Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakisolatie verplicht sinds 2020: Dakisolatienorm

Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moeten alle daken van woningen en huurwoningen sinds 2020 voorzien zijn van isolatie. Dat geldt voor woningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten werden op het elektriciteitsnet. Benieuwd naar de specifieke normen en verplichtingen rond het isoleren van daken? Alles wat je moet weten ontdek je in dit artikel.

 

Dakisolatie verplicht? Dit zegt de Vlaamse dakisolatienorm

Sinds 2020 moeten de daken van alle huur- en koopwoningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voorzien zijn van isolatie. Sinds dat moment is dakisolatie verplicht.

Woningen die nieuw gebouwd werden en na 1 januari 2006 aangesloten werden op het elektriciteitsnet voldoen meestal al aan de normen voor dakisolatie.

De Vlaamse dakisolatienorm geldt voor alle zelfstandige woningen, d.w.z. studio’s, appartementen en eengezinswoningen. Kamers en daken kleiner dan 2m² zijn vrijgesteld van de regel.

 

Wat is de minimum dakisolatienorm?

De dakisolatie die sinds 2020 verplicht is, moet natuurlijk aan een bepaalde norm voldoen. Zo moet de R-waarde of warmteweerstand minimaal 0,75m² K/W (m² kelvin per watt) bedragen. Dat komt ongeveer overeen met een isolatielaag van zo’n 3 à 4cm, afhankelijk van het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. ⇒ Lees hier meer over de isolatiewaarde van dakisolatie.

In geval van een onbewoonde en onverwarmde zolder geldt zoldervloerisolatie ook als dakisolatie. Plafondisolatie of een koud dak geldt ook als de isolatie over het hele plafond doorloopt en een R-waarde van 0,75 m² K/W heeft.

 

TIP: Schakel een isolatiespecialist in. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om advies te geven over de geschikte dakisolatiemethode voor jouw situatie. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende isolatiespecialisten kan via de offertepagina.

 

dakisolatie verplicht

 

Wat als het dak niet voldoet aan de isolatienormen?

Sinds 1 januari 2015 worden er strafpunten toegekend aan een woning als het niet aan de Vlaamse dakisolatienorm voldoet. Dat gebeurt door een wooninspecteur tijdens een woningonderzoek, vaak op aanvraag van de huurders of een derde partij zoals een sociaal verhuurkantoor of het OCMW.

Tussen 2015 en 2020 bleef het aantal strafpunten beperkt. De eigenaar had dan de tijd om de nodige werken te laten uitvoeren en de woning opnieuw conform de regels te maken. Sinds 2020 kunnen 15 strafpunten worden uitgedeeld. Woningen die niet voldoen aan de isolatienormen kunnen dan in aanmerking komen voor een ongeschiktverklaring.

Hieronder een overzicht van het mogelijk aantal strafpunten. Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen verschillende tijdsperiodes en dakoppervlaktes kleiner en groter dan 16m²:

 

Tijdsperiode
Strafpunten voor daken <16m² & met een R-waarde lager dan 0,75m² K/W
Strafpunten voor daken >16m² & met een R-waarde lager dan 0,75m² K/W
01/01/2015 - 31/12/2017
1
3
01/01/2018 - 31/12/2019
3
9
Sinds 01/01/2020
9
15
Vermijd strafpunten en wacht niet om dakisolatie te laten plaatsen.
✓ Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij isolatiespecialisten kan via de offertepagina.

 

Ook dit nog:

  • Wanneer de woning ongeschikt is verklaard, mag de woning nog bewoond maar niet meer verhuurd worden. De huidige huurder mag er blijven tot het einde van het huurcontract.
  • Voldoet het dak van een appartementsgebouw niet aan de isolatienormen, dan krijgt elk appartement in dat gebouw evenveel strafpunten.
  • Wanneer een woning 1 jaar of langer als ongeschikt verklaard is, riskeert de eigenaar-verhuurder een boete. Een boete is niet mogelijk als de eigenaar zelf in zijn woning woont en geen andere woning heeft.

 

dakisolatie 2020

 

Hoe aantonen dat jouw dak aan de verplichtingen voldoet?

De aanwezigheid van dakisolatie in jouw woning aantonen kan op verschillende manieren:

  • Via het postinterventiedossier (PID). In het PID zitten allerlei plannen van een woning zoals plannen van technische installaties, het architectuurplan, …
  • Via een bouwplan, factuur, …
  • Via het energieprestatiecertificaat (EPC) van jouw woning.

Of de dakisolatie ook effectief voldoet aan de normen wordt bepaald a.d.h.v. de feitelijk vastgestelde R-waarde die het EPC vermeldt. Deze moet dus hoger zijn dan 0,75m² K/W. Is er geen EPC of vermeldt deze enkel een default-waarde, dan moet de woningcontroleur zelf op onderzoek gaan om een feitelijke vaststelling over de dakisolatie te doen.

TIP: Zorg dat je een EPC van jouw woning hebt. Dat bespaart jou en de controleur heel wat tijd en moeite. Lees alles over het EPC en de epc score op https://www.epcwaarde.be/epc-score/.

 

Mogelijkheden dak isoleren

Wacht niet langer met dakisolatie. Het is niet alleen verplicht sinds 2020, op termijn is het ook een slimme investering. Door je dak te isoleren zal je minder energie verbruiken. Dat is niet alleen voordelig voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee.

Een dak isoleren kan op verschillende manieren. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden en bijhorende prijzen:

 

Wat isoleren?Plaatsing van de isolatieGemiddelde prijs per m2
Hellend dakLangs binnen20-50 euro (excl. afwerking)
Hellend dakLangs buiten40-60 euro (excl. afwerking)
Plat dakLangs binnen25-40 euro (excl. afwerking)
Plat dakLangs buiten45-100 euro (incl. afwerking)
ZoldervloerPUR op massieve zoldervloer20-40 euro
Wil je advies over geschikte isolatiematerialen voor jouw dak en een prijsvoorstel op maat?
Hier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij isolatiespecialisten.

 

Let op: De kosten voor het isoleren van een dak zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo hebben onder meer het gekozen isolatiemateriaal, de isolatiewaarde en de dikte van de isolerende laag een invloed op de prijs. ⇒ Lees hier meer over de prijs van dakisolatie.

 

Verlaag de kosten van dakisolatie via premies en subsidies

Om het isoleren van daken nog interessanter te maken, komt de overheid tussen in de kosten met verschillende premies en subsidies. Daarnaast kan je genieten van een verlaagd BTW-tarief bij een woning ouder dan 10 jaar. ⇒ Lees hier meer over de voorwaarden.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten