Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Subsidies en premies dakisolatie 2024

Laatste update: 03 Jun 2024 – Door je dak te isoleren kan je veel besparen op je energiefactuur en geniet je van een beter wooncomfort. Om je investering nog sneller terug te verdienen kan je in Vlaanderen aanspraak maken op financiële voordelen en premies voor dakisolatie. Ontdek hier een overzicht van alle dakisolatie premies met info over de bedragen, voorwaarden en hoe je ze aanvraagt.

 

Overzicht dakisolatie premies 2024

1. Mijn VerbouwPremie (vanaf 35% facturen)

2. Totaalrenovatiebonus (€ 625 – 4.750)

3. EPC labelpremie (€ 2.500 – 5.000)

4. Verlaagd btw-tarief (van 21% naar 6%)

Op zoek naar advies en meer info over deze dakisolatie premies? Contacteer dan vrijblijvend meerdere vakmannen actief in je buurt via onze gratis offerteservice.

 

1. Mijn VerbouwPremie (min. 35 % van de facturen)

Voor het isoleren van je dak kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Dat is de eengemaakte premie die de vroegere Overkoepelende renovatiepremie en de aparte energiepremies van Fluvius bundelt.

 

Voor welke werken?

Naast isolatie komen ook andere dakwerken in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. We sommen hieronder de verschillende klussen voor je op:

 • Plaatsen van nieuwe dak- of zolderisolatie
 • Verwijderen van asbest
 • Afbraak van de dakstructuren en vervanging door draagkrachtige elementen
 • Het plaatsen van een onderdak bij hellende daken en de waterdichte bedekking, bv. dakpannen, roofing, …
 • Behandeling van houten dakstructuren tegen zwammen en insecten
 • Plaatsen van een dakdoorbreking (bv. lichtkoepels, lichtkoker, …)
 • Het vervangen en plaatsen van dakgoten en afvoerpijpen

 

Voor wie?

Elke eigenaar en andere investeerder die zoldervloer- of dakisolatie wil plaatsen, kan de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Gaat het over werken aan gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw? Dan komt de isolatiepremie toe aan de investeerder van het volledige gebouw (of de vereniging van mede-eigenaars). Vanaf het voorjaar van 2024 kan je als eigenaar-bewoner van een appartement uit de laagste en middelste inkomenscategorie ook een aanvullende premie aanvragen voor werken aan gemeenschappelijke delen van het gebouw.

 

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie voor dakisolatie?

Het premiebedrag voor de isolatie van je zoldervloer en/of dak (eventueel in combinatie met andere werken) is afhankelijk van de aard van het gebouw en wie het aanvraagt. Een overzicht:

 

A. Woningen:

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoners laagste inkomenscategorie /
verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor /
Beschermde afnemer & eigenaar-bewoner
middelste inkomenscategorie (2023)*
Premie tot 50% van de investering
max € 5.750
(bij factuur van min. € 1.000 en max. 11.500)
Eigenaar-bewoner middelste inkomenscategorie /
Beschermde afnemer én eigenaar-bewoner
hoogste inkomenscategorie (2023)*
Premie tot 35% van de investering
max € 4.025
(bij factuur van min. € 1.000 en max. 11.500)
Eigenaar-bewoner hoogste inkomenscategorie /
Andere investeerder **
Premie van € 8 per m² dakisolatie
max. 40% van de factuur
(bij factuur van min. € 1.000)

* Is het procentuele premiebedrag lager dan de premie die een eigenaar-bewoner uit de hoogste inkomenscategorie of andere investeerder zou krijgen voor dezelfde nieuw geplaatste dak- of zoldervloerisolatie? Dan krijg je automatisch dit hogere premiebedrag.

** Voor eindfacturen tot eind 2021 en vanaf 1 januari 2026 bedraagt de basispremie € 4 per m².

 

B. Andere (niet-woongebouwen, appartementen):

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar / InvesteerdersPremie van € 8 per m² dakisolatie
Totale factuurbedrag min.
€ 1.000
Dakisolatie i.c.m. asbestverwijdering?
Verhoogd premiebedrag met € 8 per m²
(max. 50% van het factuurbedrag)*
Eigenaar & verhuurder aan sociaal verhuurkantoorPremie tot 50% van de investering
max € 5.750
(bij factuurbedrag van min. € 1.000 en max. 11.500)

* De facturen van de dakisolatie en de asbestverwijdering moeten dateren van 1 januari 2021 tot aanvankelijk 31 december 2023. De Vlaamse Regering besliste op 25/09/2023 (septemberverklaring) om deze premie voor aanvragen tot eind 2025 te verlengen. Ook facturen opgemaakt in 2024/2025 zullen dus in aanmerking komen voor deze verhoging, op voorwaarde dat u tijdig een aanvraag indient.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Voor welke gebouwen? Het gebouw (woning of appartement) ligt in het Vlaamse Gewest en is minstens 15 jaar oud op de datum van aanvraag. Je kan de premie aanvragen voor renovatie of de realisatie van een nieuwe woning door herbestemming. Gebouwen die volledig gesloopt en heropgebouwd worden, komen niet in aanmerking (wel voor de sloop- en heropbouwpremie van VEKA).
 • Voor welke dak- en zolderisolatie? Het dak of de zoldervloer moet geïsoleerd worden met een Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W. Het isolatiemateriaal mag in verschillende materialen en lagen geplaatst worden. De Rd-waarde van een bestaande isolatielaag telt niet mee. Afhankelijk van de bestemming van je zolderruimte heb je ofwel recht op de premie voor dakisolatie of zoldervloerisolatie.
 • Door wie? De werken moeten uitgevoerd worden door een isolatiespecialist. Hij informeert je met plezier verder over de diverse premievoorwaarden.

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

Je kan de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via het digitaal loket. Dat moet normaal uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de aannemer, … Een vakman bezorgt je de nodige documenten en helpt je graag verder met je premieaanvraag. Ontvang gratis offertes van isolatiespecialisten actief in je regio via onze offertedienst.

   • Hoe vaak kan ik de Mijn VerbouwPremie aanvragen?
   De Mijn VerbouwPremie voor werken in de categorie ‘dak’ kan je om de 5 jaar aanvragen. Eerdere aanvragen voor een energiepremie van Fluvius of de Overkoepelende renovatiepremie tellen niet mee. Voor andere categorieën binnen de Mijn VerbouwPremie kan je wel eerder een premie aanvragen.


  • Is dakisolatie plaatsen ook rendabel zonder de Mijn VerbouwPremie?

   Zeker! Door je dak te isoleren, hou je namelijk de warmte beter binnen in je woning. Zo daalt je energiefactuur en stijgt je wooncomfort. Toch is er geen reden om de Mijn VerbouwPremie voor dakisolatie niet aan te vragen. Je kan namelijk de kosten van je investering behoorlijk drukken.  • Kan ik ook als doe-het-zelver een dakisolatie-premie krijgen?

   Ja, dat is mogelijk. Isoleer je zelf je dak? Dan kan je een premie voor die dakisolatie van 6 euro per m² krijgen bij de netbeheerder Fluvius. Ben je een beschermde afnemer of heb je uitsluitend nachttarief? Dan ligt het premiebedrag nog hoger.

   Let op: deze premie is enkel geldig voor facturen vanaf 1 juli 2022 t/m 30 juni 2024. De factuur mag op het moment van de aanvraag max. 2 jaar oud zijn. Een andere belangrijke voorwaarde is een minimale Rd-waarde van 4,5 m²K/W.

   BELANGRIJK: fouten bij het isoleren van je dak zijn snel gemaakt. Heb je weinig ervaring met isolatiewerken? Dan is het beter om een vakman in te schakelen en de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Zo ben je zeker van een perfect geïsoleerd dak en kan je ook de kosten drukken. Start hier je aanvraag!

 


2. Totaalrenovatiebonus (€ 625 – 4.750)

Investeer je naast dakisolatie nog in 2 andere energiebesparende maatregelen binnen de 5 jaar? Dan maak je ook aanspraak op de Totaalrenovatiebonus. Het gaat om de volgende energiebesparende maatregelen:

 • dak- of zoldervloerisolatie
 • buitenmuurisolatie
 • vloer- of kelderisolatie
 • hoogrendementsbeglazing
 • zonneboiler
 • warmtepomp
 • ventilatiesysteem

LET OP: de eindfactuur van de 1e investering moet een datum hebben tussen 2017 en 2020. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie (zie hieronder).

 

Wat is het bedrag van de Totaalrenovatiebonus?

Het bedrag van de Totaalrenovatiebonus hangt af van hoeveel maatregelen je neemt:

Aantal investeringenTotaalrenovatiebonus voor eengezinswoningenTotaalrenovatiebonus voor appartementen
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5 € 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€2.375

LET OP: de werken moeten uitgevoerd en gefactureerd worden door een aannemer. Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van ervaren isolatiebedrijven.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Om aanspraak te kunnen maken op deze Totaalrenovatiebonus moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

 • Voor wie + welke gebouwen: de Totaalrenovatiebonus geldt voor woningen of appartementen in het Vlaamse gewest die vóór 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet.
 • Datum van de werken: de eindfactuur van de 1e investering mag niet ouder zijn dan 1 januari 2017. De investeringen moeten ook uitgevoerd worden binnen een periode van 5 jaar, te rekenen vanaf de eindfactuur datum van de 1e investering.
 • Premie aanvraag: de eerste premie aanvraag moet vóór 30 juni 2022 zijn ingediend.

 

Hoe Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Het toekennen van de Totaalrenovatiebonus verloopt automatisch. Zodra Fluvius vaststelt dat er voor een woning of appartement 3 investeringen uitgevoerd zijn die in aanmerking komen voor de Totaalrenovatiebonus nemen ze contact met je op.

LET OP: je kan deze premies pas aanvragen nadat de werken uitgevoerd en gefactureerd zijn. Een vakman kan je hier verder over informeren en bezorgt je alle nodige documenten voor een correcte aanvraag. Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde aannemers actief in je regio via de offertepagina.

  • Kan ik de Totaalrenovatiebonus combineren met andere premies?
  Als je aan alle voorwaarden voldoet, kan je de Totaalrenovatiebonus combineren met andere premies, behalve met de EPC-labelpremie. Een erkend vakman maakt de factuur en alle andere nodige documenten op die je nodig hebt om je aanvraag vlot en correct in te dienen.


 • Zijn er andere premiebedragen voor beschermde afnemers?

  Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas. Voor hen wordt de bonus met 50% verhoogd.

 


3. EPC labelpremie (€ 2.500 – 5.000)

Liet je energiebesparende werken (bv. dakisolatie) uitvoeren met een eindfactuur vanaf 2021? Dan kan je ook aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

Het principe van die EPC labelpremie is het volgende: om er aanspraak op te maken moet je een hoger energielabel op je EPC-attest halen na de renovatie dan ervoor.

LET OP: vanaf 1 januari 2025 gaat de EPC-labelpremie op in de Mijn VerbouwPremie. De premie zal vanaf dan ook inkomensgerelateerd zijn. Hou hier dus rekening mee bij je premie aanvraag en bij je huidige renovatiewerken.

 

Wat is het bedrag van de EPC labelpremie?

Het bedrag van deze premie hangt af van het type woning en het EPC-label dat je haalt na je renovatie. Een kort overzicht van de bedragen:

Behaald EPC-label na
renovatie binnen de 5 jaar
Premiebedrag voor huis
met label E of F
Premiebedrag voor appartement
met label D, E of F
Energielabel C€ 2.500/
Energielabel B€ 3.750€ 2.500
Energielabel A€ 5.000€ 3.750

BELANGRIJK: heb je recht op de sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas? Dan heb je als beschermde afnemer recht op premiebedragen die 20% hoger liggen. Je kan de EPC labelpremie ook enkel aanvragen nadat de werken uitgevoerd en gefactureerd zijn. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Om in aanmerking te komen voor de EPC labelpremie moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Woning zelf: je kan de premie enkel krijgen voor een woning of wooneenheid met een slechte energieprestatie. Dat moet je aantonen met een EPC-attest dat niet ouder is dan 2019. Gaat het om een huis? Dan moet het energielabel op dat attest E of F zijn. Gaat het om een appartement? Dat moet het energielabel op het attest D, E of F zijn.
 • Termijn van de renovatie: binnen 5 jaar na de datum op dat EPC-attest moet je door je energetische renovatie een hoger EPC-label halen. Bij een huis is dat minstens het energielabel C en bij een appartement minstens het energielabel B. Het behaalde EPC-label moet worden aangetoond met een nieuw EPC-attest.
 • Erkende energiedeskundige: voor deze premie moet je dus 2 EPC-keuringen laten uitvoeren door een erkende energiedeskundige type A. Zo’n EPC-verslaggever komt bij je langs en verwerkt alle nodige data in een softwareprogramma. Dat doet hij op basis van de nodige vaststellingen en eventuele bewijsstukken die je aanlevert. Enkele dagen later krijg je je EPC-attest in de brievenbus.

 

Hoe EPC labelpremie aanvragen?

Je vraagt je EPC label premie bij Fluvius best online aan. Dat gaat sneller en je kan je aanvraag ook goed opvolgen. Die aanvraag bestaat uit 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie van de EPC labelpremie (voor de renovatie): je start je aanvraag door je EPC labelpremie te activeren op de site van Fluvius. Je geeft de gegevens van het EPC van je woning in en duidt het EPC-label aan. Daarna heb je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
 • STAP 2: uitbetaling van de EPC labelpremie (na de renovatie): is je woning gerenoveerd en heb je een nieuw EPC laten opmaken? Dan kan je overgaan tot de uitbetaling van je labelpremie. Je geeft op de site van Fluvius de gegevens van het EPC van na de renovatie in en duidt het nieuwe EPC-label aan.

Advies op maat nodig? Je vakman geeft je graag meer uitleg over deze premie en de voorwaarden, bedragen, procedure, … Contacteer gratis en vrijblijvend meerdere vakmannen actief in je buurt.

  • Kan ik de EPC labelpremie combineren met de Totaalrenovatiebonus?
  Neen. Heb je al een premieaanvraag bij Fluvius ingediend voor werken met een eindfactuur vóór 2021? Dan zit je automatisch in het traject van de Totaalrenovatiebonus. Ligt de eindfactuur van je 1e investering in 2021 of 2022? Dan moet je de EPC-labelpremie aanvragen. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.


 • Bij wie kan ik terecht voor meer info over deze EPC labelpremie?
  Een erkende EPC-verslaggever geeft je graag informatie over de voorwaarden, bedragen en procedure van deze premie. Zo’n expert voert ook je EPC-keuring(en) uit volgens het huidige inspectieprotocol en bezorgt je alle nodige documenten voor een vlotte aanvraag bij Fluvius.

 

dakisolatie premie

 


4. Verlaagd btw-tarief (21% naar 6%)

Is je woning ouder dan 10 jaar en gebruik je ze uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning? Dan kom je voor het isoleren van je dak in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. De werken moeten dan wel uitgevoerd en gefactureerd worden door 1 aannemer.

TIP: wil je jouw dak laten isoleren en daarbij genieten van het verlaagde btw-tarief? Vergelijk dan vrijblijvend advies en prijzen op maat van jouw project van gespecialiseerde vakmannen via de offertepagina.

 


FAQ dakisolatie premie 2024

Met jouw vragen over de premie voor dakisolatie kan je terecht bij een isolatiespecialist actief in je buurt. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Is dakisolatie ook interessant zonder premies?

  Ja, ook zonder premies kan je heel wat voordeel halen uit dakisolatie. Via het dak gaat namelijk veel warmte verloren. Door je dak te isoleren voorkom je dat. Dat resulteert niet alleen in een beter wooncomfort, maar ook in een lagere energiefactuur.

  Bovendien is het sinds januari 2020 verplicht om te voldoen aan de Vlaamse dakisolatienorm. Daarbij moeten alle daken die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet geïsoleerd zijn. Als minimumnorm geldt een warmteweerstand (R-waarde) van 0,75 m²K/W. Voldoet je dak niet aan de norm? Dan kunnen strafpunten worden toegekend, waardoor de woning ongeschikt verklaard kan worden. In dat geval wordt de eigenaar verplicht om isolatiewerken uit te voeren om de woning conform te maken.

  TIP: een isolatiespecialist kan je hierover adviseren en zorgt ervoor dat je dakisolatie voldoet aan de geldende normen. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van jouw project. • Hoe weet ik op welke premie voor dakisolatie ik recht heb?

  Dat is heel eenvoudig. Een isolatiespecialist kan dat snel voor je nagaan. Zo’n isolatie expert is goed op de hoogte over de mogelijke dakisolatie premies en geeft je advies op maat van jouw situatie. En dat is niet alles. Zo’n vakman plaatst je dakisolatie ook volgens de regels van de kunst en werkt enkel met hoogwaardige, duurzame materialen.

  TIP: wil je de voorstellen van meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten