Dakisolatie 2020 appartement: Info & procedure

Vanaf 2020 wordt de dakisolatienorm voor appartementsgebouwen verstrengd. Je wacht dus best niet te lang om samen met de syndicus en de vereniging van mede-eigenaren (VME) te controleren of de dakisolatie nog in orde is. Wanneer de dakisolatie niet voldoet aan de norm moeten alle bewoners van het gebouw bijdragen in de kosten voor een nieuwe dakisolatie. Dit moet je doen om strafpunten te vermijden. Door de strengere regels is de kans namelijk veel groter dat het gebouw wordt afgekeurd.

Ga snel naar:  procedurepremiesofferte dakisolatie

 

dakisolatie 2020 appartement witWat verandert er in 2020?

Het jaar 2020 wordt het jaar waarin alle verplichtingen voor renovatie nageleefd moeten worden voor zowel woningen als appartementsgebouwen. Binnen deze verplichtingen moet de nodige dakisolatie worden voorzien.

De dakisolatie moet een minimale R-waarde hebben van 0,75 m²K/W. Dit komt neer op een laagdikte van gemiddeld 3 tot 4 cm, afhankelijk van het type isolatiemateriaal. Lees hier meer over verschillende soorten dakisolatie.

 

Energieprestatiecertificaat (EPC)

Met een energieprestatiecertificaat (EPC) toon je aan dat de isolatie voldoet aan de nodige eisen. In dit document kan je nagaan of de dakisolatie voldoet aan de minimale R-waarde. Is dit niet het geval? Dan moet er nieuwe of extra isolatie geplaatst worden. Zorg na de plaatsing van nieuwe isolatie voor een controle van een erkend energiedeskundige. Eens je isolatie is goedgekeurd, wordt dit in het EPC opgenomen.

Isolatie die voldoet aan de minimale R-waarde maar beschadigd is, kan ook afgekeurd worden. Zoek je nog een vakman voor het repareren van de dakisolatie in je appartementsgebouw? Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend offertes op maat van erkende isolatiespecialisten in je buurt. Zo kom je voor verrassingen te staan en voldoet je appartementsgebouw aan de isolatienormen van 2020.

 

Dakisolatie 2020 appartement: strafpunten

Wordt bij een controle vastgesteld dat de dakisolatie van het appartementsgebouw waarin je woont niet in orde is, dan worden er strafpunten toegekend. De score wordt bijgehouden op een puntenkaart. Voor het toekennen van de strafpunten wordt er een onderscheid gemaakt tussen daken kleiner en groter dan 16 m². Voor beide ligt de isolatienorm op 0,75 m²K/W.

Strafpunten worden toegekend wanneer de R-waarde op het EPC lager is dan de norm of wanneer er geen dakisolatie aanwezig is. Het EPC moet ook in orde zijn. Kan er geen EPC worden voorgelegd of wordt er enkel een standaardwaarde vermeld? Dan worden er alsnog strafpunten toegekend. De scorekaart ziet er als volgt uit:

PeriodeDak < 16 m² Dak > 16 m²
01/01/2015 t.e.m. 31/12/201713
01/01/2015 t.e.m. 31/12/201939
Vanaf 01/01/2020915

 

Dakisolatie 2020 appartement: sancties en gevolgen

Wanneer het appartementsgebouw ongeschikt wordt verklaard, mogen de appartementen nog bewoont, maar niet meer verhuurd worden. De huidige huurder mag er blijven tot het einde van het huurcontract. Wanneer het gebouw 1 jaar of langer ongeschikt is, riskeert de verhuurder een boete. Woont de eigenaar zelf in zijn gebouw? Dan is een boete niet mogelijk.

 

Belangrijk! Elk appartement krijgt strafpunten toegekend in geval van een afgekeurde dakisolatie. Dus niet enkel de eigenaar van het bovenste appartement dat zich onder het dak bevindt.

dakisolatie 2020 appartement isoleren.

 

Procedure voor eigenaars van appartementen

Stel, de dakisolatie van het appartementsgebouw moet worden vernieuwd. Moet elke bewoner dan delen in de kosten? Wel, ja. De kosten voor het dak horen bij de gemeenschappelijke kosten. Is de dakisolatie niet in orde? Dan neem je best contact op met de syndicus.

 

Rol van de syndicus

Een syndicus zorgt voor het beheer van de gemeenschappelijke ruimtes in een appartementsgebouw. Ook de regelingen die moeten getroffen worden voor een nieuwe dakisolatie neemt hij dus op zich. Ook is de goedkeuring van de syndicus nodig om van start de kunnen gaan met de nodige isolatiewerken.

 

Technisch beheer

Dakisolatie behoort tot het technische beheer van de syndicus. Dit punt moet dus zeker besproken en goedgekeurd worden tijdens de vergadering van mede-eigenaren (VME). De syndicus stelt na overleg de nodige partijen aan voor het al dan niet plaatsen of vernieuwen van dakisolatie. Gebeurt dit op tijd? Dan hoef je je geen zorgen te maken over een afgekeurde dakisolatie in 2020. Zoek je nog een vakman voor het plaatsen of repareren van isolatie? Of wil je laten controleren of alle isolatie nog voldoet een de wettelijke eisen? Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang verschillende prijsvoorstellen op maat van erkende isolatiespecialisten. Je ontvangt max. 3 offertes zodat je prijzen, werkwijzes en termijnen kan vergelijken en de meest interessante optie eruit kiezen.

 

Dakisolatie 2020 appartement: mogelijkheden en prijzen

Moet er nieuwe dakisolatie geplaatst worden in je appartementsgebouw? De kosten voor dakisolatie zijn afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal, de isolatiewaarde en de dikte van de isolerende laag. Hier vind je een overzicht van verschillende prijzen en isolatiematerialen voor dakisolatie.

 

Premies en belastingvermindering

Voor het plaatsen van nieuwe dakisolatie hebben jij en je mede-eignaren recht op een premie van de netbeheerder en verlaagd btw-tarief. De premie van de netbeheerder bedraagt € 4/m² wanneer je de werken laat uitvoeren door een aannemer. Vonden er al isolatiewerken plaats voor 2019? Dan heb je nog recht op een premie van €6/m² wanneer de eindfactuur dateert tot 31 december 2018. Alle subsidies moeten door de syndicus aangevraagd worden in naam van de vereniging van mede-eigenaren.

Is het appartementsgebouw ouder dan 10 jaar? Dan wordt het btw-tarief verlaagd tot 6% wanneer je de werken laat uitvoeren door een aannemer. Het laten plaatsen van nieuwe isolatie is ook de perfecte gelegenheid om andere zaken die aan vervanging toe zijn aan te pakken. Ook hiervoor is er recht op een totaalrenovatiebonus. Lees hier meer over premies voor dakisolatie.

 

Conclusie

Stel controle voor mogelijke isolatiewerken voor je appartementsgebouw niet te lang uit. Wanneer er nog isolatiewerken moeten gebeuren doe je dit best zo snel mogelijk. Hoe dichter bij de deadline, hoe drukker bezet aannemers voor dakisolatie zullen zijn. Door de grote werkdruk zullen isolatiewerken ook duurder worden en de kans bestaat ook dat subsidies wegvallen of worden vervangen door boetes.

Wil je nog is alle algemene normen voor dakisolatie overlopen? In dit artikel over de verplichtingen van dakisolatie lees je er alles over.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen