwerend dan traditionele isolatiematerialen als glaswol en rotswol.

 

 

Prijs hellend dak isoleren langs buiten

De kostprijs voor dakisolatie langs buiten hangt vooral af van de oppervlakte van het dak, de gebruikte materialen en de moeilijkheidsgraad van de werken (bereikbaarheid van het dak). Je mag rekenen op een prijs van 40 à 60 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing.

Belangrijk: oude dakpannen recupereren is niet aangeraden. De kosten voor de afwerking met een nieuwe dakbedekking kunnen de prijs dus nog doen oplopen. Wil je gericht prijzen, maar ook materialen en mogelijkheden qua afwerking vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 


 

OPTIE 2: Hellend dak isoleren langs binnen

Naast dakisolatie langs buiten kan je ook kiezen voor de traditionelere methode: je hellend dak isoleren langs binnen. Een woordje uitleg!

 

hellend dak isoleren

 

Wat omvat een hellend dak isoleren langs binnen?

Bij het isoleren van je schuin dak langs binnen plaatst een isolatiespecialist het isolatiemateriaal niet boven, maar onder de bestaande dakconstructie of draagstructuur. Deze plaatsing gebeurt dan ook van binnenuit. De opbouw ziet er dan als volgt uit (van binnen naar buiten):

  • Afwerking aan de binnenkant (bv. gipsplaten of panelen in kunststof om de isolatie mooi op zijn plaats te houden. Die kan je dan eventueel verder afwerken.)
  • Dampscherm (om je isolatiemateriaal te beschermen tegen vocht)
  • Draagstructuur met isolatiemateriaal erop of ertussen (de isolatie zit op of tussen de gordingen, kepers of spanten)
  • Onderdakfolie (om je dak te beschermen tegen de weersinvloeden)
  • Rasterwerk van tengellatten en panlatten (om de dakbedekking op te plaatsen)
  • Dakbedekking (dakpannen, leien, …)

 

Welk materiaal bij dakisolatie langs binnen?

Wil je je schuin dak isoleren tussen de balken? Een isolatiespecialist kiest dan tussen de volgende isolatiematerialen:

  • Minerale wol: traditionele materialen als glaswol en rotswol bieden zowel een goede thermische als akoestische isolatie.
  • Isolatieplaten: het kan gaan om PUR-, PIR-, en EPS-platen. Sommige platen zijn al voorzien van een dampscherm.
  • PUR-schuim: een hellend dak isoleren van binnenuit gaat snel met polyurethaanschuim (PUR). Gespoten PUR vormt een naadloze isolerende laag. Zo ben je zeker dat alle kieren goed gedicht zijn.

Belangrijk: om in aanmerking te komen voor de Mijn VerbouwPremie moet je een warmteweerstand van minstens 4,5 m²K/W krijgen. Weet je niet welk materiaal je best kiest en hoe dik dat moet zijn? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat van jouw situatie en wensen. Ontvang gratis offertes via onze offertepagina.

 

 

Werkwijze hellend dak isoleren langs binnen

Een hellend dak isoleren van binnenuit is minder ingrijpend dan langs buiten. Wil je echter zeker zijn van een correcte plaatsing met kwalitatieve materialen? Dan doe je best een beroep op een isolatiespecialist. Die gaat als volgt te werk:

  1. Dak voorbereiden

    Voor de isolatiespecialist het isolatiemateriaal plaatst, zal hij eventuele gaten en kieren dichten met PUR-schuim. Zijn de draagbalken niet dik genoeg om er het isolatiemateriaal tussen te plaatsen? Dan schroeft hij extra latten op de constructie. Is je onderdak niet langer in een goede staat? Dan zal de isolatiespecialist een nieuwe onderdakfolie plaatsen.

  2. Isolatiemateriaal aanbrengen

    Indien nodig snijdt de isolatiespecialist het isolatiemateriaal op maat van de kepers, spanten of gordingen. Daarna brengt hij de isolatie aan tussen de houten draagbalken en niet hij alles zorgvuldig vast.

  3. Dampscherm plaatsen

    Een dampscherm voor je hellend dak is essentieel. Zo kan vocht niet in de isolatie dringen. Is het isolatiemateriaal nog niet voorzien van een dampscherm? Dan plaatst de isolatiespecialist nog zo’n scherm aan de warme zijde van de isolatie.

  4. Plafond afwerken

    Indien gewenst kan je de isolatielaag nog verder laten afwerken, bijvoorbeeld met gipsplaten of kunststof panelen. Die kan je achteraf dan verder afwerken volgens je eigen voorkeur: verven, behangen, …

TIP: op zoek naar een isolatiespecialist actief in je buurt om je hellend dak te isoleren van binnenuit? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

 

Voor- en nadelen hellend dak isoleren langs binnen (vs. langs buiten)

Naast je schuin dak isoleren langs binnen kan je ook kiezen voor isolatie langs de buitenkant van je dakconstructie. Wat zijn de voor- en nadelen van isolatie langs binnen ten opzichte van langs buiten? Een kort overzicht!

Voordelen langs binnen isoleren

  • Het is goedkoper: je hellend dak isoleren langs binnen is minder ingrijpend dan langs buiten. Dat vertaalt zich in een goedkopere factuur.
  • Het is minder complex: in tegenstelling tot je hellend dak isoleren langs buiten is er geen verhoging van je dak bij deze methode. Ook het luchtdicht maken van je dak is makkelijker en gaat vlotter.
  • Het is geluidwerender: vooral glaswol en rotswol zorgen voor een betere akoestische isolatie dan de gebruikte isolatiepanelen bij de isolatie van een hellend dak langs buiten.

 

Nadelen langs binnen isoleren

  • Je verliest ruimte: bij het isoleren van je hellend dak langs binnen verlies je onvermijdelijk ruimte. Dat is minder praktisch als je die binnenruimte nog wil gebruiken als leefruimte.
  • Je balken zijn weggestopt: een stijlvol dakgebinte kan een echte eyecatcher zijn. Bij het isoleren langs binnen zitten die houten balken echter weggestopt achter gipsplaten of kunststof panelen.
  • Je hebt meer kans op koudebruggen: in tegenstelling tot bij dakisolatie langs buiten heb je bij deze methode geen doorlopend en volledig sluitend isolatieschild. Om koudebruggen te voorkomen is een correcte plaatsing en goede aansluiting van de isolatie erg belangrijk. Bij doe-het-zelven gaat het hier vaak mis.

 

 

Prijs hellend dak isoleren langs binnen

De kostprijs van de isolatie van een schuin dak langs binnen hangt vooral af van de oppervlakte van het dak, het gebruikte isolatiemateriaal en de moeilijkheidsgraad van de werken. Je mag rekenen op een prijs van 20 à 50 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing.

Belangrijk: in tegenstelling tot bij dakisolatie langs buiten is er geen nieuwe dakbedekking nodig. Ook daardoor komt de prijs voor het isoleren langs binnen goedkoper uit. De prijs kan wel verschillen van isolatiespecialist tot isolatiespecialist. Wil je snel en eenvoudig prijzen, maar ook materialen en afwerkingen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 


 

Druk de kosten van dakisolatie met premies!

Is je (huur)woning vóór 1 januari 2006 aangesloten op het elektriciteitsnet? Dan is dak- of zoldervloerisolatie verplicht in Vlaanderen sinds begin 2020. Geen toeval, door je (hellend) dak te isoleren spaar je op termijn heel veel geld uit én je geniet van een optimaal wooncomfort.

Bovendien kan je de kosten voor de isolatie van je hellend dak drukken via verschillende premies en financiële voordelen. Een kort overzicht:

  • Mijn VerbouwPremie: deze premie bedraagt maximum 50% van je totale eindfactuur. Voorwaarde is wel dat je isolatie een Rd-waarde heeft van minstens 4,5 m²K/W en dat je woning minsten 15 jaar oud is.
  • Totaalrenovatiebonus: laat je binnen een periode van 5 jaar 3 of meer energiebesparende maatregelen uitvoeren? En valt de factuur van je eerste renovatie tussen 2017 en 2020? Dan maak je aanspraak op deze vergoeding. Hoe meer maatregelen je laat uitvoeren, hoe hoger het bedrag.
  • EPC-labelpremie: als je verschillende energiebesparende werken laat uitvoeren en het EPC-label van je woning daardoor verbetert, kan je ook aanspraak maken op de EPC-labelpremie. De eindfactuur van je eerste investering moet daarbij een datum hebben in of na 2021. Deze premie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus.
  • Gemeentelijke premie: sommige gemeentes en provincies reiken premies uit voor dak- en zoldervloerisolatie. Neem dus zeker contact op met je gemeente.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

TIP: je komt enkel in aanmerking voor deze premies en financiële voordelen als je samenwerkt met een vakman. Laat je je hellend dak isoleren langs binnen? Dat gaat het om een isolatiespecialist. Ontvang gratis offertes op maat via onze offerteservice. Kies je voor isolatie aan de buitenkant? Dan moet je een gespecialiseerde dakwerker inschakelen. Vergelijk gratis en vrijblijvend voorstellen en offertes van dakwerkers actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten