Subsidies en premies dakisolatie 2018

Laatste update 3 januari 2018 –  Door je dak te isoleren kan je heel wat geld uitsparen en geniet je van een comfortabele woonomgeving. Om je aankoop nog sneller terug te verdienen kan je gebruikmaken van diverse premies en vergoedingen voor dakisolatie. Hierna volgt een handig overzicht van alle voordelen die je kan aanvragen in 2018.

Snel naar: netbeheerderspremieverlaagd BTW-tariefverbeteringspremietotaalrenovatiebonusbelastingvoordeel

 

 

1. Netbeheerder premie voor dakisolatie 2018

Zowel zelf geplaatste dakisolatie als de plaatsing door een geregistreerde aannemer komt in Vlaanderen in aanmerking voor een isolatiepremie van de netbeheerder (Eandis of Infrax). Indien je de isolatiewerken zelf uitvoert, zal de premie wel lager liggen dan bij isolatiewerken door een aannemer. Prijzen aanvragen bij isolatiespecialisten kan op deze pagina.

Het isoleren van de zoldervloer komt ook in aanmerking als er geen verwarmde woonvertrekken in de zolderkamers aanwezig zijn. Hou er rekening mee dat de vergoeding geldt voor dak- of zoldervloerisolatie, en niet voor beide.

 

Subsidies dakisolatieVoorwaarden dakisolatiepremie

Je moet kijken naar de datum op de eindfactuur om te weten in welk jaar je recht hebt op een premie. De datum van betaling heeft hierop geen invloed. Jouw woning moet ook voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het distributienet van de netbeheerder.

Ook het isolatiemateriaal moet aan bepaalde voorwaarden voldoen: om recht te hebben op de premie voor dakisolatie moet de Rd-waarde van het dakisolatiemateriaal minimaal 4,5 m² K/W bedragen.

Deze waarde mag worden bekomen door de plaatsing van meerdere lagen, maar hou er rekening mee dat al bestaande isolatielagen en de afwerkingslaag niet mogen meegerekend worden. De minimale Rd-waarde moet dus enkel met nieuw geplaatst isolatiemateriaal worden bereikt.

 

Hoe dakisolatiepremie aanvragen?

Een premie aanvragen kun je het gemakkelijkst online doen, al kun je natuurlijk ook de aanvraagformulieren downloaden op de website van je netbeheerder en per post opsturen. Jouw netbeheerder moet die formulieren ten laatste een jaar na de factuurdatum ontvangen hebben. Daarna kan het tot 6 maanden duren vooraleer de premie wordt uitbetaald. Je kunt maar één keer per jaar een aanvraagdossier indienen.

Als je de isolatie hebt laten plaatsen door een aannemer, zullen de premies waar je recht op hebt dubbel zo hoog zijn als wanneer je de plaatsing zelf hebt verricht. Precieze bedragen ontdek je in het volgende stuk.

 

Dakisolatie premies

 

Hoeveel bedraagt de dakisolatiepremie?

Voor dakisolatie krijg je, indien je aan de voorwaarden voldoet, een vergoeding van 6 euro per vierkante meter bij plaatsing door een aannemer. Doe-het-zelvers kunnen zich verwachten aan een subsidie van 3 euro per m².

Voor personen die recht hebben op sociale maximumtarieven voor gas en elektriciteit (de zogenaamde beschermde afnemers) gelden de volgende bedragen: 10,50 euro per m² bij plaatsing door een aannemer en 5,25 euro per m² bij zelfplaatsing.

 

Erkende aannemers kunnen, naast je dak isoleren, ook helpen bij het kiezen van dakisolatiematerialen die de vereiste Rd-waarde halen.

✓ Klik hier om vrijblijvend prijzen op maat aan te vragen bij erkende isolatiespecialisten.

 

Wie zijn dak wil isoleren, doet er goed aan om zich op voorhand goed te informeren over de mogelijke financiële tussenkomsten waar hij recht op geeft. Dit kan je immers een pak geld doen besparen. Naast de hierboven besproken premies, geven sommige steden en gemeenten ook nog bijkomende premies. Dit zal vooral het geval zijn wanneer je kiest voor milieuvriendelijke isolatiematerialen (zoals hennep, schapenwol of vlas).

 

 

2. Verlaagd BTW-tarief

Als je isolatiewerken laat uitvoeren in een privéwoning die ouder dan 10 jaar is, kom je in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief. Je betaalt dan slechts 6% BTW in plaats van het gebruikelijke tarief van 21%. Deze regeling kan dus een flinke vermindering van de kosten betekenen!

 

Houd er rekening mee dat volgens de Vlaamse dakisolatienorm alle Vlaamse daken tegen 2020 geïsoleerd moeten zijn. Als je dak dan niet voldoende geïsoleerd is (minimale R-waarde van 0,75 m²K/W) zul je strafpunten krijgen.

 

dakisolatie premie

 

3. Vlaamse verbeteringspremie

Ga je ook andere werken aan het dak van je bestaande woning uitvoeren? Dan kan je via de Verbeteringspremie van de Vlaamse overheid een premie tot 1250 euro ontvangen. Dakisolatie kan mee gesubsidieerd worden indien je eveneens de draagstructuur van het dak laat vernieuwen.

Aan deze premie zijn de volgende voorwaarden verbonden:

  • De eindfactuur mag maximaal één jaar oud zijn op het moment van de aanvraag.
  • De woning wordt als hoofdverblijfplaats gebruikt, is minstens 25 jaar oud en gelegen in het Vlaamse Gewest.
  • Het factuurbedrag moet minstens het dubbele bedragen van het premiebedrag. Je moet dus minimaal voor 2500 euro (incl. BTW) aan dakwerken laten uitvoeren, al dan niet door een aannnemer.
  • Het inkomen van de bewoner en samenwonende partner mag maximaal 30640 euro bedragen, te verhogen met 1600 per persoon ten laste. Indien je een aanvraag doet in 2018, wordt gekeken naar het gezamenlijk belastbaar inkomen van 3 jaar voor aanvraagdatum (inkomstenjaar 2015).

 

 

4. Totaalrenovatiebonus

Indien je binnen een periode van 5 jaar tijd in 3 of meer energiebesparende maatregelen investeert, maak je aanspraak op de totaalrenovatiebonus. De volgende maatregelen komen in aanmerking: Dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie, spouwmuurisolatie, vloer- of kelderisolatie, nieuwe beglazing, zonneboiler, warmtepomp en ventilatiesysteem. Voorwaarde is wel dat de eindfactuur van de eerste investering niet ouder mag zijn dan 1-1-2017. De nieuw geïsoleerde dakoppervlakte moet minstens 30 m² zijn.

 

Hoeveel bedraagt de bonus?

3 investeringen in een eengezinswoning levert een bonus op van 1250 euro. Doe je 4 investeringen, bedraagt de bonus 1750 euro. 5 investeringen levert tot 2750 euro op, 6 investeringen 3750 euro en 7 investeringen 4750 euro. Voor appartementen geldt de helft van deze bedragen. Voor beschermde afnemers wordt de bonus telkens met 50% verhoogd. De premie kan je aanvragen via de website van netbeheerders Infrax of Eandis.

 

Erkende isolatiespecialisten kunnen naast het uitvoeren van de isolatiewerken ook helpen bij het kiezen van dakisolatiemateriaal waarmee je in aanmerking komt voor deze bonus.
Klik hier voor gratis online offertes.

 

 

5. Belastingvermindering dakisolatie

De belastingvermindering voor dakisolatie (30% op het factuurbedrag) werd in 2017 afgeschaft door de federale overheid. Lees er meer over in het artikel “Dakisolatie en belastingvermindering“.

 

 

 

Offerte aanvragen: Dakisolatie

Ben je van plan om jouw dak te laten isoleren? Door te kiezen voor een erkend isolatiespecialist ben je zeker van een correcte plaatsing en afhandeling van isolatiepremies. Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij erkende isolatiespecialisten uit jouw regio. Prijzen, materialen, realisaties en kwaliteit vergelijken was nog nooit zo makkelijk! Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.