Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schuin dak isoleren tussen balken

Tussen de houten balken van een schuin dak kan je efficiënt en doeltreffend isoleren. Je dakbedekking blijft gewoon liggen, waardoor je heel wat kosten uitspaart. Maar hoe isoleer je nu precies tussen de balken van een schuin dak? Welke materialen zijn het meest geschikt? En hoe kan je het geheel mooi afwerken? Je leest het allemaal hier.

Ga snel naar:
Prijs schuin dak isoleren tussen balken
Hoe tussen balken isoleren?
Afwerking isolatie tussen balken
Belangrijke aandachtspunten
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Schuin dak isoleren tussen balken: welke isolatiematerialen?

Een degelijke dakisolatie zorgt voor een optimaal wooncomfort en een lagere energiefactuur. Welke isolatiematerialen lenen zich het best om je hellend dak langs de binnenzijde te isoleren? Een overzicht:

 

schuin dak isoleren tussen balken1. Isolatiedekens

Isolatiedekens zijn verkrijgbaar in verschillende soorten minerale wol als glaswol, rotswol, schapenwol, … Die bieden een goede thermische en akoestische isolatie en zijn ook erg brandveilig. Dankzij de flexibele uitvoering zie je isolatiedekens van minerale wol vaak opduiken bij hellende daken. Ze laten zich makkelijk plaatsen op ongelijke ondergronden en een vakman kan ze eenvoudig op maat snijden.

Je moet doorgaans wel dikker isoleren met isolatiedekens dan met isolatieplaten. Wil je een isolatiemateriaal dat jarenlang meegaat? Kies dan voor glas- of rotswol. Die zijn ongevoelig aan thermische veroudering.

Prijs: vanaf 20 à 35 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Dikte isolatielaag: gem. 16 à 21 cm

 

 

pir platen tussen balken2. Isolatieplaten

Harde isolatieplaten heb je in verschillende uitvoeringen en diktes. De bekendste materialen zijn PIR, PUR, EPS en XPS. Ze zijn eenvoudig op maat te snijden en hebben een hoge thermische isolatiewaarde. Hierdoor is meestal een dunnere isolatielaag voldoende om de streefwaarden voor je dakisolatie te bekomen.

Isolatieplaten klemt een vakman eenvoudig vast tussen de balken van je hellend dak. Sommige platen bestaan uit een tand- en groefsysteem voor een naadloze aansluiting. Zijn er toch nog kieren te bespeuren? Dan plakt je vakman deze af met kleefband of vult hij ze op met isolatieschuim.

Prijs: vanaf 20 à 25 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Dikte isolatielaag: gem. 12 à 15 cm

 

 

plafond isoleren tussen balken 3. Spuitisolatie

Spuitisolatie is een snelle en eenvoudige methode om je spantendak van binnenuit te isoleren. Zo spaar je heel wat arbeidskosten van je vakman uit. Gespoten PUR is de meest voorkomende variant. Het heeft een erg hoge isolatiewaarde en zorgt voor een volledig naadloze isolatielaag zonder koude- of warmtebruggen.

PUR-spuitisolatie komt ook voor als afwerking bij isolatieplaten om eventuele kieren en naden op te vullen. Dit resulteert in een optimale luchtdichtheid. Dankzij de snelle uithardingstijd en de vlotte uitvulling is PUR-schuim ideaal voor moeilijk bereikbare plaatsen.

Prijs: vanaf 25 à 30 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Dikte isolatielaag: gem. 12 à 15 cm

 

 

dak isoleren tussen balken 4. Inblaasisolatie

Een vakman blaast losse isolatievlokken met een aangepaste slang in de holtes van je schuine dak. De bekendste materialen zijn gespoten glaswol en cellulose. Beide soorten zijn vochtregulerend, brandwerend, recycleerbaar en niet-chemisch. Met inblaasisolatie kan je zowel de zoldervloer als de binnenzijde van je hellend dak isoleren. Voor een goede hechting voegt de isolatiespecialist een kleefstof aan de vlokken toe.

Dankzij de specifieke plaatsingstechniek brengt een vakman inblaasisolatie erg snel aan, hecht het goed en droogt het snel. De kans dat je naden en kieren overslaat, is dus kleiner dan bij isolatieplaten.

Prijs: vanaf 20 à 30 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Dikte isolatielaag: gem. 16 à 21 cm

 

 

Welk isolatiemateriaal kies ik het best?

De keuze voor een specifiek isolatiemateriaal hangt uiteindelijk af van de afstand en de dikte tussen de houten balken, je budget, de bereikbaarheid en de isolatiewaarde van het materiaal. Een vakman helpt je bij het kiezen van het meest geschikte isolatiemateriaal om te voldoen aan de dakisolatienorm.

Op zoek naar gratis advies van een isolatie-expert? Maak gebruik van onze offertedienst en ontvang binnen enkele werkdagen vrijblijvend verschillende offertes op maat van je project. Geïnteresseerd? Start dan snel je aanvraag!

 

Prijs schuin dak isoleren tussen balken

De prijs voor het isoleren van je schuin dak tussen balken is afhankelijk van het type isolatiemateriaal, de oppervlakte van je dak, … Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

Type isolatiePrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)Lambdawaarde in W/mKIsolatiedikte
Isolatiedekensvanaf € 20 à 35 0,030 à 0,040 W/mKGem. 16 à 21 cm
Harde isolatieplatenvanaf € 20 à 250,021 à 0,045 W/mKGem. 12 à 15 cm
Spuitisolatievanaf € 25 à 30 0,024 à 0,030 W/mKGem. 12 à 15 cm
Inblaasisolatievanaf € 20 à 300,034 à 0,040 W/mKGem. 16 à 21 cm

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn slechts richtprijzen. Ben je benieuwd naar een precieze prijs voor jouw isolatieproject? Vraag dan gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aan bij meerdere vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Druk de kosten met premies en financiële voordelen

Onder bepaalde voorwaarden kan je genieten van verschillende premies, waaronder de Mijn VerbouwPremie en de EPC-labelpremie. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kan je de kosten voor je project nog verder drukken dankzij het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

Meer weten? Een isolatiespecialist informeert je graag over de premies en financiële voordelen waarop jij recht hebt. Ontvang gratis advies op maat.

 

Isolatie tussen balken

 

Hoe schuin dak isoleren tussen balken?

Hoe gaat een vakman precies te werk wanneer hij de binnenzijde van je dak isoleert? Een kort overzicht:

 1. Voorbereidend werk

  Voorafgaand controleert een isolatiespecialist de staat van je dak. Beschik je al over een verouderde isolatielaag? Dan kijkt hij na of hij deze moet verwijderen of kan bedekken met een nieuwe laag. Kan je door de dakconstructie heen meteen de dakbedekking zien? Dan ontbreekt het onderdak en moet hij deze zeker en vast plaatsen.

 2. Isolatiemateriaal plaatsen

  Zitten de voorbereidingen erop? Dan snijdt de vakman de isolatiematerialen op maat en klemt ze vast tussen de balken. Kies je voor isolatieplaten of -dekens? Dan kan het voorkomen dat de vakman een extra frame op de dakconstructie plaatst om meer ruimte te creëren voor de isolatiematerialen. Wil je dat liever vermijden? Dan kan je ook kiezen voor spuit- of inblaasisolatie.

 3. Dampscherm plaatsen

  Een dampscherm is noodzakelijk om het binnendringen van vocht in de isolatiematerialen te voorkomen. Een dampscherm wordt aan de warme zijde van het isolatiemateriaal aangebracht (binnenshuis). Sommige materialen zijn al voorzien van zo’n vochtwerende laag, zoals bepaalde isolatieplaten.

 4. Afwerking isolatie tussen balken

  Ten slotte moet je de isolatiematerialen nog netjes afwerken. Je kan kiezen voor gipsplaten of panelen in hout of kunststof. Er bestaan ook kant-en-klare systemen, waarbij de isolatiematerialen al voorzien zijn van een dunne afwerkingslaag in hout of kunststof. Een vakman geeft je graag advies op maat voor een propere afwerking van je dakisolatie.

TIP: moet je (nog) een nieuw onderdak plaatsen? En wil je zeker zijn van een correcte plaatsing van kwalitatieve dakisolatie die 100% lucht- en waterdicht is? Doe dan een beroep op de ervaring en expertise van een isolatiespecialist actief in je buurt.

 

Dakisolatie tussen balken: afwerking

De laatste stap in de werkwijze is het afwerken van je dakisolatie. Laat na een vakkundige plaatsing je isolatiematerialen niet onafgedekt, maar werk het geheel netjes af. Wat zijn de diverse mogelijkheden?

 • Kant-en-klaar systeem: bepaalde isolatieplaten zijn al voorzien van een afwerkingslaag in hout of kunststof. Ze zijn stevig, vormvast en dankzij een speciale afwerkingsplint voor dwarsnaden ook nog eens egaal afgewerkt.
 • Gipsplaten: gipsplaten zijn de meest gebruikte materialen om de isolatielaag van je hellend dak af te werken. Ze zijn eenvoudig op maat te versnijden en bovenop de isolatie te bevestigen met schroeven. Werk ze af met verf of behangpapier.
 • Wandpanelen in kunststof of hout: deze decoratiepanelen worden doorgaans op dezelfde manier geplaatst als de gipsplaten. Je kan ze onbehandeld laten, maar ook bewerken met een laagje verf of vernis. Wil je graag plafondspotjes? Dan kunnen die zonder problemen geïntegreerd worden.

TIP: een vakman helpt je graag verder met de afwerking van je dakisolatie. Pols dus zeker naar de verschillende mogelijkheden. Kom vrijblijvend in contact met professionals actief in je buurt.

 

tussen balken isoleren

 

Belangrijke aandachtspunten

Het isoleren van een schuin dak tussen balken lijkt eenvoudiger dan het is. Eventuele fouten gaan ten koste van de isolatieschil van je woning en dat heeft dan weer een negatieve invloed op je energiefactuur. Daarom houdt een isolatiespecialist rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Onderdak & dampscherm = cruciaal: zonder onderdak en dampscherm kan vocht in je isolatielaag dringen. Zo verliest het isolatiemateriaal zijn isolerende werking. Bovendien is dat ook nefast voor je binnenklimaat en is het een kweekvijver voor schimmels en bacteriën.
 • Geen luchtspouw: voorkom een luchtspouw tussen de dakisolatie en het dak zelf. Je denkt misschien dat ventilatie onontbeerlijk is voor een gezond binnenklimaat, maar een luchtspouw zal daarentegen voor condensatie zorgen. Vul dus altijd de vrije ruimte goed op met isolatiemateriaal.
 • Ruimte creëren tussen balken: is er te weinig ruimte tussen de balken? Dan kan een vakman voor extra diepte zorgen door houten latten op je dakconstructie te vijzen. Zo kan hij nog dieper isoleren.
 • Dakisolatienorm: isoleren dient altijd volgens de laatste normen te gebeuren. Zo zijn er bepaalde richtlijnen over de wind-, damp- en luchtdichtheid van dakisolatie. Een isolatiespecialist houdt altijd rekening met die dakisolatienorm.
 • Naadloze isolatie: om zo lang mogelijk van een optimaal warmtecomfort te genieten, moet de isolatielaag naadloos aangebracht zijn. Een vakman zorgt altijd voor een sluitende isolatieschil zonder koude- of warmtebruggen.
 • Materialen op maat: de dikte en afmetingen van je isolatiemateriaal zijn belangrijk. Isolatiedekens mogen bv. niet tussen de spanten ‘gepropt’ zitten. Kies dus geen isolatiedekens van 16 cm dik wanneer de ruimte tussen de balken slechts 12 cm toelaat. In dat geval laat je de houten balken van je dakconstructie best uitdiepen door een isolatiespecialist.

 

Vertrouw op de expertise van een isolatiespecialist!

Bij slecht geplaatste dakisolatie kan je te maken krijgen met condensvorming en koudebruggen. Wil je zeker zijn van een professionele plaatsing van hoogwaardige isolatie tussen de balken van je hellend dak? Of wil je misschien je plat dak isoleren tussen de balken, inclusief een nette afwerking? Doe dan een beroep op een vakman.

Isolatiespecialist nodig? Maak gebruik van het onderstaande offerteformulier en ontvang gratis en vrijblijvend binnen enkele werkdagen prijsvoorstellen op maat van je project:

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten