XPS dakisolatie
XPS is een vochtbestendig en drukvast isolatiemateriaal, wat het erg geschikt maakt voor de isolatie van daken. Zowel platte als hellende daken, maar ook zoldervloeren kan je optimaal isoleren met deze kunststof isolatieplaten. Maar wat zijn de voordelen van XPS dakisolatie? Wat kost het? Kan je zelf je dak isoleren met XPS platen? En wat zijn de alternatieven? Je leest het in dit artikel.
Ga snel naar:
XPS isolatie toepassingen
Prijs XPS dakisolatie
Zelf plaatsen of vertrouwen op expert?
Alternatieven voor XPS dakisolatie
Vergelijk vrijblijvend offertes
Waarom kiezen voor XPS dakisolatie?
XPS of geëxtrudeerd polystyreen is een kunststof hardschuim dat gemaakt wordt op basis van aardolie. XPS isolatie kan je verkrijgen in de vorm van blauwe isolatieplaten met een gesloten cellenstructuur en in verschillende diktes en druksterktes. Dit materiaal is ideaal voor de isolatie van je dak omdat het…
- een hoge isolatiewaarde heeft. De Lambda-waarde van XPS dakisolatie ligt op 0,032 à 0,035 W/mK. Dat is niet zo hoog als PUR of PIR isolatie, maar beter dan EPS of minerale wol isolatie.
- erg drukvast is. Door de hoge druksterkte van XPS isolatie kunnen deze platen veel gewicht dragen zonder dat ze zullen vervormen.
- goed bestand is tegen vocht. Door de gesloten celstructuur is XPS isolatie vochtwerend. Het neemt geen damp op en behoudt zo ook onder vochtige omstandigheden zijn isolerend vermogen.
- vlot te plaatsen is. Een XPS isolatieplaat is licht en flexibel, en kan je daardoor eenvoudig bewerken. Je kan de platen ook snel in elkaar klikken door een handig tand- en groefsysteem.
Wil je jouw dak isoleren met XPS platen? Vraag dan zeker advies aan een isolatiespecialist of dakwerker. Deze kan je uitgebreid informeren over de voordelen, werking, plaatsing… van XPS isolatieplaten. En door meerdere offertes aan te vragen kan je ook verschillende adviezen vergelijken. Start je aanvraag hier.
XPS isolatie toepassingen
XPS isolatieplaten kennen heel wat toepassingen. Zo kan je zowel platte daken als hellende daken en zelfs zoldervloeren efficiënt isoleren met XPS isolatie. We gaan even dieper in op de mogelijkheden:
1. XPS isolatie plat dak
De meeste XPS platen zijn gemaakt voor de isolatie van platte daken. Je kan je plat dak isoleren langs buiten of langs binnen. De voorkeur gaat doorgaans naar isolatie langs buiten, omdat je zo ook de draagconstructie isoleert. De dakconstructie zit dan in de isolatieschil en is beschermd tegen temperatuurwisselingen. Verder wordt ook een omgekeerd dak langs buiten geïsoleerd, maar hier wordt de isolatie op je bestaande dak gelegd. Bovenop de isolatie plaatst de vakman een ballastlaag van grind, hout of tegels die de isolatie beschermt. Voorbeelden hiervan zijn dakterrassen, balkons en platte daken die frequent belopen worden.
2. XPS isolatie hellend dak
Een hellend dak kan je ook op 2 manieren met XPS isoleren. De meest geschikte manier hangt af van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren:
- Langs buiten: de XPS platen plaatst een vakman bovenop de bestaande dakconstructie. Het voordeel hiervan is dat je ruimte bespaart aan de binnenkant van je dak en je geen last heb van koudebruggen. Het is dus een goed idee om je dak langs buiten te isoleren als je geen ruimte wil verliezen, als je een mooie afgewerkte ruimte hebt onder het dak of als je plant om je hele dak te renoveren.
- Langs binnen: hierbij plaatst een vakman de isolatieplaten onder de bestaande draagstructuur. Deze methode is goedkoper en minder complex. Daarbovenop is het ook geluidwerender dan isolatie langs buiten. Je hellend dak langs binnen isoleren is de beste keuze als je dak nog in goede staat is, de ruimte onder het dak niet afgewerkt is of je het dakgebinte wil wegstoppen.
3. XPS isolatie zoldervloer
Heb je een massieve zoldervloer uit beton? Dan kan je die ook efficiënt isoleren met XPS isolatie platen. Het isolatiemateriaal komt dan bovenop de vloer. Je zoldervloer isoleren i.p.v. je dak heeft heel wat voordelen: het is goedkoper, de plaatsing gaat vlotter, je hebt minder isolatiemateriaal nodig, je moet een ruimte minder verwarmen… Heb je een houten zoldervloer? Dan is een isolatie met XPS geen goed idee, omdat XPS platen dampdicht zijn en vocht dus moeilijk kan ontsnappen. Materialen zoals minerale wol en icynene zijn dan weer wel erg geschikt voor de isolatie van een houten zoldervloer.
Prijs XPS dakisolatie
Er zijn een aantal factoren die de prijs per m² van jouw XPS dakisolatie bepalen. Denk maar aan de dikte van de isolatie, de moeilijkheidsgraad van de werken, de gekozen isolatiemethode… Gemiddeld zal de prijs voor de isolatie van jouw dak met XPS € 30 à 35 per m² (excl. btw en incl. plaatsing) kosten. Wil je de XPS isolatie zelf plaatsen? Dan betaal je voor de XPS platen gemiddeld € 20 à 25 per m² (excl. btw).
TIP: vergelijk offertes om de beste prijs te vinden. Zo heb je een idee van de gangbare prijzen en vind je zeker de meest geschikte dakwerker of isolatiespecialist voor jouw project tegen een correcte prijs. Kom in contact met experts in jouw buurt via onze offerteservice.
Druk de kosten voor XPS dakisolatie met premies!
Laat je je XPS dakisolatie plaatsen door een erkende vakman? Dan kan je de kosten voor dit project drukken met verschillende premies:
- Mijn VerbouwPremie: als je je dak of zoldervloer laat isoleren, kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Voorwaarde is wel dat je woning ouder is dan 15 jaar. Het premiebedrag bedraagt maximaal 35 à 50% van je facturen, afhankelijk van de inkomenscategorie waartoe je behoort.
- Totaalrenovatiebonus: als je naast dakisolatie nog min. 2 andere energiebesparende maatregelen uitvoert, maak je aanspraak op de Totaalrenovatiebonus. De datum van de eindfactuur van je 1e investering moet dan wel tussen 2017 en 2020 vallen. Is je traject voor deze bonus al opgestart, dan kan je in theorie tot december 2025 de bonus krijgen.
- EPC labelpremie: ontvang je de eindfactuur van je energiebesparende renovatiewerken in 2021 of later? Dan geniet je van de EPC-labelpremie i.p.v. de Totaalrenovatiebonus. De EPC labelpremie kan je dus niet combineren met de Totaalrenovatiebonus, maar wel met de Mijn VerbouwPremie.
BELANGRIJK: voorwaarde om aanspraak te maken op de bovenstaande premies is dat je de XPS isolatie laat plaatsen door een specialist. Die kan jou ook verder informeren en helpen bij de aanvraag van deze premies. Kom in contact met experts in jouw buurt.
Zelf XPS dakisolatie plaatsen of vertrouwen op een expert?
Wat is nu de beste keuze: zelf XPS dakisolatie plaatsen of vertrouwen op een expert? Het antwoord op die vraag hangt vooral af van jouw situatie. We zetten beide opties even op een rijtje:
OPTIE 1: zelf XPS isolatie plaatsen
Of het een goed idee is om zelf je dak te isoleren, hangt voornamelijk af van de gekozen isolatiemethode en je eigen expertise. Zo kan je met de nodige handigheid en ervaring zonder problemen zelf een hellend dak langs de binnenkant isoleren. Een plat dak of hellend dak langs de buitenkant isoleren, laat je dan weer best over aan een dakwerker.
Het grote voordeel van zelf XPS isolatie aanbrengen, is dat je bespaart op arbeidskosten. Daartegenover staat wel dat je zelf al het nodige materiaal moet aanschaffen en goed moet letten op de juiste dikte van de XPS-platen, een correcte voorbereiding van je werken, een luchtdichte afwerking zonder koudebruggen… Wil je zeker zijn van een correcte en vlotte plaatsing? Dan doe je best een beroep op een specialist in je buurt!
OPTIE 2: XPS dakisolatie laten plaatsen
Schakel je voor de isolatie van jouw dak met XPS isolatieplaten een vakman in? Dan ben je zeker van volgende voordelen:
- Advies op maat: zit je nog met vragen over XPS dakisolatie? Laat je dan verder informeren door een vakman. Deze beantwoordt graag al je vragen en adviseert je over de beste isolatiemethode, de juiste dikte voor je XPS isolatieplaten, …
- Correcte plaatsing: dankzij hun ervaring en expertise weten vakmannen waar ze allemaal rekening mee moeten houden bij de plaatsing van je XPS isolatie. Ze treffen steeds de nodige voorbereidingen en kunnen de plaatsing snel en efficiënt uitvoeren.
- Kwalitatieve materialen: wanneer je samenwerkt met een dakwerker of isolatiespecialist weet je zeker dat je XPS isolatie van hoge kwaliteit is. Bovendien kan een vakman vaak ook hoogwaardige materialen aankopen tegen een lagere prijs.
- Financiële voordelen: laat je je XPS dakisolatie plaatsen door een specialist? Dan maak je aanspraak op verschillende premies die de kosten van je project kunnen drukken. Bovendien betaal je slechts 6% btw op de materiaal- en arbeidskosten i.p.v. 21% als je woning minstens 10 jaar oud is.
- Garantie: als je ervoor kiest om je dak zelf te isoleren, ben je verantwoordelijk voor eventuele schade die je veroorzaakt tijdens de plaatsing. Vertrouw je op een vakman, dan dekt deze sowieso de kosten indien er iets misloopt tijdens de isolatie van je dak.
CONCLUSIE: vertrouw op een expert voor de isolatie van je dak!
Samenwerken met een isolatiespecialist of dakwerker geeft je zekerheid op een correcte plaatsing, kwalitatieve isolatie, garantie bij schade… Bovendien krijg je ook professioneel advies op maat en geniet je van enkele financiële voordelen. Reden genoeg dus om je XPS dakisolatie te laten plaatsen door een vakman!
Op zoek naar een geschikte isolatiespecialist of dakwerker? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend meerdere offertes van experts in jouw buurt vergelijken. Start je aanvraag hier.
Alternatieven voor XPS dakisolatie
Naast XPS zijn er nog heel wat andere soorten dakisolatie. Welke isolatie het meest aangewezen is voor jouw dak, hangt natuurlijk af van je situatie en budget. We geven een overzicht van enkele alternatieven:
1. Andere soorten kunststof isolatie
Naast XPS isolatie platen bestaan er ook nog enkele andere soorten isolatie uit kunststof. Zo heb je ook EPS isolatie, ook bekend als piepschuim. EPS is gelijkaardig met XPS, maar wel iets goedkoper. Een ander alternatief is PUR isolatie, wat beschikbaar is in de vorm van platen, maar ook als gespoten isolatie. PUR isolatieplaten zijn dunner dan XPS platen. De gespoten vorm van PUR heeft dan weer als voordeel dat je het erg snel kan aanbrengen. PIR is qua structuur en vorm gelijkaardig aan PUR, maar wordt over het algemeen beschouwd als een beter isolatiemateriaal vanwege de hogere isolatiewaarde.
2. Minerale wol dakisolatie
Naast kunststof isolatiemateriaal kan je ook kiezen voor dakisolatie uit minerale wollen. Deze isolatie is wel enkel geschikt voor isolatie langs binnen. Zo kan je kiezen voor glaswol dakisolatie. Deze isolatie is vooral geschikt als je op zoek bent naar een eenvoudig te plaatsen alternatief met een goede isolatiewaarde. Naast glaswol is ook rotswol isolatie een goede optie om je dak te isoleren. Het materiaal is brandwerend, isoleert erg goed en absorbeert ook geluid. Daartegenover staat wel een iets hoger prijskaartje.
3. Milieuvriendelijke dakisolatie
Tot slot zijn er ook nog enkele milieuvriendelijke alternatieven voor de isolatie van je dak. Het grote voordeel van die materialen is dat ze volledig recycleerbaar zijn en weinig energie vragen voor de productie. Daar tegenover staat wel dat deze materialen gemiddeld duurder zijn dan de alternatieven. Milieuvriendelijke isolatie wordt gemaakt uit materialen zoals schapenwol, houtwol, papiervlokken, hennep en kurk.
Welke dakisolatie kies ik best?
Welk materiaal de meest geschikte keuze is voor de isolatie van jouw dak, hangt af van je situatie en budget. Is er bijvoorbeeld een renovatie van je dakbedekking nodig? Dan zal isolatie langs de buitenkant met kunststof platen de aangewezen keuze zijn. Heb je een betonnen zoldervloer en wil je met een beperkt budget isoleren? Overweeg dan zeker de isolatie van je zoldervloer met XPS platen.
Ontvang advies op maat! Om je te helpen bij je keuze, vraag je best advies bij meerdere specialisten. Zij informeren je over de meest geschikte isolatie voor jouw budget en wensen. Kom in contact met meerdere experts via het onderstaande offerteformulier: