Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Rotswol dakisolatie

Rotswol is een isolatiemateriaal dat vaak gebruikt wordt om muren, vloeren en daken mee te isoleren. Het is natuurlijk brandwerend en isoleert ook akoestisch bijzonder goed. Qua prijs is rotswol dakisolatie iets duurder dan glaswol, maar door zijn vele positieve eigenschappen is  het de meerprijs zeker waard:

 

Wat is rotswol isolatie?

Rotswol, of steenwol, rekent men tot de isolatiematerialen die net als glaswol behoren tot de categorie minerale wollen, de zogenaamde anorganische isolatiematerialen. Rotswol wordt daarbij uit vulkanisch gesteente vervaardigd (basalt of diabaas) en, gedurende een smeltproces van rond de 1400 graden Celsius, wordt dit gesteente zo bewerkt dat er, uiteindelijk, na de plaatsing in een verhardingsoven, een wolpakket van gesponnen kan worden. Door middel van harsen en oliën wordt de rotswol ten slotte gebonden en verkrijgt het geheel waterafstotende eigenschappen, zodat het gebruikt kan worden als isolatiemateriaal voor onder meer het dak en de zoldervloer.

Rotswol is zeer geschikt voor het isoleren van daken. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden als thermische, brandwerende en geluidswerende isolatie bij hellende daken, maar er bestaan ook niet-samendrukbare platen die geschikt zijn om platte daken mee te isoleren. Daarnaast kan rotswol ook onder vloeren, in plafonds en binnenmuren verwerkt worden. Zo is ook de zoldervloer isoleren een koud kunstje met rotswol.

Rotswol dakisolatie is te verkrijgen in de vorm van rotswolplaten en rotswoldekens. Beide vormen kunnen gebruikt worden om het dak te isoleren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes naargelang de gewenste isolatiewaarde. In het geval van een hellend dak dien je bijvoorbeeld uit te gaan van een dikte van minstens 15 centimeter, maar rotswol is al verkrijgbaar vanaf 8 centimeter. Het is het ook mogelijk meerdere rollen over elkaar te schranken om luchtkieren uit te sluiten.

 

Prijs rotswol dakisolatie

Rotswol is een relatief goedkoop isolatiemateriaal. De aankoopprijs ligt ongeveer tien procent hoger dan glaswol. De exacte prijs is afhankelijk van de gewenste dikte en moeilijkheidsgraad van de plaatsing. Wanneer je het materiaal zelf plaatst, mag je rekenen op een prijs van ongeveer 20 euro per vierkante meter. Voor het laten plaatsen begint de prijs vanaf 35 euro per vierkante meter. Hierbij heb je dan wel nog recht op diverse premies en belastingvoordelen.

Vraag hier vrijblijvend een offerte aan voor rotswol isolatie.

 

dakisolatie rotswol

 

Voordelen en nadelen van rotswol dakisolatie

Rotswol is eenvoudig te plaatsen en het gebruik ervan door een doe-het-zelver is geen enkel probleem. Het isolatiemateriaal zal niet uitzetten of krimpen, waardoor de kans op kieren en naden gering is. Daarnaast kent rotswol vele voordelen, maar ook enkele nadelen:

 

Veelzijdige dakisolatie met positieve eigenschappen

Omdat rotswol vervaardigd is van vulkanisch materiaal, heeft het, op gebied van brandwerendheid, een streep voor op andere isolatiematerialen. Steen brandt immers niet. Ook de isolatiewaarde en de daarmee gepaarde warmtebesparing zijn bijzonder goed. Ten slotte is het ook een isolatiemateriaal dat minder geluid doorlaat in vergelijking met PUR-isolatie en glaswol.

 

Minder irritatie bij het plaatsen

Bij het plaatsen van rotswol heb je minder kans op irritaties dan bij het plaatsen van glaswol. Als het echter op milieuvriendelijkheid van het isolatiemateriaal aankomt, is glaswol net de iets betere optie.

 

Langdurige isolatiewaarde en blijvend vocht- en schimmelvrij

In tegenstelling tot veel isolatiematerialen blijft de isolatiewaarde van rotswol langdurig behouden, omdat het materiaal minder gevoelig is voor veroudering. Het is een natuurlijk product dat weinig kans geeft op vochtproblemen en een minder geschikte voedingsbodem vormt voor schimmels en/of bacteriën.

 

 

Dak of zoldervloer isoleren

Rotswol klem je als dakisolatiemateriaal vrijwel altijd tussen kepers. Daarbij is het van belang dat je rotswol nooit direct plaatst onder de pannen, maar altijd tussen twee dakmembranen. Is er nog geen onderdak aanwezig? Dan dien je dit voor het plaatsen van het rotswol eerst aan te brengen. Rotswol dien je breder te snijden dan de plek waar het isolatiemateriaal uiteindelijk geklemd zal worden. Op deze wijze zal de aansluiting namelijk optimaal zijn. Wanneer de zolder niet gebruikt wordt als woonruimte, is het voordeliger om de vloer zelf te isoleren.

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten