Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dampscherm plaatsen: info & prijzen

Ben je van plan je dak te isoleren? Dan is er iets wat je niet over het hoofd mag zien: het dampscherm. Dankzij deze dampremmende folie zal de isolatie optimaal kunnen renderen en gevrijwaard blijven van vocht. In dit artikel lees je meer over de werking, plaatsing en prijs.

Je dak laten isoleren inclusief dampscherm? Ontvang gratis offertes van vakmannen. 

 

dampfolie

Waarvoor dient een dampscherm?

Een dampscherm is een water- en luchtdichte folie die vochtige lucht (in de vorm van condens) van binnenshuis tegenhoudt. Voor dakisolatie is dit scherm eigenlijk onontbeerlijk: de folie beschermt het achterliggende materiaal tegen vocht.

Dit is zeer belangrijk bij isolatie, omdat het isolatiemateriaal anders minder goed zou functioneren.

Wanneer isolatie vochtig wordt door condensatie van de binnenlucht, zal de isolatiewaarde verminderen. Ook schimmels kunnen de isolatie of houtstructuur aantasten indien er geen dampfolie aanwezig is.

 

 

Keuze uit 3 verschillende materialen

Dampschermen kunnen uit drie materialen vervaardigd zijn. Een overzicht van de mogelijkheden:

  • Een plastic folie van polyethyleen
  • Aluminiumpapier
  • Een bitumineuze laag

Let op: Sommige isolatiematerialen (bijvoorbeeld minerale wol) zijn al standaard voorzien van een dampremmende aluminium laag. Dit zijn de zogenaamde ‘spijkerflensdekens’. Ook harde kunststof isolatieplaten zijn inclusief dampscherm verkrijgbaar. In dat geval is het dus niet meer nodig om een aparte folie er overheen te plaatsen. Wanneer je kiest voor isolatie die al bekleed is met aluminium folie, moeten de naden goed luchtdicht worden afgekleefd!

 

Om zeker te zijn van een correcte werking, laat je je isolatie en dampscherm best plaatsen door een ervaren isolatie-expert. Op de offertepagina kan je in contact komen met vakmannen in de buurt en gratis offertes op maat ontvangen.
Vraag hier vrijblijvend offertes aan.

 

Wanneer een dampscherm gebruiken?

Zoals eerder gezegd, is het altijd aangewezen om een dampscherm te gebruiken bij isolatie binnenshuis, en zeker bij het isoleren van een hellend dak. Maar ook bij platte daken is een dampremmende folie zinvol. De meeste onderdaken van platte en hellende daken laten immers weinig damp door, waardoor vocht zich zou kunnen opstapelen. Lees meer over een dampscherm bij platte daken in dit artikel.

Er zijn echter nog andere gevallen waarbij een dampscherm essentieel is:

  • In slecht geventileerde ruimtes waarin veel vocht aanwezig is, zoals de keuken of badkamer (hoge luchtvochtigheid).
  • Bepaalde structuren van een gebouw beschermen tegen vocht, zoals buitenmuren die niet genoeg damp doorlaten. Denk bijvoorbeeld aan gevelstenen die slecht zijn afgewerkt met een dampremmende verf.

Twijfel je of er in jouw situatie een dampscherm nodig is? Dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. De kostprijs van zo’n scherm is te verwaarlozen vergeleken met de kosten die je zou hebben wanneer de isolatie vochtschade oploopt.

 

dampscherm plaatsen

 

Dampscherm prijs

Een dampscherm is niet duur. Gemiddeld kan je dit al verkrijgen voor ongeveer 5 euro per vierkante meter.

Dakisolatie met een dampscherm laten plaatsen? Het is steeds aangewezen hiervoor beroep te doen op een ervaren isolatie-expert. Via de online offertedienst kan je offertes op maat aanvragen bij verschillende erkende isolatiespecialisten in de buurt. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend. Klik hier om offertes te ontvangen.

 

Plaatsing van een dampscherm: aandachtspunten

Op zich is het niet zo moeilijk om een dampscherm te plaatsen, maar je moet er wel de juiste kennis van hebben. De isolatie zal enkel optimaal functioneren wanneer de plaatsing perfect is verlopen. Wanneer dit niet correct verloopt, kan je net zo goed geen scherm gebruiken. Daarom schakel je best een vakman in. Hieronder vind je enkele belangrijke aandachtspunten waarmee rekening gehouden moet worden bij de plaatsing:

  • Een dampscherm wordt gewoonlijk vastgeniet tegen de kepers of balken van de dakconstructie. Het is van groot belang dat het scherm luchtdicht is. Luchtlekken zijn uit den boze! Let dus op dat de folie niet doorboord wordt door leidingen en kabels.
  • Ook moeten de verschillende stroken dampscherm minstens 10 centimeter overlappen om te voorkomen dat er openingen tussen de naden komen waar de lucht nog steeds door kan. Daarom is het aangeraden een grotere hoeveelheid folie aan te schaffen dan de te bekleden oppervlakte. Nietgaatjes moeten eveneens goed afgedicht worden met speciale tape!
  • Een dampscherm dient als afwerkingslaag op de isolatie, en wordt er dus bovenop geplaatst (aan de warme kant van de isolatie en de te verwarmen ruimte). Het scherm wordt dus als laatste geplaatst tijdens het isoleren. Daarboven komt dan nog de binnenafwerking (bv. plaatmateriaal), waardoor de folie netjes verstopt zit.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten