Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PUR-dakisolatie: soorten & prijzen

Polyurethaan (PUR) wordt de laatste jaren steeds vaker gebruikt om het dak te isoleren. PUR-isolatie biedt dan ook heel wat voordelen ten opzichte van andere isolatiematerialen. Zo kan je PUR dakisolatie zowel in plaatvorm als in schuimvorm verkrijgen. Met laatste vorm kan elke kier compleet worden dichtgestopt. In dit artikel overlopen we de eigenschappen en voordelen van beide types.

Wil je je dak laten isoleren met PUR? Vraag hier vrijblijvend offertes aan.

 

 

Wat is Polyurethaan (PUR)?

Polyurethaan wordt gemaakt door twee vloeibare componenten (polyol en isocyanaat) te mengen met elkaar. Bij de uitdroging ontstaat een hard en duurzaam schuim dat gehecht wordt aan het isolerend materiaal. Gespoten PUR wordt niet alleen gebruikt voor het dak. Ook de kruipkelder, vloeren, spouwen en gewone kelders worden steeds vaker met PUR geïsoleerd.

PUR dakisolatie kan ook niet inkrimpen of verzakken na verloop van tijd. Het is vochtwerend en compleet luchtdicht. Na één dag is de isolatie reeds volledig uitgehard en kan je er gewoon op kan stappen. Dit type van dakisolatie heeft ook geen gevaarlijke stoffen vrij die het milieu kunnen schaden of aanleiding geven tot huidirritatie of allergieën.

 

pur dakisolatie platen 1. PUR-dakisolatieplaten

PUR-isolatieplaten worden zowel bij een plat dak als hellend dak gebruikt. Bij een hellend vlak worden de platen niet tussen, maar wel op de kepers geplaatst. Er moest dus steeds voldoende ruimte zijn onder je dak. Je kan ze rechtstreeks vijzen op het keperwerk en naadloos laten aansluiten op elkaar.

De platen zijn meestal voorzien van een dampremmende laag. Je hoeft dus geen dampscherm meer te plaatsen, in tegenstelling tot traditionele glaswol. De naden tussen de PUR- isolatieplaten moeten wel afgeplakt worden met een dampremmende tape.

Om deze PUR-dakisolatie perfect aan te laten sluiten op muren of spanten kan je de zijkanten opspuiten met PUR-schuim. Om de naden nog beter te dichten, wordt er soms ook gekozen voor twee lagen isolatieplaten die geschrankt over elkaar liggen.

 

Isolatiewaarde, dikte & prijs PUR dakisolatieplaten

Hoeveel warmte PUR-isolatieplaten tegenhouden, wordt bepaald door de dikte van de plaat. De dag van vandaag neemt men gemiddeld platen met een dikte tussen de 8 en 12 centimeter. Deze 12 centimeter is qua isolatiewaarde vergelijkbaar met glaswol van 18 centimeter.

Bij een plat dak wordt ook vaak gekozen voor twee geschrankte lagen van 8 centimeter zodat men een isolatiedikte van 16 centimeter heeft. Dit kan je vergelijken met een goed geïsoleerd dak waarin 24 centimeter glaswol zit. Ga uit van een prijs rond 20 à 25 euro per m², inclusief plaatsing. 

 

 

pur schuim dakisolatie 2. Gespoten PUR-isolatie

Steeds vaker wordt het dak of de zoldervloer geïsoleerd met PUR-isolatieschuim. Deze techniek gaat bijzonder snel en vult moeiteloos elke oneffenheid. Ongelijkmatige afstanden tussen kepers, buizen en leidingen worden zo in een dichte schil geïsoleerd.

Deze techniek van isoleren is wel duurder dan traditionele glaswol. Ben je van plan het dak te laten isoleren, dan komt PUR-schuim er wel vaak goedkoper uit. Dit is vooral te verklaren door het lager aantal arbeidsuren. Bij glaswol of PUR-platen moet alles op maat gemaakt worden en moet er nadien ook een dampscherm geplaatst worden.

PUR-isolatieschuim is rechtstreeks aan te brengen en hoeft niet meer afgewerkt te worden met een dampremmende laag. Hierdoor is het mogelijk je dak op minder dan één dag compleet te isoleren.

 

Isolatiewaarde, dikte & prijs PUR-isolatieschuim

PUR-schuim heeft een lambda-waarde van 0,035 en scoort hiermee gelijk met PUR-platen en de betere glaswol. Met een dikte van 12 centimeter heb je reeds recht op premies en kan je dus een deel van de investering recupereren via je energieleverancier.

De prijs van gespoten PUR hangt af van de moeilijkheidsgraad en de totale oppervlakte. Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van 25 à 30 euro per vierkante meter voor een dikte van 12 centimeter, inclusief plaatsing. Lees hier meer over PUR spuitisolatie.

 

Op zoek naar een vakman om je dak te isoleren met PUR? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij isolatiespecialisten. Klik hier voor meer info.

 

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten