Dakisolatieplaten – Isolatieplaten dak en zoldervloer

Omdat warmte stijgt, levert het thermisch isoleren van jouw dak of zoldervloer gegarandeerd een grote besparing op. Als je kiest voor dakisolatie met behulp van isolatieplaten, kun je de plaatsing ook gemakkelijk zelf doen. Een grondige renovatie is niet nodig. Al wat je nodig hebt, is te verkrijgen in de betere doe-het-zelfzaak.

 

Isolatieplaten dakWat zijn isolatieplaten?

Isolatieplaten bestaan meestal uit kunststof of synthetische materialen. Deze platen kunnen zowel voor de isolatie van platte als hellende daken worden gebruikt en zijn afhankelijk van hun samenstelling. Bij hellende daken kunnen de meeste platen boven de kepers worden geplaatst, zodat de binnenafwerking van het dak niet eerst moet worden verwijderd en er een luchtspouw ontstaat. Bij sommige platen is er al op voorhand een kliksysteem aan de plaat bevestigd, zodat bij de plaatsing zowel de plaat als het kliksysteem in één handeling kan worden aangebracht.

 

 

 

Voordelen van dakisolatieplaten

De eenvoudige manier van plaatsen is al meteen het eerste grote voordeel van isolatieplaten. De platen zijn verkrijgbaar in verschillende groottes. Dat betekent dat je zowel kleinere als zeer grote oppervlaktes snel kunt bedekken. Vooral bij zeer grote oppervlaktes (vaak bij platte daken) gaat het werk zo zeer snel vooruit.

 

Dakisolatieplaten zijn dampdicht
Kunststoffen isolatiematerialen hebben het voordeel een grotere dampdichtheid te hebben. Dit is belangrijk om de isolatie optimaal te laten functioneren en om condensatie van damp (vocht) in het isolatiemateriaal te vermijden. Wanneer men isolatiematerialen met een lage dampdichtheid zou plaatsen, zou alle lucht zomaar doorheen de materialen sijpelen.

 

Isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde met beperkte dikte
De isolatieplaten kunnen met een kleinere dikte worden aangebracht, terwijl ze toch dezelfde isolerende waarde behouden. Ze nemen dus een minimale ruimte in beslag. Hierdoor moeten aansluitende elementen (zoals kepers of dakgoten) vaak niet te worden aangepast. Dat scheelt een pak in tijd en kosten.
Qua warmtebehoud en blijvende isolatiewaarde scoren de isolatieplaten beter dan de anorganische isolatiematerialen. De ecologische materialen blijven op dit vlak evenwel de absolute koploper.

 

Dakisolatieplaten zijn geluidswerend
Niet alleen warmte of koude worden door de isolatieplaten goed geweerd, ook geluid wordt hierdoor zeer goed afgehouden. Niet onbelangrijk als je bijvoorbeeld jouw plat dak, waar ook al eens op wordt gelopen, wil isoleren.

 

Dakisolatieplaten

Fastfixx dakisolatieplaten van rockwool

 

 

Nadelen van dakisolatieplaten

Nadeel is dat de synthetische materialen als basisgrondstof meestal petrochemische delfstoffen hebben. Dit zijn stoffen die afgeleid zijn van aardolie. De productie ervan is dan ook milieuvervuilend door het vrijkomen van gevaarlijke stoffen. Het afval dat overblijft, vergaat bijna niet en is zeer moeilijk te recycleren. De petrochemische stoffen die overblijven, worden vrij traag terug in ons natuurlijk ecosysteem opgenomen. Als je dus grote ruimtes isoleert met kunststoffen platen, en je dus veel afval samen hebt liggen, verwijder je deze best zo snel mogelijk uit je leefomgeving. Dramatiseren hoeft echter niet. Wie gewoon zijn zolder wil isoleren met isolatieplaten, hoeft niet bang te zijn.

 

Samen met rollen in glaswol, worden isolatieplaten in kunststof het meest gebruikt voor de isolatie van daken. Deze laatste zijn vooral zeer handig bij de isolatie van grote oppervlaktes. Maar ook jouw zolder van een kleiner formaat kan perfect met behulp van isolatieplaten worden bedekt. Gegarandeerd bereik je hiermee, naast een mooi uitgelijnde afwerking, een voelbare energie- en geldbesparing. Via onze gratis offerteservice kan je nu gratis en vrijblijvend online offertes aanvragen voor het isoleren van daken en zoldervloeren met isolatieplaten.

Vraag hier vrijblijvend offertes aan voor dakisolatieplaten met of zonder plaatsing.