Hoe dak isoleren: tips en belangrijke weetjes
Ongeveer de helft van de verbruikte energie in jouw woning gaat naar verwarming. Die warmte kan uit jouw huis ontsnappen door de ramen, de vloer, de deuren, maar vooral ook door het dak. Het isoleren van het dak van jouw woning heeft dus een groot effect op de stookkosten die je moet betalen. Hoe meer je isoleert, hoe minder je moet gaan verwarmen om de gewenste temperatuur te verkrijgen. Je bespaart hiermee niet alleen geld; omdat je dan een pak minder CO2 uitstoot, is het ook nog eens goed voor het milieu.
Je dak laten isoleren door een isolatiespecialist? Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes aan.
Welke dakisolatie gebruiken?
De meeste mensen kiezen voor het werken met minerale wol (glas- of rotswol) of isolatieplaten in kunststof. Daarnaast bestaan er nog isolatiemogelijkheden, zoals het gebruik van spuitisolatie of natuurlijke isolatiematerialen. Ze hebben elk hun voordelen en nadelen. Je kiest daarom best voor het type dat het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie. Hou zeker in gedachten dat zacht materiaal het best aansluit tegen de dakkepers.
In geval van minerale wollen (de zogenaamde anorganische isolatiematerialen) zijn glas- of rotswol het populairst. Bij rotswol bestaat de basis uit vulkanisch gesteente, bij glaswol vanzelfsprekend uit glas. Je kan minerale wollen ook perfect gebruiken voor hellende daken. De stroken worden dan tussen de kepers (dakstructuur) vastgeklemd. Minerale wol is thermisch isolerend, onbrandbaar en geluidsabsorberend.
Bij deze manier van isoleren is het materiaal soepeler dan bij kunststofplaten, maar qua prijs zijn ze gelijkwaardig. Kunststofplaten isoleren dan weer thermisch beter. Op die manier moeten de platen niet zo dik te zijn als de stroken in wol. Isolatie in kunststof heeft ook een hogere drukweerstand.
Er zijn verschillende varianten kunststofplaten maar de bekendste is ook gekend onder de naam ‘piepschuim’. Hier kies je wel best voor een dikkere plaat omdat de isolatiewaarde van piepschuim niet zo hoog is als bij andere varianten in kunststof.
Bij de natuurlijke isolatiematerialen (zoals het gebruik van hennepwol) zijn alle schadelijke stoffen geweerd. Er wordt veel aandacht besteed aan de milieuvriendelijke herkomst en verwerking.
Spuitisolatie biedt ook een goed alternatief. Hier gaat men te werk met behulp van een spray. Die spray produceert een schuim die eenvoudig kan worden aangebracht, zowel op grote oppervlaktes als tussen kleinere ruimtes.
Dikte dakisolatie
Volgens de Belgische wetgeving moet de isolatiedikte van het dak 10 tot 12 centimeter bedragen. Als je aanzienlijk wil besparen, zorg je best voor een minimumdikte van 18 tot 24 centimeter. Op die manier kun je jouw verwarmingsfactuur tot 30% doen dalen. Het spreekt vanzelf dat een dikkere laag isolatie meer isoleert. Bij twijfel, breng daarom gerust een extra laag aan op een reeds bestaande isolatiestrook.
Hoe zelf een dak isoleren
De juiste werkwijze hangt af van het materiaal dat je gekozen hebt. Bij de aankoop van het materiaal, krijg je meestal ook een korte handleiding. Daarmee weet je in principe genoeg om van start te gaan.
Vergeet niet dat de kleinste spleet tussen de isolatielagen kan zorgen voor een ontsnapping van heel wat warmte. Dat heet een koudebrug. Als je kiest voor isolatierollen of -platen, zorg daarom steeds voor een kleine overlapping tussen de aansluitende lagen. Ook bij het spuiten van isolatie geldt de gouden regel: ‘Isoleer liever iets te veel dan iets te weinig’. Teveel isoleren kan immers geen kwaad, terwijl te weinig isoleren ertoe kan leiden dat alle werk voor niets is geweest.
Iedereen met een beetje goede wil en een basishoeveelheid handigheid kan zelf zijn dak isoleren. Wie niet goed weet hoe eraan te beginnen, kan raad vragen aan de leverancier van de materialen of bij iemand die zelf zijn dak heeft geïsoleerd. Wie toch liever langs de zijlijn toekijkt, kan uiteraard beroep doen op een vakman.