Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spantendak isoleren

Bij hellende daken is een spantendak de meest toegepaste dakconstructie. Maar hoe kan je zo’n draagstructuur met verticale houten balken het best isoleren? Welke isolatiematerialen zijn het meest geschikt? En hoeveel kost een spantendak isoleren ongeveer? We zetten het allemaal op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Werkwijze spantendak isoleren
Geschikte isolatiematerialen
Prijs spantendak isoleren
Zelf isoleren of vakman inschakelen?
Offertes aanvragen

 

 

Wat is een spantendak?

Een spantendak staat ook bekend als een sporendak. Het bestaat uit verticale houten balken die op regelmatige afstand van elkaar geplaatst zijn (30 à 60 cm). Deze spanten hebben doorgaans de vorm van een driehoek. Ze vertrekken van de gevelmuur en komen samen in de nok.

Door die draagstructuur met verticale balken gaat een spantendak isoleren behoorlijk snel. Het gaat namelijk om grote vlakken die een vakman vlot kan opvullen met het juiste isolatiemateriaal.

spantendak isoleren

 

 

Werkwijze spantendak isoleren

Warmte stijgt. Wil je vermijden dat die warmte zomaar via je dak ontsnapt, met hoge stookkosten tot gevolg? Dan is het essentieel om je spantendak goed te isoleren. Dat gaat als volgt:

 1. Onderdak controleren

  Vóór de start van de isolatiewerken is het belangrijk om na te gaan of er een onderdak aanwezig is. Dat is nodig om het isolatiemateriaal te beschermen tegen (weers)invloeden van buitenaf. Zie je de dakbedekking vanop de zolder rechtstreeks liggen? Dan is er geen onderdak aanwezig. Lees hier meer over dakisolatie zonder onderdak.

 2. Spantendak voorbereiden

  Een spantendak isoleren begint met de nodige voorbereidingen. Zijn de houten spanten niet breed genoeg? Dan kunnen ze uitgelat worden door extra houten latten op de dakconstructie te vijzen. Zo kan dieper geïsoleerd worden. Indien nodig moet ook een nieuwe onderdakfolie geplaatst worden.

 3. Isolatiemateriaal aanbrengen

  De werkwijze hangt af van het soort materiaal. Isolatiedekens- of platen kunnen op maat gesneden worden en zonder ruimteverlies tussen de spanten geplaatst worden. Resterende gaten en kieren kunnen makkelijk gedicht worden met PUR-schuim. De grote vlakken tussen de spanten vullen met PUR-spuitisolatie is een andere mogelijkheid.

 4. Dampscherm plaatsen

  Na het aanbrengen van de isolatie tussen de spanten, moet nog een dampscherm geplaatst worden aan de warme zijde van de isolatie. Zo vermijd je dat vocht in het materiaal dringt, waardoor het zijn isolerende werking verliest. Let op: sommige isolatiematerialen zijn al voorzien van zo’n dampscherm aan 1 zijde.

 5. Plafond afwerken

  Wil je de ruimte onder het spantendak als leefruimte gebruiken? Dan kan de isolatielaag en het dampscherm bijvoorbeeld afgewerkt worden met gipsplaten of panelen in kunststof. Die kan je daarna verder afwerken door ze te schilderen, behangen, … Een andere optie is om te isoleren tussen de spanten en nadien bovenop de spanten harde isolatieplaten te plaatsen. Dat is ideaal als je de zolderruimte niet verder wil afwerken.

TIP: wil je je spantendak isoleren? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat van jouw situatie en wensen. Ontvang gratis voorstellen en offertes op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Geschikte isolatiematerialen

Er bestaan verschillende materialen voor dakisolatie, elk met hun eigen specifieke eigenschappen. Uit welke spantendak isolatie kan je allemaal kiezen? Een kort overzicht:

 

spantendak isolatiedekens 1. Isolatiedekens

Isolatiedekens van minerale wol zijn heel populair voor het isoleren van spantendaken. Deze dekens zijn licht en flexibel, bieden een goede thermische en akoestische isolatie en zijn relatief goedkoop. Bovendien vallen ze makkelijk tussen de spanten te plaatsen. Je kan kiezen uit isolatiedekens uit glaswol of rotswol.

→ Vereiste dikte: 16 à 21 cm

→ Prijs: vanaf 20 à 35 euro per m², incl. btw en plaatsing

Ontvang gratis offertes op maat.

 

spantendak isolatieplaten 2. Isolatieplaten

Je kan harde, drukvaste isolatieplaten voor spantendaken verkrijgen in verschillende materialen: PUR, PIR, EPS, … Ook dergelijke platen kan je op maat snijden en dan vlot tussen de spanten plaatsen. Het is ook mogelijk om ze bovenop de spanten te vijzen voor een propere afwerking. Sommige platen zijn al voorzien van een dampscherm aan 1 zijde.

→ Vereiste dikte: 12 à 15 cm

→ Prijs: vanaf 20 à 25 euro per m², incl. btw en plaatsing

Ontvang gratis offertes op maat.

 

spantendak spuitisolatie 3. PUR-schuim

Het aanbrengen van PUR-schuim gebeurt via een specifieke techniek die enkel uitgevoerd kan worden door een vakman. Een isolatiespecialist spuit het PUR-schuim met een speciaal pistool tussen de spanten. Dat gaat erg snel, waardoor je bespaart op de plaatsingskosten. Bovendien vormt gespoten PUR (polyurethaan) een naadloze, isolerende laag. Zo ben je 100% zeker dat elke kier gedicht is.

→ Vereiste dikte: 12 à 15 cm

→ Prijs: vanaf 25 à 30 euro per m², incl. btw en plaatsing

Ontvang gratis offertes op maat.

 

spantendak inblaasisolatie 4. Inblaasisolatie

Net als spuitisolatie is ook inblaasisolatie ideaal om moeilijk bereikbare plaatsen doeltreffend te dichten. Het is o.a. mogelijk om glaswol in te blazen, maar cellulose (papiervlokken isolatie) komt het vaakst voor. Deze vorm van isolatie is geluiddempend (bv. verkeersdrukte, regen op het dak, …) en bovendien erg milieuvriendelijk.

→ Vereiste dikte: 16 à 21 cm

→ Prijs: vanaf 20 à 30 euro per m², incl. btw en plaatsing

Ontvang gratis offertes op maat.

 

 

Welke spantendak isolatie kies ik best?

Dat is volledig afhankelijk van jouw situatie. Bij een dak met hoge/diepe spanten is het bijvoorbeeld makkelijker om isolatiedekens of isolatieplaten aan te brengen dan bij een dak met ‘ondiepe’ spanten.

Om een doordachte keuze te maken op maat van jouw situatie en wensen doe je best een beroep op een isolatiespecialist. Die informeert je graag over alle verschillende mogelijkheden. Je kan vrijblijvend offertes aanvragen bij specialisten actief in jouw buurt via de offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

 

Prijs spantendak isoleren

De kostprijs van de isolatie van een spantendak hangt vooral af van de oppervlakte van het dak, het gebruikte isolatiemateriaal en de moeilijkheidsgraad van de werken. Je mag rekenen op een prijs van 20 à 50 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Is je woning ouder dan 10 jaar en laat je de werken uitvoeren door een vakman, dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%, en dat zowel op de werkuren als het materiaal.

LET OP: de prijs kan verschillen van isolatiespecialist tot isolatiespecialist. Wil je vlot en gericht prijzen, maar ook materialen, werkwijzen en uitvoeringstermijnen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 

spantendak isolatie

 

Zelf spantendak isoleren of vakman inschakelen?

Is het mogelijk om zelf je spantendak te isoleren of schakel je daarvoor beter een isolatiespecialist in? We overlopen kort beide opties.

 

1. Zelf spantendak isoleren

Zelf je spantendak isoleren met PUR-schuim of inblaasisolatie is niet mogelijk. Dat vergt specifiek materiaal, aangepaste werkkledij en een bijzondere techniek waar alleen experts ervaring mee hebben. Zelf isoleren met isolatiedekens- en platen kan dan weer wel.

Let op: begin enkel aan deze klus als je zelf voldoende ervaring hebt. Voor een optimaal eindresultaat zonder koudebruggen moet je namelijk met vele zaken rekening houden: kieren correct dichten, juiste isolatiemateriaal kiezen, de juiste dikte van het materiaal bepalen, dampscherm plaatsen, … Bovendien betaal je als particulier 21% btw op al het materiaal. Laat je de isolatiewerken uitvoeren door een vakman, dan betaal je slechts 6% btw.

 

2. Spantendak laten isoleren

Wil je zeker zijn van een sluitend isolatieschild zonder koude- of warmtebruggen aan de binnenkant van je spantendak? Dan doe je best een beroep op een isolatiespecialist. Met zijn ervaring en vakkennis zorgt hij namelijk voor:

 • Advies op jouw maat: een isolatiespecialist helpt je bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal op maat van jouw situatie en wensen.
 • Correcte uitvoering: een isolatiespecialist plaatst de spantendak isolatie volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker dat alle kieren en gaten goed gedicht zijn, dat het isolatiemateriaal de juiste dikte heeft, dat het dampscherm correct geplaatst is, enz.
 • Hoogwaardige materialen: een isolatiespecialist werkt enkel met kwaliteitsvolle materialen. Die kan hij doorgaans ook verkrijgen aan scherpe prijzen.
 • Snelle plaatsing: een isolatiespecialist plaatst de spantendak isolatie niet alleen correct, maar ook erg vlot. Zo kan je behoorlijk besparen op de werkuren.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% op zowel de materialen als werkuren.

CONCLUSIE: isolatie kan vrij snel geplaatst worden, waardoor de werkuren van een vakman best meevallen. Bovendien kan je die arbeidskosten compenseren door het verlaagd btw-tarief waarvan je geniet als je de werken laat uitvoeren door een vakman. Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen bij verschillende vakmannen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten