Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PIR-dakisolatie

PIR (polyisocyanuraat) is een kunststof isolatiemateriaal dat een tijdje aan populariteit heeft moeten inboeten. Inmiddels is er echter een verbeterde versie van dit product op de markt dat beter isoleert dan PUR en XPS. PIR is dus weer helemaal terug van weggeweest en is een van de best isolerende materialen die je op dit moment kan kopen om je dak te isoleren.

 

PIR-vormen en toepassingen

PIR is een kunststof die speciaal ontwikkeld is voor isolatiedoeleinden. PIR wordt toegepast in plaatvorm. Deze platen zijn vrij hard en hebben een hoge densiteit. Hierdoor zijn ze vlot beloopbaar en kunnen ze worden toegepast als isolatie voor vloeren, platte daken en hellende daken. Ze kunnen ook in de spouw verwerkt worden of op de (buiten)muur geplaatst worden. Het aanbrengen van PIR-platen gaat het makkelijkst bij hellende daken. Je kan ze onder een een houten structuur of onder de spanten vastmaken.

Tussen de spanten aanbrengen is minder aangeraden omdat je de PIR-platen dan veelvuldig en exact op maat moet snijden. PIR laat zich namelijk niet samenpersen. Eventuele overgebleven kieren of naden kan je opvullen met isolatieschuim.

 

Prijs PIR isolatie per vierkante meter

PIR platen van 6 cm dik kosten ongeveer €25 (excl. BTW) per vierkante meter. Dat is inclusief plaatsing. Voor platen met een dikte van 8 cm moet je rekening houden met €30 (excl. BTW) per vierkante meter. Het gaat dan om standaard PIR-platen, toegepast bij een hellend dak.

Indien je een plat of hellend dak hebt en wil isoleren met een maximum aan ruimte en warmtewinst, dan is PIR-dakisolatie iets voor jou. Ze zijn makkelijk te verwerken, hebben een uitstekende isolatiewaarde en maken een apart dampscherm veelal overbodig. Benieuwd hoeveel het kost om jouw dak te isoleren met PIR? Vraag vrijblijvend en zonder aankoopverplichting prijzen aan via onze offertepagina.
Meer informatie over onze offerteservice vind je terug op deze pagina.

 

Isolatiewaarde van PIR isolatieplaten

PIR heeft een zeer hoge isolatiewaarde: 0,023 – 0,026 W/Mk. In vergelijking met glas- en rotswol, dat een lambdawaarde van 0.040 W/MK heeft, isoleren PIR-platen ongeveer 1.7 keer beter. Zo kan je met minder ruimteverlies isoleren, wat heel erg dankbaar is bij lage zolderkamers en platte daken.

PIR-platen zijn ook te verkrijgen met een vloerafwerking in parket, laminaat of osb. Zo kan je ze met tand en groef op de vloer van de zolder leggen en heb je meteen een net afgewerkte kamer.

 

pir dakisolatie plaatsen

 

Voordelen en nadelen van PIR-dakisolatie

Naast de betere isolatiewaarde zijn er nog andere kenmerken waar je rekening mee dient te houden. Net zoals bij elke andere isolatie is ook PIR niet het wondermiddel om voor elk doeleinde te gebruiken. Enkele belangrijke eigenschappen van PIR-isolatie die je zeker nog moet weten vind je hieronder:

 

Geen apart dampscherm nodig
PIR neemt haast geen vocht op. Wanneer de naden goed afgedicht zijn met bijvoorbeeld aluminium tape, heb je geen apart dampscherm meer nodig. Om deze vochtwerende eigenschappen nog te verbeteren, zijn er ook PIR-platen in de handel die bekleed zijn met aluminiumfolie. Deze worden in de fabriek voorzien van tand en groef, waardoor ze zich makkelijk laten plaatsen en een perfecte dichting garanderen.

 

PIR isolatieplaten voor platte daken
Speciaal voor platte daken met een roofing of EPDM, zijn er PIR-platen in de handel die voorzien zijn van een bekleding in bitumen. Ze kunnen perfect bovenop het dak en onder de roofing aangebracht worden.

 

Makkelijk verwerkbaar en brandvertragend
PIR is een licht materiaal dat zich makkelijk laat snijden en zagen. Het is ook niet irriterend voor de huid zoals glaswol. PIR heeft wel een vrij harde stijve structuur, waardoor je het niet kan vervormen of samendrukken. Het materiaal moet je dus precies op maat snijden, wil je het perfect laten aansluiten. Daarnaast heeft PIR ook enkele zeer goede brandvertragende eigenschappen, wat niet onbelangrijk is bij huishoudelijk gebruik.

 

Beperkt te recylceren
PIR is niet biologisch afbreekbaar, in tegenstelling tot papiervlokken en rotswol. Hoewel PIR niet schadelijk is voor de gezondheid, worden er bij de productie wel schadelijke chemicaliën gebruikt. PIR scoort wel een pak beter dan PUR-isolatie op gebied van ecologie.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten