Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gordingendak isoleren

Door je gordingendak te laten isoleren profiteer je van minder warmteverlies, een verhoogd comfort in je woning én een lagere energierekening. Maar wat is de beste methode en heb je hier een vakman voor nodig? Lees in dit artikel alles over mogelijke materialen, hoe een vakman te werk gaat en hoeveel het isoleren van een gordingendak je gemiddeld kost.

Ga snel naar:
OPTIE 1: gordingendak isoleren langs binnen
OPTIE 2: gordingendak isoleren langs buiten
CONCLUSIE: hoe gordingendak isoleren?
Vraag gratis en vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is een gordingendak?

Een gordingendak bestaat uit horizontale houten balken die van spant tot spant lopen. Ze zijn verankerd in de draagmuren van je woning en functioneren als ondersteuning. Het gewicht van het dak wordt zo overgebracht naar de muren. Daarnaast rusten er verticale, dunnere balken (kepers) bovenop de gordingen.Tussen deze gordingen en kepers kan je isolatiemateriaal plaatsen.

Gordingendak laten isoleren door een vakman? Start je aanvraag via onze gratis offerteservice.

 

OPTIE 1: gordingendak isoleren langs binnen

gordingendak isoleren binnen

Een van de mogelijkheden is om een gordingendak langs binnen te isoleren. Hierbij bevestigt een vakman het isolatiemateriaal tussen de gordingen en kepers. Hieronder een overzicht met alle info:

 

Mogelijke materialen

Er zijn verschillende materialen om je gordingendak langs binnen te isoleren:

  • Kunststof isolatieplaten: isolatieplaten van XPS, EPS, PUR of PIR zijn erg populair. Het is namelijk erg makkelijk om te plaatsen, zowel door vakmensen als ervaren doe-het-zelvers. Ook hebben zulke platen een hoge isolatiewaarde en geniet je zo van een goed rendement en een voordelige terugverdientijd.
  • Isolatiedekens: isolatiedekens van minerale wol zijn nog makkelijker om tussen de gordingen van je dak te verwerken. Ze bieden ook een goede geluidsisolatie, maar presteren wat minder goed dan isolatieplaten op vlak van thermische isolatie. Een dikkere isolatielaag is dus vereist.
  • Spuitisolatie: spuitisolatie als PUR-schuim is erg gebruiksvriendelijk, maar mag alleen worden toegepast door isolatiespecialisten. Het heeft een hoge isolatiewaarde, is naadloos te plaatsen en functioneert goed als afwerking van andere isolatiematerialen.
  • Inblaasisolatie: ga je langs binnen isoleren? Dan is inblaasisolatie altijd een goede keuze. Hierbij spuit een vakman isolatievlokken van glaswol of cellulose tegen de gordingen en kepers van je dak aan. Hierdoor geniet je van een naadloze isolatielaag, een snelle plaatsing, …

 

Werkwijze

  1. Voorbereiding: voor een vakman het isolatiemateriaal plaatst, doet hij een uitgebreide check van het dak. Hierbij let hij op de kwaliteit van de dakconstructie, eventuele bestaande isolatielagen en of er sprake is van een onderdak. Een onderdak is van groot belang voor een water- en winddicht dak.
  2. Isolatiemateriaal plaatsen: na de check begint de vakman met het plaatsen van het isolatiemateriaal. Doorgaans doet hij dit in 2 lagen, aangezien er beperkte ruimte is tussen de kepers. Hierbij gaat het dan om een dunne laag tussen de kepers en een dikke laag tussen de gordingen. Is de ruimte tussen de kepers té beperkt? Dan plaatst een vakman alleen 1 dikke isolatielaag tussen de gordingen.
  3. Dampscherm aanbrengen: een vakman brengt meestal een dampscherm aan de warme zijde van de isolatie aan. Zo vermijd je vochtvorming in het isolatiemateriaal en de rest van het dak. Is de isolatielaag volledig vochtwerend, dan is dit niet per sé vereist.
  4. Isolatie afwerken: met gipsplaten of houten/kunststof panelen werkt een vakman het isolatiemateriaal af. Tegenwoordig zijn er ook isolatiematerialen die al zijn voorzien van een afwerkingslaag. Een vakman kan je best informeren over alle mogelijkheden voor jouw woonsituatie. Start je aanvraag hier.

 

Zelf gordingendak isoleren of vakspecialist?

Is zelf isoleren een goed idee? Dit is afhankelijk van je ervaring als doe-het-zelver en of je langs binnen of langs buiten isoleert. Langs binnen je gordingendak isoleren is goed mogelijk als ervaren doe-het-zelver, maar zelf langs buiten isoleren is nooit aan te raden.

TIP: wil je 100% zeker zijn van een correcte uitvoering? Schakel dan een erkende isolatiespecialist in via onze gratis offerteservice.

 

Prijs

Langs binnen een gordingendak isoleren kost je doorgaans zo’n € 20 – 50 per m² (excl. btw en afwerking, incl. plaatsing). De exacte kostprijs voor het isoleren van een gordingendak hangt af van het gekozen materiaal, de moeilijkheidsgraad van de werken, …

LET OP: prijzen verschillen niet alleen per project, maar ook van vakman tot vakman. Staar je overigens niet blind op de totaalprijs. Je komt immers in aanmerking voor premies wanneer je je dak isoleert, waarmee je de kosten flink kan drukken. Vind een geschikte vakman voor jouw project via onze gratis offerteservice.

 


OPTIE 2: gordingendak isoleren langs buiten

gordingendak isoleren buiten

Is langs binnen isoleren niet mogelijk of heb je een volledige dakrenovatie voor ogen? Dan is langs buiten je gordingendak isoleren ook een optie. Let op: dit is gevaarlijk werk dat je best overlaat aan een ervaren dakdekker. Een woordje uitleg over deze isolatiemethode:

 

Mogelijke materialen

Een vakman gebruikt meestal isolatieplaten van EPS, PUR of PIR om een gordingendak langs buiten te isoleren. Platen van EPS zijn de goedkoopste optie, maar hebben een lagere isolatiewaarde dan PUR of PIR. Deze isolatiewaarde heeft een direct effect op de dikte en het rendement van de isolatielaag. Een vakman kan een goede inschatting maken van de juiste keuze voor jouw dak.

 

Werkwijze

Aangezien je de bestaande dakbedekking eerst moet verwijderen om het isolatiemateriaal te plaatsen, is langs buiten isoleren ideaal in combinatie met een volledige dakrenovatie. De belangrijkste stappen:

  1. Bestaande dakbedekking verwijderen: een vakman haalt eerst je huidige dakbedekking volledig weg. Je kan die achteraf terug laten plaatsen, maar voor een duurzaam eindresultaat kies je best voor nieuwe pannen, leien, …
  2. Isolatiemateriaal plaatsen: na het verwijderen van de dakbedekking plaatst een vakman isolatieplaten bovenop de dakconstructie. Een groot voordeel hieraan is dat de hele dakconstructie zo is beschermd. Wel is het totale volume dat wordt geïsoleerd groter, dus is een hogere isolatiewaarde zeker aangeraden voor een effectieve werking.
  3. Dampopen onderdakfolie: voor het langs buiten isoleren heb je een onderdak nodig. Dit is een extra laag tussen je isolatieplaten en dakbedekking die de volledige dakconstructie beschermt tegen verschillende weersinvloeden.
  4. Nieuwe dakbedekking: als laatste plaatst een vakman de nieuwe dakbedekking op het dak. Hierbij kan je kiezen tussen dakpannen, riet, leien dakbedekking, … Een vakman kan je een compleet overzicht geven van alle mogelijkheden.

 

LET OP: mogelijk vergunning nodig

Isoleer je een gordingendak langs buiten? Dan heb je vaak een vergunning nodig aangezien het volume van je woning hierdoor toeneemt. Buitengevelisolatie en dakisolatie zijn momenteel vrijgesteld van een vergunning, op voorwaarde dat de isolatielaag niet dikker is dan 26cm en je de rooilijn niet overschrijdt met de isolatie.

Schakel een expert in en geniet van gericht advies, prijzen op maat en eventueel begeleiding tijdens de aanvraag van je vergunning. Vergelijk vrijblijvend offertes van vakmensen via onze gratis offerteservice.

 

Prijs

Laat je een gordingendak langs buiten isoleren? Reken dan op een prijs van € 40 – 60 per m² (excl. btw en afwerking, incl. plaatsing). Die prijs kan wel nog variëren per project en van vakman tot vakman. Daarnaast kan je nog een premieaanvraag doen voor dakisolatie en zo heel wat kosten besparen. Vergelijk dus meerdere vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 


CONCLUSIE: hoe gordingendak isoleren?

Laat je een gordingendak langs binnen of langs buiten isoleren? Hieronder een aantal belangrijke factoren om de juiste keuze te maken:

 

1. Staat van de dakbedekking

Is je dakbedekking nog in een goede staat? Dan is het doorgaans geen goed idee om langs buiten te isoleren. Hiervoor moet namelijk de dakbedekking (tijdelijk) worden verwijderd. Je kiest er dan eerder voor om langs binnen te isoleren en de bestaande dakbedekking onaangeroerd te laten.

 

2. Functie van de zolder

Gebruik je de zolder als leefruimte? Dan is elke vierkante meter aan ruimte van belang. Langs binnen isoleren vermijd je dan best, aangezien je hierdoor plaats moet maken voor het isolatiemateriaal. Is ruimte geen probleem of functioneert de zolder eerder als opslagplaats? Dan is langs binnen isoleren de beste keuze bij een gordingendak.

 

3. Je budget

Een gordingendak langs buiten isoleren is doorgaans duurder dan langs binnen isoleren. De totale kostprijs is in beide gevallen wel goed te drukken met een premie voor dakisolatie. Maar bij een beperkter budget kies je duidelijk best voor langs binnen isoleren, op voorwaarde dat je dakbedekking in goede staat is.

 

Gordingendak isoleren? Vergelijk offertes!

Laat je een gordingendak isoleren? Dan is het aangeraden om een vakman in te schakelen. Vergelijk vrijblijvend offertes van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat, … Ook kan je zo werkwijzen en uitvoertermijnen vergelijken. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten