Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Resol: beste isolatie bij minimale dikte

Resolschuim is kunststofisolatie op basis van bakeliet en is, in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, enkel verkrijgbaar in hardschuimplaten. Met een lambdawaarde van 0,020 W/mK is resol het best isolerende materiaal op de markt. Resolschuim is ideaal als dakisolatie, zowel langs de binnen- als buitenkant.

 

Dak isoleren langs buiten Wat is resol?

Resol is een kunststof isolatieplaat uit hardschuim die voornamelijk van aardolie en aardgas vervaardigd is. In combinatie met een aantal andere chemische stoffen zoals fenol en formaldehyde wordt een harde isolatieplaat gevormd.

Deze hardschuimplaten lenen zich uitstekend om je dak te isoleren en vormen daarom een perfect alternatief voor PIR en PUR.

In tegenstelling tot PIR en PUR-platen bevat resolschuim geen MDI en dat is een belangrijk voordeel. De grote schaarste op de isolatiemarkt was immers te wijten aan een tekort aan MDI.

Bekijk hier ons handig overzicht van alle dakisolatieplaten.

 

Voor- en nadelen van resol

+ Hoge isolatiewaarde: met een lambdawaarde van 0,020 zijn er geen alternatieven die beter scoren dan resol hardschuimplaten.

+ Slanker isoleren: dankzij de hoge isolatiewaarde kan je dunner isoleren. Andere alternatieven zijn tot 40% minder doeltreffend waardoor je veel dikker moet isoleren voor eenzelfde resultaat.

+ Hoge brandweerstand: resol is zeer moeilijk brandbaar.

+ Hoge drukvastheid: stevig materiaal dat een hoge belasting kan verdragen. Geschikt voor platte daken of zoldervloeren.

+ Geen MDI: bevat geen MDI en is dus altijd beschikbaar.

 

Toch zijn er ook enkele nadelen verbonden aan resol isolatie:

 Kostprijs: resolschuim kost meer dan PUR of PIR. Door de schaarste op de isolatiemarkt is het verschil met de alternatieven wel kleiner geworden.

Brozer: isolatieplaten van resol breken iets gemakkelijker of zijn iets sneller beschadigd dan PUR of PIR. Wees daarom extra voorzichtig tijdens het plaatsen.

Vochtgevoeliger: resol is vochtgevoeliger dan PUR of PIR. Bewaar ze daarom steeds op een droge plek of dek goed af tegen de regen.

 

Resol isolatie prijs

Resol is kwalitatief een zeer goede hardschuimplaat met het beste isolerend vermogen, en dat weerspiegelt zich ook in de prijs. De prijs van een standaard resol isolatieplaat begint vanaf 10 euro en kan oplopen tot meer dan 50 euro per vierkante meter, exclusief plaatsing.

Hoe hoger de Rd-waarde, hoe meer de prijs stijgt. Andere isolatieplaten zoals PIR, PUR, EPS en XPS schommelen meestal tussen 8 en 20 per vierkante meter. Kingspan is de grootste en bekendste fabrikant van resol isolatieplaten.

Jouw dak isoleren met resolschuim? Doe beroep op een vakman en wees zeker van een 100% correcte plaatsing. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang vrijblijvend offertes van erkende isolatiespecialisten uit je buurt.

 

Resol dakisolatie

Hardschuimplaten van resol zijn ideaal als dakisolatie, zowel voor een plat dak als een hellend dak. Je kan er zowel een hellend dak langs de binnen- en buitenkant mee isoleren. Hierbij enkele tips waar je best rekening mee houdt tijdens het plaatsen van resol isolatieplaten op een hellend dak.

 

Langs de binnenkant

Voorzie steeds een onderdak. Doordat resolplaten nogal vochtgevoelig zijn, is het van cruciaal belang steeds een onderdak te voorzien. Het onderdak beschermt de isolatielaag tegen neerslag van buitenaf.

Breng ook steeds een dampremmende laag aan aan de onderkant van de isolatieplaten. Bevestig de resol isolatieplaten onder de kepers en niet ertussen. Doordat hardschuimplaten weinig flexibel zijn, passen deze er moeilijk tussen.

Bovendien loop je extra risico op koudebruggen. Door de resolplaten op de kepers te monteren, creëer je een ononderbroken isolatielaag waardoor de warmte moeilijk kan ontsnappen.

 

Langs de buitenkant

Een hellend dak kan je ook isoleren via de buitenkant, beter bekend als een sarkingdak. Ook resolschuim leent zich uitstekend voor het isoleren van een dak aan de buitenzijde.

Op de dakspanten breng je eerst een dampscherm aan om de isolatielaag te beschermen tegen vocht van binnenuit. Vervolgens breng je de stijve isolatieplaten aan, afgewerkt met een dampopen onderdakfolie erbovenop. Het onderdak houdt je isolatieplaten wind- en waterdicht maar zorgt ervoor dat het vocht in het isolatiemateriaal toch kan verdampen. Daarop bevestig je dan de tengellatten die met lange schroeven in de kepers worden vastgezet.

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten