Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatiewaarde van dakisolatie

Wanneer je je gaat verdiepen in het grote aanbod aan isolatiematerialen voor het dak, dan word je al snel geconfronteerd met technische informatie en onbegrijpelijk vakjargon. Zo kom je termen als lambdawaarde, R-waarde en U-waarde tegen. Maar wat betekenen deze begrippen nu eigenlijk? In dit artikel vind je meer info over de meest gebruikte waarden en wat ze betekenen voor de isolatiewaarde van het dak.

 

 

Welke isolatiewaarde is van belang bij dakisolatie?

 

Lambdawaarde dakisolatie 1. Lambdawaarde

Een van de belangrijkste isolatiewaardes is de lambdawaarde. Deze waarde geeft, kort gezegd, aan hoeveel warmte een bepaald product geleidt. Belangrijk om te weten is: hoe lager de lambdawaarde van een isolatiemateriaal, des te minder warmte gaat er verloren. De lambdawaarde (symbool: λ) wordt uitgedrukt in W/mK. Glaswol heeft bijvoorbeeld een lambdawaarde van 0.032 – 0.040 W/mK. Hier worden twee uiterste waardes benoemd omdat glaswol in meerdere kwaliteiten leverbaar is. Verder speelt ook vocht een rol, een vochtig isolatiemateriaal isoleert minder goed dan droog isolatiemateriaal. Soms vermeldt men daarom zowel de droge als de natte lambdawaarde.

IsolatiemateriaalLambdawaarde (W/mK)
Glaswol0.032 – 0.040
Gespoten glaswol0,045 W/mK bij 12 kg/m³
Rotswol0.032 – 0.040
PUR0.023 – 0.035
Gespoten PUR0,026
PIR0,023 – 0,026
XPS0,029 – 0,038
Schapenwol0.035-0.039

2. R-waarde (Rd-waarde)

De R-waarde, ook Rd-waarde genoemd, geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal van een bepaalde dikte thermisch isoleert. Hoe hoger deze waarde, hoe beter de thermische isolatie is. De R-waarde wordt berekend door de dikte van het isolatiemateriaal (in meters) te delen door de lambdawaarde. Deze waarde is belangrijk omdat je ermee kunt uitrekenen hoe dik je een bepaald isolatiemateriaal moet aanbrengen. Stel dat je bijvoorbeeld het dak wil isoleren met schapenwol (lambdawaarde 0.035 W/mK) van 10 centimeter dik, dan levert dit een R-waarde op van 0.10 (meter) / 0.035 = 2.86 m²K/W. De R-waarde is, onder andere, belangrijk voor het verkrijgen van premies voor dakisolatie. Als minimumnorm geldt een R-waarde dakisolatie van 0,75 m² K/W.

 

3. Rc-waarde

Waar de R-waarde iets zegt over de isolatiewaarde van een materiaal bij een bepaalde dikte, geeft de Rc-waarde weer wat de de totale isolatiewaarde van een bepaald constructiedeel is (c = constructie). Het wordt berekend door de totale warmteweerstand van het isolatiemateriaal op te tellen bij de warmteweerstand van de constructiematerialen (hout, metaal, steen enz.). Een hogere Rc-waarde betekent een betere thermische isolatie. In moderne huizen ligt de Rc waarde van daken veelal tussen de 4 en 6 m²K/W. Voor passiefhuizen gelden Rc-waardes van 6 tot 10 m²K/W. Bij oudere woningen zul je aanzienlijk lagere Rc-waarden tegenkomen omdat de eisen aan dakisolatie vroeger minder streng waren. Een Rc van 2.5 m²K/W is een bepaalde tijd het minimum geweest.

 

4. U-waarde dakisolatie

Bij de U-waarde gaat het niet alleen om het soort isolatiemateriaal dat gebruikt is, maar ook om het type materiaal waarvan een bepaald constructiedeel gemaakt is. Uit de U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) kun je afleiden hoeveel warmte een bepaald bouwdeel, bijvoorbeeld een dak, doorlaat. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de thermische isolatie. In de EPB-eisen staat dat de maximaal toelaatbare U-waarde voor daken en plafonds 0.24 W/m²K mag bedragen. Afhankelijk van de dakconstructie zul je dan al gauw zo’n 14 cm dakisolatie moeten toepassen (lambdawaarde 0.04 W/mK) om aan de eisen te kunnen voldoen. Het is aan te raden om wat dikker te isoleren omdat je dan meer energie kunt besparen.

 

5. K-waarde

Aan de K-waarde valt af te lezen wat de globale isolatiewaarde van een gebouw is. Hoe lager de K-waarde, hoe minder warmte er kan ontsnappen en hoe beter de woning is geïsoleerd. Men berekent de K-waarde van een gebouw door de verschillende U-waardes bij elkaar op te tellen en daarbij ook te letten op de vorm van het gebouw. Een open bebouwing zal immers tot grote warmteverliezen leiden dan een appartement of studio. Nieuwbouwwoningen mogen volgens de EPB-wetgeving niet hoger scoren dan K40. Voor passiefhuizen geldt dat de K-waarde tussen 10 en 20 moet liggen. De K-waarde moet niet verward worden met de energiescore op het energieprestatiecertificaat (EPC). Ze houden wel verband met elkaar maar verwijzen naar iets anders. Zo verwijst de energiescore naar het energieverbruik dat je kunt verwachten in een bepaalde woning. Het K-peil geeft voornamelijk een indicatie van de totale isolatie van de gebouwschil.

 

6. S-peil

Voor bouwaanvragen vanaf 2018 geldt het K-peil enkel nog voor nieuwe industriegebouwen. Voor woongebouwen vervangt het S-peil het K-peil. Het S-peil of schilpeil drukt de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit. Het vat alle energetische kwaliteiten van de schil samen tot één getal. Het geldt per wooneenheid, dus voor bv. een appartement en niet voor een appartementsgebouw. Hoe minder energie nodig is om de temperatuur van de wooneenheid op peil te houden en hoe efficiënter de vorm, hoe lager en hoe beter het S-peil. Voor nieuwe woongebouwen met bouwaanvraag sinds 2022 is de S-peileis S28.

 

Isolatiewaarde dak verbeteren: dikker isoleren is beter

In de regel kun je stellen dat je het beste zo dik mogelijk kunt isoleren. Je kunt immers nooit te veel isoleren en de extra investering in isolatiemateriaal zul je snel terugverdienen. De kosten per vierkante meter dalen naarmate je dikker gaat isoleren omdat de energieprestatie sterk gaat toenemen per cm dikte. Zo kun je, bijvoorbeeld, door het plaatsen van 15 cm isolatie in plaats van 7cm isolatie al gauw een extra besparing realiseren van 600 – 750 euro over een periode van tien jaar. Zeker op de lange termijn geldt: hoe dikker, hoe beter!

Voor vrijblijvende offertes op maat verwijzen we u graag door naar onze online offerteservice.
Klik hier voor meer informatie.

 

Welke isolatiewaarde dak?

Welke isolatiewaarde voor dakisolatie kiezen?

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal voor het dak kan soms een lastige opgave zijn omdat je niet simpel kunt stellen dat een bepaald isolatiemateriaal, dat thermisch gezien het beste isoleert (laagste lambdawaarde), ook altijd de beste keuze is.

Zo stelt een hellend dak andere eisen aan het isolatiemateriaal dan een plat dak. Verder spelen persoonlijke voorkeur, budget, en milieuoverwegingen ook een belangrijke rol. Je zult al de voor- en nadelen van een bepaald materiaal tegen elkaar moeten afwegen. Soms kom je voordeliger uit met een goedkoop materiaal dat je in dikke lagen aanbrengt, dan met een duur materiaal, maar je moet natuurlijk wel de ruimte hebben om dit te kunnen doen.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten