Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isoleren zonder onderdak

Je dak isoleren of afwerken zonder onderdak is meestal niet aanbevolen. Door een verkeerde opbouw bestaat de kans dat er vochtproblemen, schade en schimmels optreden. Welke oplossingen er bestaan zonder onderdak en hoe je een onderdak kan plaatsen ontdek je hier.

Snel naar: Heb ik een onderdak?Onderdak plaatsenPrijs onderdakIsoleren zonder onderdak

 

wat is een onderdak? Wat is een onderdak?

Een onderdak wordt geplaatst op de dakconstructie en beschermt je woning tegen vocht van buitenaf. Het is verkrijgbaar in de vorm van onderdakplaten en onderdakfolie. Deze laatste wordt tegenwoordig bijna altijd gekozen vanwege de vlotte en snelle plaatsing.

Bovenop het onderdak worden vervolgens latten geplaatst waarop de uiteindelijke dakafwerking rust. Prijzen vind je verderop dit artikel.

 

Heb ik een onderdak?

Of je een onderdak hebt is makkelijk te zien langs de binnenzijde van het dak. Zie je de dakbedekking (leien, dakpannen,..), dan heb je geen onderdak. Zie je een folie, maar is deze beschadigd, hangt hij door of is hij onderbroken, dan is je onderdak aan vernieuwing toe.

Op onderstaande foto zie je een voorbeeld van een beschadigd onderdak. Dit wordt best vervangen alvorens het dak te isoleren. Bij een nieuw onderdak hoef je je geen zorgen te maken over slijtage. De nieuwste onderdak materialen hebben een erg lange levensduur.

beschadigd onderdak

 

 

4 Oplossingen wanneer je geen onderdak hebt

Dakisolatie zonder een onderdak kan in theorie wel, maar er moeten allerlei voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Per dak verschilt het of een onderdak al dan niet een grote invloed zal hebben op de doorlaatbaarheid van vocht. Zo spreekt het voor zich dat een pannendak meer wind vangt dan een leien dak. Een vrijstaand huis zal ook meer te verduren krijgen dan een rijwoning. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

Oplossing 1:  Onderdak plaatsen van buitenaf

De beste en meest duurzame oplossing is het plaatsen van een nieuw onderdak. Dit gebeurt langs de buitenzijde. Is je dakbedekking nog in prima staat, dan kunnen de dakpannen of leien eenvoudig teruggeplaatst worden nadat het onderdak geplaatst is. Na de werken merk je dus geen verschil op.

Hebben je dakpannen hun beste tijd gehad, dan kan het ook de perfecte gelegenheid zijn om je dakbedekking te vernieuwen en de goten na te kijken. Bovendien kan je ook van buitenaf isoleren zodat je geen binnenruimte verliest. Door het isoleren breidt je dak wel uit naar de buitenzijde toe. Afhankelijk van de constructie van het gebouw zullen de verhoogde zijkanten dus ook afgewerkt moeten worden.

 

Prijs onderdak plaatsen

Het plaatsen van een onderdak gebeurt door een dakwerker. Voor de plaatsing van een onderdak moet je rekenen op een prijs van 10 euro per vierkante meter. Bijkomende kosten zijn o.a. het verwijderen en terugplaatsen van de dakbedekking + het vernieuwen van de pannelatten en tengellatten.  Reken hiervoor op zo’n 35 euro per vierkante meter.

Voor het vernieuwen van de dakbedekking beginnen de prijzen vanaf 25€ (betonnen dakpannen). Keramische dakpannen kosten zo’n 45 euro. Voor kleitegels betaal je 65 tot 100 euro per vierkante meter.

Let op! Dit zijn richtprijzen. De kosten kunnen sterk variëren naargelang je deze werken gaat combineren. Ook de oppervlakte, bereikbaarheid en moeilijkheidsgraad speelt een rol.

Om zeker te zijn van de beste prijs en een correct voorstel doe je er goed aan prijzen aan te vragen bij 2 tot 3 gespecialiseerde dakwerkers. Vrijblijvend offertes en voorstellen ontvangen van dakwerkers uit jouw regio kan via onze offertepagina.

 

 

Oplossing 2: Onderdak langs binnen aanbrengen

Wanneer je de dakbedekking niet wil verwijderen, kan er ook een onderdak aangebracht worden van binnenuit. Men zal dan een waterdichte laag aanbrengen langs de binnenzijde die uitmondt in een goot. Deze goot wordt dan verbonden worden met een afvoerbuis.

De dakisolatie zelf wordt dan langs de binnenzijde van het onderdak geplaatst zodat deze geen vocht meer kan absorberen. Hoewel deze techniek goedkoper is dan een nieuw onderdak langs de buitenzijde, wordt deze werkwijze niet aangeraden. Je houten dakconstructie blijft in aanraking komen met vocht en de kans op schimmels is groot door koudebruggen. Er zijn dan ook weinig vakmannen die deze klus willen uitvoeren.

 

 

Oplossing 3: Vochtwerende isolatieplaten

Tegenwoordig zijn er ook vochtwerende isolatieplaten verkrijgbaar die geen isolatiewaarde verliezen wanneer ze in contact komen met vocht en water. Bij een huis zonder onderdak waar slechts sporadisch vocht doorkomt, is dit type isolatie zeker een goede keuze. Zijn de dakpannen en leien geregeld vochtig langs de binnenzijde, dan wordt het aangeraden om alsnog een onderdak aan te brengen.

Let op! Deze methode is enkel aanbevolen indien je op korte termijn ook van plan bent het dak te vernieuwen. Aangezien je dakconstructie in contact blijft komen met vocht en nu ook nog eens wordt afgesloten van luchtcirculatie langs de binnenzijde, kan het hout op termijn rotten. Dit brengt heel wat extra kosten met zich mee bij een latere dakrenovatie. Offertes voor dakisolatie kan je hier aanvragen.

 

 

Oplossing 4: Zoldervloer isoleren

Heb je geen onderdak en wil je de zolder niet gebruiken als verwarmde ruimte, dan is het isoleren van de zoldervloer de ideale oplossing.  Het isoleren van de zoldervloer is een pak goedkoper dan het dak omdat het volume kleiner is en de plaatsing sneller en eenvoudiger is.

Wil je van de zolder later een volwaardige kamer maken, dan kan je nadien altijd nog het dak laten vernieuwen en een onderdak laten plaatsen. Offertes van erkende isolatiespecialisten kan je hier aanvragen. Voor dakwerkers gespecialiseerd in het plaatsen van een onderdak kan je hier terecht.

 

Plaats steeds een dampscherm als je isoleert!

Het dampscherm is, net als het onderdak, een beschermde laag die vocht tegenhoudt. In tegenstelling tot het onderdak wordt het dampscherm langs de binnenzijde van de isolatie geplaatst. Zo kan je isolatie niet vochtig worden van condensatievocht uit de woonomgeving.

De plaatsing van een dampscherm is specialistenwerk omdat dit volledig luchtdicht geplaatst moet worden. Je laat dit dan ook best uitvoeren door een gespecialiseerd isolatiebedrijf.

 

Opbouw onderdak
Voorbeeld van correcte dakopbouw

 

Gevolgen van een dak zonder onderdak

De invloeden van het weer op een dakconstructie zonder onderdak zijn niet gering. Harde wind kan mettertijd schade toebrengen aan de dakisolatie, en het vocht dat zich in elk hoekje en gaatje nestelt, kan houtrot veroorzaken.

Je kunt je voorstellen dat een dak waarvan de steunbalken van binnen helemaal zijn vermolmd, ontzettend gevaarlijk zijn voor de bewoners van een huis. Dit proces neemt vaak vele jaren in beslag en is vaak onzichtbaar waardoor bewoners pas na tientallen jaren geconfronteerd worden met een dakconstructie die volledig vernieuwd moet worden.

 

 

Premies & fiscale voordelen onderdak plaatsen

Wil je nog vele jaren genieten van je huis, dan neem je het probleem best aan bij de kern van het probleem. Door onderdakplaten of een onderdak doek te plaatsen, ben je zeker dat de houten constructie gevrijwaard blijft van schade en kan je ook probleemloos isoleren met elk type isolatie.

Wanneer je isolatie- of dakwerken laat uitvoeren kan je aanspraak maken op de renovatiepremie en isolatiepremie. Ook het verlaagde BTW-tarief van 6% is mooi meegenomen voor woningen ouder dan 10 jaar. Meer info over de premies vind je hier.

 

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten