Dak isoleren langs buiten

Een hellend dak wordt traditioneel gezien meestal langs de binnenzijde geïsoleerd. Toch is isolatie langs de buitenkant ook een prima optie. Een dak dat geïsoleerd is langs de buitenzijde noemt men ook wel ‘Sarkingdak’. Deze moderne manier van isoleren langs buiten, biedt een aantal voordelen ten opzichte van een traditionele manier van werken.

 

Je dak langs buiten laten isoleren? Vraag hier gratis offertes aan bij dakwerkers.

 

 

Voordelen en nadelen van buitenaf isoleren

Elke isolatiemethode heeft zijn positieve en minder positieve eigenschappen. Ook bij een sarkingdak is dit het geval. Om na te gaan of dakisolatie langs buiten de beste optie is, doe je er goed aan onderstaande zaken af te wegen:

 

Voordelen
– De binnenzijde van de woning blijft onaangetast. Er is ook geen ruimteverlies binnen.
– Een Sarkingdak kan snel gerealiseerd worden.
– De dakconstructie is goed beschermd tegen vocht en weersinvloeden (vorst, uitzetten en krimpen).
– Interessant bij renovaties van de dakbedekking.
– De isolatieschil is bij deze vorm van dakisolatie ononderbroken. Dit in tegenstelling tot isolatie langs de binnenzijde waarbij sneller koudebruggen kunnen ontstaan.

 

Nadelen
– Een Sarkingdak isoleren vergt de nodige expertise. Zo is een goede luchtdichtheid soms wat lastig te realiseren zonder de juiste kennis en ervaring.
– Het type isolatiemateriaal dat bij deze vorm van isoleren wordt gebruikt (veelal stijve isolatiepanelen) is minder geluidwerend dan de standaard isolatiematerialen zoals rotswol en glaswol.

Dak isoleren langs buiten

 

Werkwijze van een dak isoleren langs buiten

1. De bestaande dakbedekking (pannen, panlatten en tengellatten) wordt verwijderd.

2. In de meeste gevallen worden stijve isolatiepanelen van polyurethaan direct op de dakspanten aangebracht, maar men kan er ook voor kiezen om eerst een draagvloer aan te brengen.

3. Bovenop de isolatiepanelen brengt men een onderdak aan. Dit is een speciale klimaatfolie die het dak winddicht en waterdicht maakt. Vocht dat zich in de dakconstructie bevindt, kan wel via de folie van binnen naar buiten maar andersom is niet mogelijk.

4. De nieuwe tengellatten worden met schroeven (door het isolatiemateriaal heen) aan de dakspanten vastgemaakt. Dit moet nauwkeurig gebeuren aangezien de schroeven diep genoeg in de spanten terecht moeten komen. Bij ongelijke afstanden tussen de keperbalken moet men goed opletten dat de schroeven op de juiste plaats komen.

5. De panlatten kunnen nu op het tengelwerk worden aangebracht en het dak kan nu netjes afgewerkt worden.

Op zoek naar een dakwerker om je dak langs buiten te laten isoleren? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in dakwerken.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Recticel powerroof

Gewenste isolatiewaarde

Wil je in 2017 in aanmerking komen voor een premie van de netbeheerder voor het isoleren van je dak, dan moet de Rd-waarde van de dakisolatie minstens 4,5 m²K/W bedragen.

Om aan deze waarde te komen, kun je stijve isolatieplaten van polyurethaan (ongeveer 12 cm dik) gebruiken zoals de Powerroof isolatieplaten van Recticel. Deze hebben een lambdawaarde van 0,022 W/mK. Maar andere isolatiematerialen zijn vanzelfsprekend ook mogelijk, zolang je maar een uiteindelijke warmteweerstand van minstens 4,5 m²K/W krijgt. Meer dakisolatie plaatsen is uiteraard ook perfect mogelijk. Hoe beter je dak geïsoleerd is, hoe minder energie er verloren gaat.

 

 

Luchtdicht isoleren van een sarkingdak

Een van de nadelen van het langs buiten isoleren van het dak, is het risico op luchtlekken. Deze kunnen zich voordoen bij de aansluiting van de dakvoet, en bij de aansluiting van het dak en de zijmuren. Om een perfecte isolatieschil te bekomen doe je dan ook best beroep op een ervaren plaatser van dakisolatie. Mits de nodige voorzorgen en correct materiaalgebruik zal het dak zo perfect geïsoleerd zijn.

 

 

Recupereren van bestaande dakpannen

Soms rijst bij huiseigenaren de vraag of het niet mogelijk is om bij dakrenovatie de bestaande pannen te recupereren. In principe is het mogelijk maar om onderstaande redenen is het niet aan te raden om dit te doen:

– Oude pannen, die op een niet geïsoleerd dak hebben gelegen, hebben vaak last van onzichtbare vorstschade. Wanneer ze dan op een goed geïsoleerd dak worden gelegd, bestaat het risico dat ze bij vorst kapot gaan vriezen.

– Het is voor de dakdekker lastig om met oude pannen het nieuwe dak esthetisch perfect af te werken. Meestal zijn de pannen niet maatvast, wat het leggen ervan bemoeilijkt.

 

 

Prijs dak langs buiten isoleren

Het isoleren van een dak langs de buitenzijde is vanzelfsprekend duurder dan isoleren langs de binnenzijde. De bestaande dakbedekking moet verwijderd worden en er zal ook een nieuwe afwerkingslaag op geplaatst moeten worden. De grote voordelen zijn dan weer dat de binnenafwerking niet aangetast wordt en dat je dak er weer als nieuw zal uitzien en goed is voor minstens 50 jaar.

 

Aangezien elk project zijn specifieke eisen heeft, is het moeilijk een vaste prijs per vierkante meter te bepalen. Deze kan namelijk al beginnen vanaf 40 euro en oplopen tot wel 150 euro.

 

Wil je je dak langs buiten laten isoleren door een professionele dakwerker? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in dakwerken. Klik hier voor meer informatie.

Dak buitenaf isolerenFoto’s Recticel