Cellenglas isolatie
Cellenglas, ook wel foamglas of schuimglas genoemd, is vanwege z’n drukvastheid en waterdichtheid geschikt voor de isolatie van zowel platte als hellende daken. Maar wat is cellenglas isolatie nu precies? Wat zijn de voor- en nadelen van dit materiaal? Hoeveel kost het? Kan je het zelf plaatsen of schakel je best een isolatiespecialist in? En wat zijn de mogelijke alternatieven voor cellenglas? Je leest het in dit artikel.
Ga snel naar:
Voor- en nadelen cellenglas
Isolatie met cellenglas: prijs
Zelf cellenglas plaatsen of expert inschakelen?
Alternatieven voor cellenglas isolatie
Vergelijk vrijblijvend offertes
Wat is cellenglas dakisolatie?
Cellenglas is gemaakt van gerecycleerd glas dat samen met andere grondstoffen gesmolten wordt. Bij het smelten wordt ook CO2 toegevoegd, waardoor er vele kleine luchtbellen ontstaan. Het resultaat is een luchtig en tegelijk hard isolatiemateriaal met een lambdawaarde van 0,04 – 0,05 w/mK. Naast kelders, vloeren en gevels kan je cellenglas ook voor de isolatie van daken gebruiken:
- Plat dak: een plat dak kan je met cellenglas zowel langs binnen als langs buiten isoleren. Isolatie langs buiten is het meest aangeraden omdat de dakconstructie dan mee in de isolatieschil zit en dus beter beschermd is. Bij deze methode verwijdert een vakman eerst de oude dakbedekking. Daarna brengt hij de isolatielaag met cellenglas aan, gevolgd door een nieuwe dakbekleding.
- Hellend dak: voor de isolatie van een hellend dak langs binnen is cellenglas minder ideaal. Door de hardheid van het materiaal is het moeilijker tussen de houten balken van je dakconstructie te plaatsen. Je kan een hellend dak wel langs buiten isoleren met cellenglas volgens de sarkingdak methode. Daarbij plaatst een vakman de isolatie langs de buitenkant van je draagstructuur met daarboven een onderdak en de dakbedekking.
Meer informatie over cellenglas dakisolatie? Dan kan je terecht bij een vakman, die al jouw vragen beantwoordt en je verder informeert over de mogelijkheden. Kom in contact met experts in de buurt.
Voor- en nadelen cellenglas dakisolatie
Je dak isoleren met cellenglas heeft tal van voordelen, maar ook enkele nadelen. We sommen hieronder even de belangrijkste op:
- Waterdicht en vochtbestendig: cellenglas is als enige isolatiemateriaal volledig waterdicht. Daarnaast is het ook vochtbestendig en verandert de samenstelling ervan dus niet in combinatie met vocht. Dat maakt cellenglas ideaal voor de isolatie van vochtige plekken.
- Brandveilig: cellenglas is ook een veilig materiaal. Het is namelijk niet brandbaar en is goed bestand tegen erg hoge temperaturen.
- Duurzaam: cellenglas kan tot meer dan 50 jaar meegaan en heeft dus een lange levensduur. Bovendien behoudt het ook volledig z’n isolerende eigenschappen.
- Milieuvriendelijk: cellenglas bestaat voornamelijk uit gerecycleerd glas en is zelf ook nog eens recycleerbaar. De belasting op het milieu voor de productie ervan blijft dus vrij beperkt.
- Bestand tegen schimmels en ongedierte: tot slot is cellenglas ook goed bestand tegen allerlei schimmels, vochtproblemen en ongedierte.
- Duurder: cellenglas is in vergelijking met bv. rotswol of glaswol vrij duur. Verderop in dit artikel vind je meer informatie over de prijs voor cellenglas isolatie.
- Moeilijk te bewerken: cellenglas platen zijn vrij hard en daardoor iets moeilijker te verwerken. Vooral in ruimtes met onregelmatige vormen of veel hoeken en kieren is cellenglas minder geschikt.
- Zwakke akoestische isolatie: cellenglas heeft in tegenstelling tot andere minerale wol isolatiematerialen een redelijk zwak akoestisch isolatievermogen.
Cellenglas isolatie prijs
Voor cellenglas isolatieplaten betaal je doorgaans € 25 à 70 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De precieze prijs voor cellenglas isolatie hangt af van o.a. de uitvoering, de grootte van het te isoleren oppervlak, de dikte van de isolatie… Hoe dikker je isolatielaag, hoe meer deze zal kosten. Daartegenover staat dan wel weer dat dikker isolatiemateriaal ook beter isoleert en je daardoor dus meer kan besparen.
BELANGRIJK: deze prijzen verschillen ook per vakman. Als je benieuwd bent naar het totale kostenplaatje voor jouw dakisolatie, vraag je daarom best offertes aan bij meerdere specialisten. Zo krijg je een goed beeld van de prijzen en kan je meerdere voorstellen vergelijken. Vergelijk vrijblijvend offertes.
Druk de kosten voor cellenglas dakisolatie met premies!
Als je cellenglas dakisolatie laat plaatsen door een isolatiespecialist, kan je aanspraak maken op premies om de kosten te drukken. Zo kan je via de Mijn VerbouwPremie een bedrag van min. 35% van je eindfactuur krijgen. Als je de isolatie van je dak combineert met nog andere energiebesparende maatregelen, kan je ook genieten van de EPC-labelpremie. Het loont dus zeker om na te gaan voor welke premies jij in aanmerking komt.
Meer info nodig? Een isolatiespecialist kan je verder informeren over de premies voor dakisolatie en helpt je ook bij de aanvraag ervan. Kom in contact met experts in jouw buurt.
Zelf cellenglas isolatie plaatsen of expert inschakelen?
Of je nu best een expert inschakelt om je dak te isoleren met cellenglas of dit ook zelf kan doen, hangt af van jouw situatie en voorkeuren. We gaan even dieper in op beide opties:
1. Zelf cellenglas isolatie plaatsen
Als je enige expertise en ervaring met het plaatsen van isolatie hebt, kan je je dak eventueel zelf isoleren met cellenglas platen. Op die manier betaal je geen arbeidskosten. Je moet wel zelf het nodige materiaal aanschaffen. Je dak langs de buitenkant met cellenglas isoleren is al wat moeilijker en vraagt ook de nodige beveiliging. Daarom is het aangeraden om hiervoor een specialist in te schakelen.
2. Cellenglas isolatie laten plaatsen
Om zeker te zijn van een veilige plaatsing en optimale werking van je isolatie doe je best een beroep op een isolatiespecialist of dakwerker. Zo geniet je alvast van de volgende voordelen:
- Advies op maat: een vakman kan je verder informeren over cellenglas dakisolatie, maar ook over de juiste dikte voor je isolatie, de nodige voorbereiding voor de werken, de beste isolatiemethode…
- Correcte & vlotte plaatsing: isolatiespecialisten en dakwerkers hebben de nodige kennis en expertise om de cellenglas isolatie correct aan te brengen. Ze treffen ook de nodige voorbereidingen om de werken snel en efficiënt te kunnen uitvoeren.
- Kwaliteitsvolle materialen: een vakman werkt enkel met hoogwaardige materialen en weet welke materialen efficiënt isoleren. Bovendien kan hij die materialen ook tegen een voordeligere prijs inkopen.
- Garantie: als er zich tijdens de plaatsing van je isolatie problemen voordoen of er ontstaat schade, dan dekt de vakman alle extra kosten. Plaats je je isolatie zelf, dan ben je ook zelf verantwoordelijk voor eventuele schade.
- Verlaagd btw-tarief: als je je cellenglas dakisolatie laat plaatsen door een erkende specialist, betaal je op alle arbeids- en materiaalkosten slechts 6% btw i.p.v. 21%. Voorwaarde is wel dat je woning minstens 10 jaar oud is.
CONCLUSIE: een vakman inschakelen biedt interessante voordelen!
Door je isolatie te laten plaatsen door een isolatiespecialist of dakwerker geniet je dus van tal van praktische en financiële voordelen, zoals een kwalitatieve plaatsing, garantie bij schade en een optimale isolatie. Bovendien kan je nog extra besparen door verschillende offertes van specialisten te vergelijken. Kies ook voor een expert in de buurt om de verplaatsingskosten beperkt te houden.
Vergelijk vrijblijvend offertes! Via onze offerteservice brengen we je in contact met verschillende specialisten in jouw buurt. Zo kan jij voorstellen, adviezen, prijzen… vergelijken en een doordachte keuze maken. Start je aanvraag hier.
Alternatieven voor cellenglas isolatie
Ben je nog niet helemaal zeker wat nu het beste materiaal is voor je dakisolatie? We zetten hieronder nog enkele alternatieven voor cellenglas op een rijtje. Zo kan je verschillende dakisolatie materialen vergelijken en een doordachte keuze maken:
ALTERNATIEF 1: minerale wol isolatie
Naast cellenglas isolatie zijn er nog andere soorten isolatie uit minerale wol die je kan gebruiken om je dak te isoleren. Een veelgebruikte soort is bijvoorbeeld glaswol dakisolatie. Dat materiaal is makkelijker te plaatsen en goedkoper dan cellenglas. Ook steenwol is een goed alternatief voor cellenglas. Beide materialen hebben naast een goede thermische isolatie ook een sterke akoestische isolatie. Glas- en steenwol zijn doorgaans ook meer geschikt om je dak langs binnen te isoleren.
ALTERNATIEF 2: kunststof isolatie
Een ander alternatief voor cellenglas dakisolatie zijn kunststof isolatiematerialen zoals EPS, XPS, PUR, PIR, … Dit zijn allemaal chemische hardschuimen die gemaakt zijn op basis van aardolie. Kunststof isolatie heeft een hogere isolatiewaarde dan cellenglas en minerale wol. Deze materialen zijn net zoals cellenglas goed bestand tegen vocht, maar doorgaans wel minder milieuvriendelijk. Kunststof isolatie is beschikbaar in harde isolatieplaten en als spuitisolatie (PUR-schuim).
ALTERNATIEF 3: milieuvriendelijke isolatie
Verder kan je ook nog kiezen voor milieuvriendelijke dakisolatie. Dat is bijvoorbeeld papiervlokken, houtwol of schapenwol isolatie. Het grote voordeel van deze materialen is uiteraard dat ze erg milieuvriendelijk zijn omdat de productie ervan weinig energie vraagt en je ze ook volledig kan recycleren. Het nadeel is dan weer dat milieuvriendelijke isolatiematerialen meestal duurder zijn dan kunststof of minerale wol isolatie.
Welke dakisolatie kies ik best?
Of je nu best cellenglas of een ander isolatiemateriaal kiest, hangt voornamelijk af van jouw situatie, voorkeuren en budget. Wil je bijvoorbeeld je hellend dak langs binnen isoleren? Dan is cellenglas minder geschikt en ga je beter voor minerale wol dekens, kunststof isolatieplaten of PUR-schuim. Om een drukvast plat dak te isoleren waar je bijvoorbeeld op wil kunnen lopen, leent cellenglas zich dan weer uitstekend. Het is dus nuttig om eerst na te denken over je eigen wensen en dan het geschikte isolatiemateriaal te zoeken.
Advies op maat nodig? Een isolatiespecialist of dakwerker kan je verder adviseren over het meest geschikte isolatiemateriaal voor jouw dak, rekening houdende met jouw wensen en budget. Kom in contact met experts in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier: