Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Cellulose isolatie voor dak en zoldervloer

Cellulose is een ecologisch en duurzaam isolatiemateriaal voor je dak en zoldervloer. Het is goedkoop, heeft goede thermische en akoestische eigenschappen en kan gebruikt worden voor verschillende toepassingen, waarvan dakisolatie de populairste is. In dit artikel kom je meer te weten over eigenschappen, prijs en voor- en nadelen van cellulose isolatie voor het dak.

Ga snel naar:
Toepassingen cellulose isolatie
Voordelen en nadelen
Prijs cellulose isolatie
Alternatieve dakisolatie materialen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is cellulose isolatie?

Cellulose isolatie bestaat uit fijne vlokken die gemaakt zijn uit gerecycleerd krantenpapier. Het krantenpapier wordt hiervoor gehakseld in een molen en gemengd met boorzouten. Die zouten beschermen de isolatie o.a. tegen rotting, schimmelvorming en aantasting door ongedierte.

Er bestaan 2 soorten cellulose isolatie:

  • Cellulosevlokken: deze worden het meest gebruikt om daken en zoldervloeren te isoleren. Ze bevatten geen schadelijke stoffen en zijn niet giftig, wat het risico op huiduitslag tijdens de plaatsing verkleint. De vlokken worden ingeblazen tussen kepers en roosteringen van.
  • Cellulose isolatieplaten: met cellulose isolatieplaten kan je niet alleen je dak isoleren, maar indien gewenst ook je muren. De plaatsing gebeurt op dezelfde manier als glas- of rotswol isolatiedekens.

Interesse in cellulose als zolder- of dakisolatie? Een vakman vertelt je graag meer over de mogelijkheden. Kom in contact met dakisolatiespecialisten actief in jouw regio.

cellulosevlokken

 

Toepassingen van cellulose-isolatie

Cellulose isolatie kent verschillende toepassingen, maar wordt voornamelijk gebruikt om daken en zoldervloeren te isoleren. De mogelijkheden van cellulose dakisolatie:

 

1. Hellend dak isoleren met cellulose

Cellulose dakisolatie biedt een goede thermische en akoestische isolatie en kan gebruikt worden bij zowel bestaande woningen als nieuwbouw. Bij renovaties kan je je hellend dak zowel langs binnen als langs buiten isoleren met cellulose:

  • Hellend dak isoleren langs binnen: in tegenstelling tot isolatiedekens kan je cellulosevlokken niet vrijhangend tussen kepers aangebrengen. Er moet eerst een plafondafwerking met een dampremmende laag geplaatst worden waarop de cellulose dakisolatie kan rusten. Via een klein gaatje in het dampscherm worden de cellulosevlokken dan de ruimte ingeblazen.
  • Hellend dak isoleren langs buiten: kan je je bestaande dak niet langs binnen isoleren? Dan wordt er vaak gekozen voor een sarkingdak, waarbij de isolatie bovenop de dakconstructie wordt geplaatst. Ook hier wordt eerst een dampscherm aangebracht om de isolatie te beschermen tegen vocht. Bij deze toepassing wordt vaak gekozen voor cellulose isolatieplaten in plaats van vlokken.

Wil je jouw hellend dak isoleren met cellulose? Ontvang prijsvoorstellen op maat via de gratis offerteservice.

 

2. Plat dak isoleren met cellulose

Ook je plat dak kan je zowel langs binnen als langs buiten isoleren met cellulose:

  • Plat dak isoleren langs binnen: cellulose dakisolatie is een eenvoudige en goedkope manier om je plat dak langs binnen te isoleren. Dit is vooral aangewezen wanneer je dak goed wordt opgewarmd door de zon (bv. als er geen schaduw op valt en er geen zonnepanelen op liggen).
  • Plat dak isoleren langs buiten: wanneer je plat dak niet goed kan worden opgewarmd door de zon, kan je het nog altijd langs buiten isoleren met cellulose.

Wil je je plat dak isoleren met cellulose? Ontvang prijsvoorstellen op maat via de gratis offerteservice.

 

3. Zoldervloer isoleren met cellulose

Naast dakisolatie wordt cellulose ook vaak gebruikt als akoestische en thermische isolatie voor (houten) zoldervloeren. Gebruik je je zolder niet als leefruimte en wil je graag je zoldervloer isoleren in plaats van je dak? Dat kan perfect met cellulose isolatie.

Wil je jouw zoldervloer isoleren met cellulose? Ontvang prijsvoorstellen op maat via de gratis offerteservice.

 

cellulose isolatie zoldervloer

 

Voor- en nadelen cellulose dakisolatie

Cellulose als dakisolatie biedt heel wat voordelen. Maar zijn er ook nadelen verbonden aan deze keuze? Een overzicht van de belangrijkste pro’s en contra’s:

Voordelen cellulose isolatie dak

  • Duurzaam en milieuvriendelijk: cellulose is gemaakt van gerecycleerd krantenpapier en is een ecologisch alternatief voor traditionele isolatiematerialen.
  • Goedkoop: doordat de papiervlokken worden ingeblazen, heb je geen materiaalverlies wanneer je met cellulose isoleert. Daarnaast verloopt de plaatsing ook zeer snel, waardoor de arbeidskosten erg meevallen. Sowieso ben je in vergelijking met andere isolatiematerialen vanaf een dikte van 18 centimeter isolatie het goedkoopst af met cellulose isolatie.
  • Goede thermische en akoestische eigenschappen: dankzij cellulose isolatie geniet je van een constantere binnentemperatuur. Bovendien werkt het geluiddempend.
  • Vochtregulerend: cellulose kan een bepaalde hoeveelheid vocht opnemen zonder hierbij aan isolatiewaarde te verliezen. Het opgeslagen vocht wordt nadien gelijkmatig weer afgegeven. Deze vochtopnamecapaciteit zorgt voor een gezonder woonklimaat.
  • Brandwerend: cellulose isolatie is langer bestand tegen de hoge temperaturen bij brand dan vele andere types isolatie. De brandbaarheid van cellulose is vergelijkbaar met die van glaswolisolatie.
  • Zonnewerend: net doordat cellulose bestand is tegen hogere temperaturen, houdt het in de zomer ook de hitte beter tegen. Hierdoor blijven woonruimtes net onder het dak ook tijdens warme zomermaanden veel koeler.
  • Geschikt voor ruimtes met onregelmatige vorm: cellulose-isolatie neemt de vorm aan van de ruimte waar het wordt ingeblazen. Deze naadloze aansluiting zorgt voor een perfecte afdichting, wat een positieve invloed heeft op zowel de thermische als akoestische eigenschappen van dit isolatiemateriaal.

 

Nadelen cellulose isolatie dak

  • Gesloten, holle ruimte nodig: het grootste nadeel van cellulosevezels is dat je een half of volledig gesloten volume nodig hebt. In tegenstelling tot glaswolisolatie kan je cellulose isolatie niet vrijhangend tussen de kepers plaatsen.
  • Niet geschikt voor vochtige of natte ruimtes: hoewel cellulose tot 30% van zijn gewicht in water kan opnemen, is het niet geschikt om te gebruiken in permanent vochtige ruimtes. Dan verliest cellulose isolatie zijn isolerende eigenschappen. Voor bv. keukens of badkamers met een goede ventilatie is cellulose isolatie dan weer wél geschikt.
  • Samenwerking met isolatiespecialist vereist: het is niet mogelijk om cellulosevlokken zelf in te blazen. Wil je je dak isoleren met cellulose, dan moet je hiervoor altijd een vakman inschakelen. Vind een isolatiespecialist in jouw regio.

 

Prijs cellulose isolatie

Om je dak of zoldervloer te laten isoleren met cellulose mag je rekenen op een gemiddelde prijs van € 15 à 30 per m² voor een isolatiedikte van 20 cm. De prijs is afhankelijk van diverse factoren zoals de oppervlakte, moeilijkheidsgraad van de werken, voorbereidende werken, …

Let op: het is belangrijk om goed offertes te vergelijken en na te gaan wat er wel en niet is inbegrepen bij de plaatsing. Zo kan het plaatsen van een dampremmende laag een grote invloed hebben op de totaalprijs.

Ontvang je graag een exacte prijs voor jouw renovatieproject? Een isolatiespecialist bezorgt je na een plaatsbezoek een gedetailleerde prijsberekening op maat. Start hier jouw aanvraag.

 

TIP: druk de kosten met premies

Kies je voor cellulose dakisolatie? Dan kan je een deel van je investering terugkrijgen via premies en belastingvoordelen. Zo betaal je o.a. slechts 6% btw op materiaal- en arbeidskosten in plaats van 21%. Ontdek op welke premies je aanspraak maakt.

 

Alternatieven voor cellulose isolatie

Twijfel je nog tussen cellulose dakisolatie of een ander dakisolatie materiaal? We sommen de mogelijke alternatieven voor je op:

 

1. Milieuvriendelijke dakisolatie

Naast cellulose zijn er ook nog andere ecologische isolatiematerialen op de markt, waaronder:

  • Houtwol: houtvezelplaten worden gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen. Houtwol heeft een hoge warmte­opslag capaciteit, is damp­open en heeft goede akoestische eigenschappen.
  • Icynene isolatieschuim: icynene is een ademend isolatiemateriaal, maar is wel luchtdicht. Hierdoor verkleint het risico op koudebruggen. Het schuim vormt bovendien een naadloze isolatielaag.
  • Schapenwol: ook met schapenwol isoleer je je dak op een ecologische manier. Schapenwol heeft uitstekende thermische en akoestische eigenschappen en heeft bovendien een luchtzuiverende werking.
  • Hennep: hennep isolatie bestaat in de vorm van isolatiedekens en isolatieplaten. Het wordt vaak gebruikt voor het isoleren van hellende daken, houten vloeren, plafonds, muren en gevels.

Interesse in milieuvriendelijke isolatie? Ontvang prijsvoorstellen op maat via de gratis offerteservice.

 

2. Minerale wol dakisolatie

Wil je je hellend dak isoleren, dan kan je ook kiezen voor minerale wol. Je kan kiezen uit:

  • Glaswol: glaswol is 1 van de meest gebruikte materialen voor dakisolatie. Het is goedkoop, veelzijdig en bovendien gemakkelijk zelf te plaatsen.
  • Rotswol: rotswol isolatie is iets duurder dan glaswol en wordt vaak gebruikt om muren, vloeren en daken te isoleren. Het geeft ook minder kans op irritaties tijdens het plaatsen.

Interesse in minerale wol dakisolatie? Ontvang prijsvoorstellen op maat via de gratis offerteservice.

 

3. Kunststof dakisolatie

Een derde optie als alternatief voor cellulose dakisolatie is kunststof dakisolatie. Hierbij heb je de keuze uit:

  • PUR dakisolatie: PUR isolatie is verkrijgbaar in plaatvorm of in schuimvorm. PUR isolatieplaten worden vooral gebruikt voor dakisolatie, terwijl je met gespoten PUR ook gemakkelijk je zoldervloer kan isoleren. Ben je op zoek naar ecologische dakisolatie, dan is PUR een minder interessante keuze.
  • PIR dakisolatie: PIR is 1 van de best isolerende materialen voor dakisolatie. Het is een ecologischer alternatief voor PUR, maar is in tegenstelling tot bv. cellulose isolatie of rotswol niet biologisch afbreekbaar.
  • EPS dakisolatie: EPS platen, ook bekend als piepschuim, bieden een goede thermische isolatie en zijn zeer licht, waardoor ze makkelijk te plaatsen zijn.
  • Resol hardschuimplaten: resol is het best isolerende materiaal op de markt en is ideaal om je dak langs binnen of langs buiten te isoleren. De hoge isolatiewaarde zorgt er wel voor dat resol duurder is dan andere isolatiematerialen.

Interesse in kunststof dakisolatie? Ontvang prijsvoorstellen op maat via de gratis offerteservice.

 

Welk materiaal kies ik best voor de isolatie van mijn dak?

Die keuze hangt voornamelijk af van je budget, de gewenste isolatiewaarde, de isolatiedikte maar ook je persoonlijke voorkeuren. Wil je graag gespoten isolatie of isolatieplaten? Is ecologie een belangrijke factor in jouw keuze? Moet het isolatiemateriaal brandwerend zijn?

Om zeker te zijn van de juiste keuze, bespreek je jouw isolatieproject best met een ervaren isolatiespecialist. Op basis van jouw noden en wensen stelt hij jou het meest geschikte isolatiemateriaal voor. Kom in contact met meerdere vakmannen in jouw buurt via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten