Subsidies en premies dakisolatie 2019

Laatste update, 2 januari 2019 –  Door je dak te isoleren kan je heel wat geld uitsparen en geniet je van een comfortabele woonomgeving. Om je aankoop nog sneller terug te verdienen kan je gebruikmaken van diverse premies en vergoedingen voor dakisolatie. Hierna volgt een handig overzicht van alle voordelen die je kan aanvragen in 2019.

Snel naar: verlaagd btw-tariefOverkoepelende renovatiepremie – totaalrenovatiebonusbelastingvoordeel

 

1. Netbeheerder premie voor dakisolatie

Zowel zelf geplaatste dakisolatie als de plaatsing door een geregistreerde aannemer komt in Vlaanderen in aanmerking voor een isolatiepremie van netbeheerder Fluvius (fusie tussen de voormalige netbeheerders Eandis en Infrax). Indien je de isolatiewerken zelf uitvoert, zal de premie wel lager liggen dan bij isolatiewerken door een aannemer. Prijzen aanvragen bij isolatiespecialisten kan op deze pagina.

Het isoleren van de zoldervloer komt ook in aanmerking als er geen verwarmde woonvertrekken in de zolderkamers aanwezig zijn. Hou er rekening mee dat de vergoeding geldt voor dak- of zoldervloerisolatie, en niet voor beide.

 

Hoeveel bedraagt de dakisolatiepremie?

Vanaf 2019 wijzigen de bedragen voor een dakisolatiepremie. Hou er rekening mee dat de datum op de eindfactuur bepaalt of je nog recht hebt op een premie uit 2018 of niet.  In onderstaande tabel vind je een overzicht van welk bedrag je ontvangt, afhankelijk van de persoon die ze uitvoert:

 

 Uitvoering door aannemerUitvoering doe-het-zelf
Met eindfactuur tot 31 december 2018€ 6/m²€ 3/m²

Met eindfactuur
van 1 januari 2019 tot 31 december 2019
€ 4/m²€ 2/m²

 

Voor personen die recht hebben op sociale maximumtarieven voor gas en elektriciteit (de zogenaamde beschermde afnemers) gelden de volgende bedragen: € 10,50/m² bij plaatsing door een aannemer en € 5,25/m² bij zelfplaatsing.

 

Erkende aannemers kunnen, naast je dak isoleren, ook helpen bij het kiezen van dakisolatiematerialen die de vereiste Rd-waarde halen.

✓ Klik hier om vrijblijvend prijzen op maat aan te vragen bij erkende isolatiespecialisten.

 

Wie zijn dak wil isoleren, doet er goed aan om zich op voorhand goed te informeren over de mogelijke financiële tussenkomsten waar hij recht op geeft. Dit kan je immers een pak geld doen besparen. Naast de hierboven besproken premies, geven sommige steden en gemeenten ook nog bijkomende premies. Dit zal vooral het geval zijn wanneer je kiest voor milieuvriendelijke isolatiematerialen (zoals hennep, schapenwol of vlas).

 

Subsidies dakisolatieVoorwaarden dakisolatiepremie

Je moet kijken naar de datum op de eindfactuur om te weten in welk jaar je recht hebt op een premie. De datum van betaling heeft hierop geen invloed. Jouw woning moet ook voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het distributienet van de netbeheerder.

Ook het isolatiemateriaal moet aan bepaalde voorwaarden voldoen: om recht te hebben op de premie voor dakisolatie moet de Rd-waarde van het dakisolatiemateriaal minimaal 4,5 m² K/W bedragen.

Deze waarde mag worden bekomen door de plaatsing van meerdere lagen, maar hou er rekening mee dat al bestaande isolatielagen en de afwerkingslaag niet mogen meegerekend worden. De minimale Rd-waarde moet dus enkel met nieuw geplaatst isolatiemateriaal worden bereikt.

 

Hoe dakisolatiepremie aanvragen?

Een premie aanvragen kun je het gemakkelijkst online doen, al kun je natuurlijk ook de aanvraagformulieren downloaden op de website van je netbeheerder en per post opsturen. Jouw netbeheerder moet die formulieren ten laatste een jaar na de factuurdatum ontvangen hebben. Daarna kan het tot 6 maanden duren vooraleer de premie wordt uitbetaald. Je kunt maar één keer per jaar een aanvraagdossier indienen.

Als je de isolatie hebt laten plaatsen door een aannemer, zullen de premies waar je recht op hebt dubbel zo hoog zijn als wanneer je de plaatsing zelf hebt verricht. Precieze bedragen ontdek je in het volgende stuk.

 

Dakisolatie premies

 

2. Verlaagd btw-tarief

Als je isolatiewerken laat uitvoeren in een privéwoning die ouder dan 10 jaar is, kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief. Je betaalt dan slechts 6% btw in plaats van het gebruikelijke tarief van 21%. Deze regeling kan dus een flinke vermindering van de kosten betekenen!

 

Houd er rekening mee dat volgens de Vlaamse dakisolatienorm alle Vlaamse daken tegen 2020 geïsoleerd moeten zijn. Als je dak dan niet voldoende geïsoleerd is (minimale R-waarde van 0,75 m²K/W) zul je strafpunten krijgen.

 

dakisolatie premie

 

3. Overkoepelende renovatiepremie

Voor het plaatsen van dakisolatie kan je ook aanspraak maken op de overkoepelende renovatiepremie. Een belangrijke voorwaarde is wel dat er naast de dakisolatie ook structurele werken aan de dakstructuur (opbouw of vervanging) worden uitgevoerd.

Het premiebedrag bedraagt 20% of 30% van de goedgekeurde facturen (excl. btw). Je moet wel voor minimum 2.500 euro (excl. btw) aan facturen kunnen voorleggen.

Enkele van de voorwaarden die aan deze premie verbonden zijn:

 • Kamers en studentenkamers komen niet in aanmerking voor deze premie.
 • De woning is minstens 30 jaar oud en ligt in het Vlaamse Gewest op jouw domicilie.
 • De facturen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar en moeten minstens € 2.500 (excl. btw) bedragen.
 • Je mag op de aanvraagdatum geen andere woning in volle eigendom hebben.
 • Ook mag je inkomen (het totale gezinsinkomen van het 2de jaar dat voorafgaat aan de aanvraagdatum) niet hoger zijn dan een bepaald bedrag.

Het aanvraagformulier voor de premie en alle info met betrekking tot de aanvraag vind je op wonenvlaanderen.be.

 

4. Totaalrenovatiebonus

Indien je binnen een periode van 5 jaar tijd in 3 of meer energiebesparende maatregelen investeert, maak je aanspraak op de totaalrenovatiebonus. De volgende maatregelen komen in aanmerking: Dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie, spouwmuurisolatie, vloer- of kelderisolatie, nieuwe beglazing, zonneboiler, warmtepomp en ventilatiesysteem. Voorwaarde is wel dat de eindfactuur van de eerste investering niet ouder mag zijn dan 1-1-2017. De nieuw geïsoleerde dakoppervlakte moet minstens 30 m² zijn.

 

Hoeveel bedraagt de bonus?

 

Aantal investeringenBonus
3€ 1.250
4€ 1.750
5 € 2.750
6€ 3.750
7€ 4.750

 

Nog enkele belangrijke aandachtspunten:

 • Vanaf vijf investeringen heb je een EPC-attest nodig om een bonus te kunnen ontvangen voor vijf of meer investeringen.
 • Voor appartementen geldt de helft van deze bedragen.
 • Voor beschermde afnemers wordt de bonus telkens met 50% verhoogd.
 • De premie kan je aanvragen via de website van netbeheerder Fluvius.

 

Erkende isolatiespecialisten kunnen naast het uitvoeren van de isolatiewerken ook helpen bij het kiezen van dakisolatiemateriaal waarmee je in aanmerking komt voor deze bonus.
Klik hier voor gratis online offertes.

 

5. Belastingvermindering dakisolatie

De belastingvermindering voor dakisolatie (30% op het factuurbedrag) werd in 2017 afgeschaft door de federale overheid. Lees er meer over in het artikel “Dakisolatie en belastingvermindering“.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen