Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmteverlies dak

Wil je het warmteverlies in huis beperken? Dan is je dak het allereerste aandachtspunt. Langs je dak is het mogelijke warmteverlies namelijk het grootst en daar kan je dus ook het meeste verschil maken. In dit artikel lees je alles over de gevolgen van warmteverlies via je dak en hoe je dit probleem kan oplossen.

Ga snel naar:
Gevolgen van warmteverlies door het dak
Hoe warmteverlies via je dak oplossen?
Dakisolatie: gemiddelde kosten
Wanneer isolatiespecialist inschakelen?
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Hoeveel warmte verlies je via je dak?

Warmte stijgt op, waardoor de bovenkant van je huis een logische boosdoener is op vlak van warmteverlies. Je kan berekenen hoeveel warmte precies verloren gaat, maar die complexe oefening laat je beter over aan een expert. In de meeste gevallen kan je uitgaan van zo’n 30% van je totale warmteverlies, en zelfs meer als je dak in een slechte staat verkeert.

Wil je het warmteverlies via je hellende of platte dak beperken? Een specialist helpt je verder met dakisolatie op maat. Via onze gratis offerteservice kom je in contact met één of meerdere van deze experts actief in je buurt. Begin nu met vergelijken.

warmteverlies dak

 

Wat zijn de gevolgen van warmteverlies door het dak?

Wat zijn de gevolgen van warmteverlies via je dak en wat kan je allemaal verwachten als je niet voor dakisolatie kiest? Hieronder zetten we de belangrijkste punten kort op een rij:

 • Minder warmtecomfort: het is lastiger om de temperatuur in huis constant te houden als er veel warmte verloren gaat langs het dak. Hierdoor zal het thuis al snel te koud worden in de winter, maar ook zeker te warm in de zomer.
 • Hogere energierekening: hoe meer warmte verloren gaat, hoe meer je moet stoken om de temperatuur op peil te houden. Dit is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook om vochtproblemen in huis te voorkomen. Het logische resultaat? Een hogere energierekening.
 • Grotere impact op het milieu: moet je extra stoken, je airco langer aan laten staan, …? Dan verbruik je meer energie en zal je invloed op het milieu dus ook groter zijn. Dit is iets wat je kan beperken met een naadloze laag dakisolatie.
 • Veel omgevingsgeluid: geluid van buitenaf is op zolder luid en duidelijk te horen als je dak niet is geïsoleerd. Het komt dan eenvoudig binnen via de naden en kieren die na verloop van tijd op natuurlijke wijze ontstaan. Dit is natuurlijk niet fijn, vooral als je de zolder als slaapkamer gebruikt. Ook dat probleem is op te lossen met isolatie.

 

Hoe warmteverlies via je dak oplossen?

Er zijn veel nare gevolgen van warmteverlies via je dak, maar gelukkig zijn er ook meerdere manieren om dit probleem op te lossen. De beste isolatiemethode is doorgaans afhankelijk van het type dak. Hieronder bespreken we alle mogelijke oplossingen:

 

OPLOSSING 1: dak isoleren langs de binnenkant

Je kan warmteverlies via je dak beperken door je dak langs binnen te isoleren. Doorgaans is dit een goede oplossing voor een hellend dak. Een specialist bevestigt het isolatiemateriaal dan tussen de houten balken van de draagstructuur, gecombineerd met een dampscherm aan de warme kant. Het nadeel is wel dat je wat ruimte op zolder inlevert, wat mogelijk een probleem is als je deze als woonruimte gebruikt.

Voor een huis met een plat dak is het een minder goed idee. Het isolatiemateriaal ligt dan onder de dakconstructie en de dakbedekking, waardoor deze delen nog steeds onderhevig zijn aan temperatuurschommelingen.

 

OPLOSSING 2: dak isoleren langs de buitenkant

Een dak langs buiten isoleren is arbeidsintensiever en wat prijziger, maar voor elk type dak toe te passen. Deze methode is vooral aangewezen als je dakbedekking aan vervanging toe is. Hieronder wat meer uitleg:

 • Hellend dak: een hellend dak geïsoleerd langs de buitenkant staat ook wel bekend als een sarkingdak. Hierbij komen de isolatieplaten direct op de dakspanten terecht, eventueel met een draagvloer ertussen. Hierboven komt dan een onderdak, uiteindelijk gevolgd door je dakbedekking. Zo’n sarkingdak is snel op te bouwen, het hele dak is beschermd tegen vocht en weersinvloeden, …
 • Plat dak: indien mogelijk is een plat dak altijd langs buiten geïsoleerd. Zo’n dak staat ook bekend als een warm dak. De gehele dakconstructie is dan beschermd, in tegenstelling tot wanneer je langs binnen isoleert (koud dak).

 

OPLOSSING 3: zoldervloer isoleren

Gebruik je jouw zolder niet als woonruimte en dient deze enkel als opslagplaats? Dan is zoldervloerisolatie zeker te overwegen. Zo beperk je de totale isolatieschil en hoef je dus minder te stoken of te koelen om je huis op temperatuur te krijgen. Een expert gebruikt hiervoor meestal drukvaste kunststof isolatieplaten voor betonnen vloeren en minerale wol voor niet-massieve zoldervloeren. Daarnaast zijn er ook nog ecologische isolatiematerialen om te kiezen, zoals schapen- of houtwol.

 

CONCLUSIE: wat is de beste oplossing?

Er is geen eenduidige oplossing voor warmteverlies via het dak. Alles hangt af van het type dak, je budget en je specifieke wensen voor de zolderruimte. Weet je niet zeker wat je moet doen en hoe je jouw dak het beste laat isoleren? Geniet dan van gericht advies en prijzen op maat van erkende vakbedrijven via onze gratis offerteservice.

 

Dakisolatie: gemiddelde kosten

Afhankelijk van het type dak, het benodigde isolatiemateriaal, de moeilijkheidsgraad van de werken, … kan je uitgaan van een gemiddelde prijs van € 20 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De uiteindelijke prijs kan ook verschillen per expert. Hieronder nog een kort overzicht met meerdere richtprijzen:

Wat isoleren?Plaatsing van de isolatieGemiddelde prijs per m2
Hellend dakLangs binnen20-50 euro (excl. afwerking)
Hellend dakLangs buiten40-60 euro (excl. afwerking)
Plat dakLangs binnen25-40 euro (excl. afwerking)
Plat dakLangs buiten45-100 euro (incl. afwerking)
ZoldervloerPUR op massieve zoldervloer20-40 euro
Wil je advies over geschikte isolatiematerialen voor jouw dak en een prijsvoorstel op maat?
Hier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij isolatiespecialisten.

TIP: bovenstaande prijzen zijn enkel richtprijzen. Zo kunnen de uiteindelijke kosten voor jouw project nog variëren. Ook mogen vakmensen hun eigen tarieven bepalen. Wil je zeker zijn van professioneel advies, een correcte uitvoering van de werken, een eerlijke prijs…? Vergelijk nu meerdere vakbedrijven in je buurt.

 

warmteverlies dak beperken

 

Wanneer isolatiespecialist inschakelen?

Je kan in sommige gevallen gerust zelf je dak isoleren. Zo beperk je het warmteverlies via je dak én ben je minder geld kwijt. Toch is doe-het-zelven niet bij elke methode even aangewezen. Wat doe jij het best? Een woordje uitleg per optie:

 

1. Zelf dak isoleren

Je mag een dak zelf isoleren als je dit langs binnen doet. Je kan zo snel aan de slag, aangezien je niet hoeft te wachten op een plaatser. Daarnaast hoef je geen rekening te houden met arbeidskosten. Echter mag je als doe-het-zelver dus niet een dak langs buiten isoleren. Ook weet je nooit zeker of je de werken goed uitvoert, of je de juiste materialen gebruikt, … Om deze redenen kies je meestal toch eerder voor een expert.

 

2. Dak isoleren met isolatiespecialist

Of je nu langs buiten of langs binnen isoleert, een expert inschakelen is doorgaans de beste optie. Zo geniet je namelijk van de volgende voordelen:

 • Gericht advies: welk isolatiemateriaal pas je best toe voor je dak, en hoeveel heb je nodig? Wat is de beste isolatiemethode voor jouw project? Misschien zijn er nog alternatieven om te overwegen? Met een erkende specialist ben je zeker van advies op maat van je wensen en budget.
 • Snelle & correcte uitvoering: een erkende installateur plaatst op dagelijkse basis woningisolatie en weet dus ook wat die doet. Zo geniet je gegarandeerd én zo snel mogelijk van een goed geïsoleerd dak.
 • Kwalitatieve materialen: een expert gebruikt alleen de beste materialen om een definitief einde te maken aan het warmteverlies via je dak. Ook kan die deze vaak voor een lagere prijs inkopen. Zo ben je met een expert toch goedkoper uit dan je zou denken.
 • Financiële voordelen: laat je jouw dak isoleren en is het huis ouder dan 10 jaar? Dan geniet je in ieder geval van een verlaagd btw-tarief van 21 naar 6% op materialen én arbeidskosten. Daarnaast kan je vaak aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie. Een professionele installateur vertelt je graag meer over de mogelijkheden, de voorwaarden en het aanvraagproces.

 

Warmteverlies via je dak beperken? Vraag advies aan een expert!

Wil je een einde maken aan temperatuurschommelingen binnenshuis? Of wil je bijvoorbeeld een volwaardige woonruimte maken van je zolder? Dan kies je altijd voor dakisolatie. Zo beperk je het warmteverlies via je dak tot een absoluut minimum en bespaar je flink op je energierekening.

Meer weten? Een erkende isolatiespecialist vertelt je graag meer. Vergelijk meerdere voorstellen van vakmensen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten