Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vliering isoleren

Heb je een vliering in huis? Dit is het bovenste gedeelte van je woning dat dient als extra plek om je spullen op te bergen. Echter is dit vaak een beperkte ruimte, waar je doorgaans alleen via een luik bij kan. Desondanks is het de moeite waard om zo’n vliering te laten isoleren. Welke materialen zijn hiervoor geschikt? Hoe gaat een expert te werk en hoeveel zou het je kosten? Je leest het allemaal hier!

Ga snel naar:
Hoe vliering isoleren?
Mogelijke isolatiematerialen
Vliering isoleren: kosten
Belangrijke aandachtspunten
Zelf vliering isoleren of expert?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Vliering isoleren: wel of niet?

Ook al is de beschikbare ruimte in een vliering beperkt, is het meestal verstandig om deze te laten isoleren. Een specialist isoleert dan de vlieringvloer met glaswol, harde isolatieplaten, … Je levert dan een klein beetje ruimte in voor de volgende voordelen:

 • Lagere energiefactuur: een slecht geïsoleerd dak is verantwoordelijk voor ongeveer 30% van je totale warmteverlies. Warmte stijgt namelijk op en zal daarom sneller via de bovenkant van je huis ontsnappen. Vlieringisolatie gaat dit warmteverlies tegen.
 • Meer wooncomfort: kies je ervoor om je vliering te isoleren? Dan blijft de temperatuur in je huis een stuk constanter, zowel tijdens bloedhete zomers als tijdens ijskoude winters!
 • Verhoogde woningwaarde: een geïsoleerde vliering is aantrekkelijk voor potentiële kopers. Je huis krijgt hierdoor namelijk een beter energielabel toegewezen.
 • Milieuvriendelijke oplossing: hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe minder energie je verbruikt en hoe duurzamer je bezig bent. Tegelijkertijd zijn er ook ecologisch verantwoorde isolatiematerialen die je voor je vliering kan gebruiken. Goede voorbeelden zijn papiervlokken, houtvezels, ingeblazen glaswol, … Deze materialen maken je keuze voor isolatie nóg bewuster!

Interesse in vlieringisolatie? Een isolatie-expert vertelt je graag meer. Die is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op vlak van woningisolatie en kan jouw project zeker in goede banen leiden. Laat je vliering isoleren door een isolatiespecialist.

vliering isoleren

 

Hoe vliering isoleren?

Heb je besloten om je vliering te laten isoleren? Dan moet je nog een methode kiezen. Doorgaans maken vakmensen onderscheid tussen de volgende 2 opties:

 

OPTIE 1: vlakke vlieringvloer isoleren

Heb je een vlakke, massieve vlieringvloer? Dan zijn kunststof isolatieplaten in combinatie met een dampscherm de beste keuze. Deze platen hebben niet alleen een erg hoge isolatiewaarde (waardoor de opbouwhoogte dus beperkt blijft), maar zijn ook drukvast en dus direct beloopbaar. Mogelijke opties voor je vliering te isoleren zijn EPS-, XPS-, PIR- of PUR isolatieplaten.

Isolatieplaten zijn ideaal om snel grote oppervlakken te isoleren. Je spaart zo dus ook arbeidskosten uit. Wel moet je rekening houden met eventuele kiertjes en gaatjes voor een naadloze isolatielaag. Deze zijn eventueel nog op te vullen met spuitisolatie.

 

OPTIE 2: vliering isoleren met houten rooster

Gaat het eerder om een houten draagstructuur met balken? Dan kies je mogelijk voor isolatiedekens van minerale wol (ook weer met een dampscherm) en laat je deze tussen de houten balken bevestigen voor een nette afsluiting. Deze materialen zijn niet brandbaar, isoleren op vlak van warmte én geluid en zijn niet gevoelig voor vocht of schimmels.

Zijn er nog geen balken aanwezig waar je het isolatiemateriaal tussen laat plaatsen? Dan moet je vakspecialist eerst een houten rooster maken. Dit zorgt voor een hogere kostprijs.

 

TIP: vraag advies aan een isolatiespecialist!

De beste isolatiemethode voor je vliering is niet alleen afhankelijk van hoe deze is opgebouwd, maar ook van je persoonlijke wensen. Zo kan je kiezen voor isolatieplaten of -dekens, maar zijn er ook nog vele ecologisch verantwoorde materialen beschikbaar. Een isolatiespecialist zorgt voor een oplossing op maat. Vergelijk vrijblijvend 2 à 3 offertes.

 

Mogelijke isolatiematerialen

Voor elke isolatiemethode zijn er verschillende materialen om te gebruiken. Hieronder zetten we alle populaire opties op een rij:

1. Isolatiedekens

Vlieringvloeren zijn meestal niet zo stevig en bestaan vaak alleen uit een houten draagstructuur. Isolatieplaten zijn dan niet de meest praktische optie. Als gevolg worden isolatiedekens van minerale wol erg veel gebruikt om de ruimtes tussen de balken te isoleren. Deze dekens hebben een uitstekende isolatiewaarde van zo’n 0.032 – 0.040 W/mK, zijn brandveilig, dampopen, … Een kort overzicht:

 • Glaswol: dit materiaal bestaat uit gerecyclede glasscherven, opgevuld met zuiver zand. Daarom is glaswol een erg duurzame optie om je vliering te isoleren. Ook is het beschikbaar in verschillende vormen, diktes, … en is het wat goedkoper dan rotswol.
 • Rotswol: hierbij gaat het om vulkanisch gesteente dat is omgezet tot woldraden in combinatie met materialen als olie en hars. Rotswol is goed te vergelijken met glaswol qua toepassingen, isolatiewaarde, plaatsing, … Echter is het wel wat beter op vlak van brandwerendheid en geluidsisolatie.

Gemiddelde prijs: € 18 à 42 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

2. Isolatieplaten

Kunststof isolatieplaten zijn ideaal om snel en efficiënt massieve, vlakke vlieringen te isoleren. Je kan hier namelijk grote oppervlakken mee overbruggen. Verder heeft elk type een goede isolatiewaarde die varieert tussen 0.023 – 0.040 W/mK, geniet je van een goede prijs-kwaliteitverhouding, … Wel zijn ze wat minder milieuvriendelijk vanwege de materialen die nodig zijn voor de productie. Hieronder wat meer info per type:

 • EPS: isolatieplaten van EPS zijn budgetvriendelijk, goed bestand tegen vocht, en hebben een relatief voordelige isolatiewaarde van 0.030 – 0.040 W/mK. Het materiaal bestaat voor 98% uit lucht en voor 2% uit polystyreenkorrels, waardoor het ook bekend staat als piepschuim of tempex.
 • XPS: een betere optie voor vlieringvloeren zijn XPS platen. Deze zijn erg drukvast en dus beter beloopbaar na plaatsing. Verder heeft het materiaal een gesloten schuimstructuur, een goede isolatiewaarde van 0.032 – 0.035 W/mK, …
 • PIR: PIR is relatief duur, maar je geniet wel van een aantal belangrijke voordelen. Zo zijn de meeste PIR isolatieplaten al voorzien van een dampscherm, hebben ze een optimale isolatiewaarde van 0.023 – 0.026 W/mK, … Hou wel in je achterhoofd dat PIR wat minder makkelijk te recyclen is dan andere soorten isolatieplaten.
 • PUR: vergelijkbaar met PIR zijn PUR isolatieplaten. Deze polyurethaan platen zijn goedkoper dan PIR, maar isoleren wel wat minder goed (0.023 – 0.032 W/mK) en zijn wat brandgevoeliger. Verder zijn ze net zo licht, drukvast, bestand tegen vocht, …

Gemiddelde prijs: € 20 à 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

3. Spuitisolatie

Is de vlieringvloer oneven of is er sprake van een houten draagstructuur met veel kiertjes en gaten? Dit los je makkelijk op met spuitisolatie. Dit is een van de makkelijkste manieren om een vliering te isoleren. Hiervoor gebruikt een expert PUR-schuim of icynene:

 • PUR-schuim: door de uitstekende isolatiewaarde van 0.026 W/mK en de lage kostprijs is PUR-schuim een populair isolatiemateriaal. Je kan gemakkelijk bij moeilijk te bereiken plekken en vult die snel op. Dit is ook ideaal wanneer er leidingen langs het te isoleren oppervlak lopen. Het nadeel is echter dat het een chemisch product is en dus niet veel goeds doet voor het milieu.
 • Icynene: gebruik je liever een milieuvriendelijke optie? Kies dan voor icynene. Dit is een ecologisch verantwoord materiaal zonder HFK’s (fluorkoolwaterstoffen). Verder is het ideaal voor houten oppervlakken in vochtige plekken, aangezien het luchtdicht en tegelijkertijd dampopen is. Jammer genoeg zijn er wel nadelen. Zo is het duurder dan PUR-schuim en is de isolatiewaarde wat minder goed.

Gemiddelde prijs: € 25 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

4. Inblaasisolatie

De meest milieuvriendelijke methode om je vliering te isoleren, is inblaasisolatie. Hierbij brengt een specialist los materiaal aan op het oppervlak door middel van een inblaasmachine. Dit maakt het overigens ook een erg handige methode om holle, moeilijk te bereiken ruimtes op te vullen. Hieronder bespreken we de meest populaire materialen:

 • Glaswol: zijn isolatiedekens geen optie? Dan is glaswol ook nog in te blazen. Zoals eerder vermeld bestaat het voor een groot deel uit gerecycled glas. Net als bij de isolatiedekens geniet je hiermee van een erg goede isolatiewaarde (op thermisch én akoestisch vlak), een lange levensduur en een voordelige kostprijs.
 • Cellulose: dit materiaal bestaat uit gerecycled krantenpapier, gecombineerd met boorzouten. Voor een vliering kan dit los worden ingeblazen. Niet alleen is het materiaal perfect tegen schimmelvorming, maar is het ook brandveilig. Bovendien geniet je van een isolatiewaarde van 0.040 W/mK.
 • Houtvezels: een goed alternatief voor cellulose zijn houtvezels. Dit zijn losse stukjes sparrenhout die van nature goed tegen vocht kunnen. Zo geniet je hiermee ook van een dampopen, naadloze isolatielaag. Verder hebben houtvezels een isolatiewaarde van 0.038 – 0.045 W/mK.

Gemiddelde prijs: € 15 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

vloer vliering isoleren

 

Vliering isoleren: kosten

Wat voor kostprijs mag je verwachten als je jouw vliering laat isoleren? Deze schommelt doorgaans tussen € 15 à 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Hierbij zijn het gekozen materiaal, de isolatiemethode, de moeilijkheidsgraad van de klus, … belangrijke prijsbepalers:

Type isolatieIsolatiematerialenIsolatiewaarde (W/mK)Gemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing
IsolatiedekensGlaswol0.032 - 0.040€ 18 - 35
Rotswol0.032 - 0.040€ 24 - 42
IsolatieplatenEPS0.030 - 0.040€ 20 - 25
XPS0.032 - 0.035€ 30 - 35
PIR0.023 - 0.026€ 20 - 45
PUR0.023 - 0.032€ 20 - 25
SpuitisolatiePUR-schuim0.023 - 0.026€ 25 - 30
Icynene0.035 - 0.038€ 30 - 35
InblaasisolatieGlaswol0.032 - 0.040€ 15 - 35
Cellulose0.037 - 0.040€ 20 - 35
Houtvezels0.038 - 0.045€ 25 - 35

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo kunnen vakmensen hun eigen prijzen bepalen en varieert het ook per project. Wil je zeker zijn van een eerlijke prijs en een correcte uitvoering van de werken? Vergelijk dan meerdere voorstellen van max. 3 vakmensen actief in je regio via onze gratis offerteservice.

 

Belangrijke aandachtspunten

Een vliering isoleren is een vrij lastige klus. Vooral omdat het vaak kleinere ruimtes zijn met weinig plek om te bewegen. Daarnaast zijn er nog een aantal aandachtspunten om in het achterhoofd te houden. We zetten ze even voor je in een overzicht:

 • Isolatiewaarde: vlieringen zijn vaak erg klein en dus is het slim om voor een isolatiemateriaal te gaan met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Zo kan je de isolatielaag zo dun mogelijk houden en verlies je geen kostbare opbergruimte.
 • Geen koudebruggen: laat je jouw vliering isoleren? Let dan op dat het materiaal in kwestie een naadloze laag vormt. Kiertjes of gaten in de isolatielaag zorgen voor koudebruggen, waardoor alsnog warmte kan ontsnappen. Een expert zorgt er tevens ook voor dat het trapluik voldoende is geïsoleerd.
 • Dampscherm: isoleer je de binnenkant van je woning? Dan heb je een dampscherm nodig. Dit voorkomt dat vochtige lucht tegen je isolatiemateriaal condenseert en je te kampen krijgt met vochtproblemen.
 • Veiligheid: vlieringen hebben niet altijd een sterke vloer om te isoleren. Soms gaat het enkel om losse delen, waar je doorheen zou kunnen zakken. Een expert weet precies hoe die een vliering moet isoleren en neemt altijd de nodige voorzorgsmaatregelen om de risico’s tot een minimum te beperken.

 

Zelf vliering isoleren of expert?

Je huis langs binnen isoleren is iets wat je in veel gevallen zelf kan doen, maar dit geldt niet per sé voor vlieringen. Dit zijn doorgaans krappe ruimtes met weinig plek om je te bewegen, wat de plaatsing lastig maakt. Daarnaast zijn er soms ook nog eens veiligheidsrisico’s aan verbonden. Kortom, je laat je vliering beter isoleren door een expert. Zo geniet je van…

 • Gericht advies: een expert beantwoordt al je vragen over vliering isoleren. Denk aan info over isolatiewaarden, welke materialen het meest ecologisch verantwoord zijn, … Zo ben je zeker dat je altijd de juiste keuzes maakt.
 • Kwalitatieve materialen: vakmensen weten alles over de mogelijke isolatiematerialen voor je vliering en kunnen makkelijk het kaf van het koren scheiden. Zo ben je altijd zeker van de beste materialen voor jouw project.
 • Garantie: met een specialist hoef je je geen zorgen te maken om extra kosten als gevolg van fouten, beschadigingen, … Deze nemen vakmensen dan voor hun eigen rekening.
 • Financiële voordelen: de kosten voor het isoleren van je vliering zijn op meerdere manieren te verlagen als je een expert inschakelt. Zo geniet je van een verlaagd btw-tarief van 21 naar 6% op de materiaal- én arbeidskosten als je huis ouder is dan 10 jaar. Daarnaast zijn er ook meerdere premies waar je aanspraak op maakt. De voornaamste is de Mijn VerbouwPremie.

 

Voordelig vliering isoleren = vakmensen vergelijken!

Ook al moet je arbeidskosten betalen als je een expert inschakelt voor de isolatie van je vliering, is dit aan het einde van de streep toch de meest voordelige optie. Zo ben je zeker van een correcte uitvoering van de werken, betrouwbare materialen, … Ook krijg je niet te kampen met allerlei extra kosten als gevolg van fouten of schade.

Wil je zeker zijn van een eerlijke prijs voor de isolatiewerken? Vergelijk dan meerdere voorstellen via onze gratis offerteservice! Start je aanvraag hieronder:

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten