Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs dakisolatie 2024

Is je dak nog niet geïsoleerd? Dan breng je daar best snel verandering in want het zorgt voor een mooie besparing op je energiefactuur. Zeker met de stijgende energieprijzen en premies is je dak isoleren een slimme investering waarvan je de prijs snel terugverdient. Maar wat kost dakisolatie per m², welke factoren hebben een invloed op de prijs van dakisolatie, …? Alles over de dakisolatie prijzen 2024 lees je hier.

Ga snel naar:
Gemiddelde prijs dakisolatie per m²
Prijs dak laten isoleren
Prijs zelf dak isoleren
Premies & terugverdientijd

 

 

Hoeveel bedragen de dakisolatie prijzen gemiddeld in 2024?

Wil je jouw dak isoleren, dan betaal je een prijs van gemiddeld € 20 tot 100 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Voor een dakoppervlak van 80 m² (gemiddelde rijwoning) komt dat neer op € 1.600 tot 8.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Hoeveel de dakisolatie prijzen precies bedragen, hangt af van diverse factoren: type dak, isolatiemethode (langs binnen of buiten), gebruikte dak isolatiemateriaal, dikte van de isolatielaag, moeilijkheidsgraad, … Meer info lees je verderop in het artikel.

Wil je jouw dak isoleren en benieuwd naar de exacte prijs op maat van jouw project?
Vergelijk gratis offertes van vakmannen.

 

UPDATE 01-07-2024
Hoe evolueren de dakisolatie prijzen verder in 2024?

Door Corona, de prijsstijging van grondstoffen en materiaalschaarste is isolatiemateriaal in 2022 en 2023 steeds duurder geworden. Zet deze trend zich in 2024 verder? Of is er sprake van een stabilisering? Dat is voorlopig nog koffiedik kijken.

Toch is isoleren nog steeds de beste manier om te besparen. De hoge energieprijzen waren in 2023 meermaals voorpaginanieuws. Een grondige dakisolatie voorkomt warmtelekken en vermindert het bedrag op je energiefactuur flink. Het blijft dus een slimme investering die je op termijn hoe dan ook terugverdient, mede dankzij de verschillende premies en subsidies. Benieuwd naar een offerte volgens de huidige prijzen? Vergelijk gratis en vrijblijvend voorstellen via de offerteservice.

 


Prijs dakisolatie per m²

De prijs voor dakisolatie is grotendeels afhankelijk van je keuze om zelf je dak te isoleren of je dak te laten isoleren door een vakman. Een overzicht van de gemiddelde prijs per m²:

 

1. Prijs dak laten isoleren

Wil je jouw dak laten isoleren door een isolatiespecialist? Dan hangen de prijs vooral af van het type dak en de gekozen isolatiemethode. In de tabel vind je een overzicht met de gemiddelde prijzen van dakisolatie. Tip: de kostprijs kan lager uitvallen dankzij premies en andere financiële voordelen (meer info verderop).

Vrijblijvende offertes van isolatiespecialisten actief in jouw regio kan je hier aanvragen.

Wat isoleren?IsolatiewijzePrijs per m²
(incl. plaatsing en excl. btw)
Meer info
Hellend dakLangs binnen€ 20 - 50 (excl. afwerking)Klik hier
Hellend dakLangs buiten€ 40 - 60 (excl. afwerking)Klik hier
Plat dakLangs binnen€ 25 - 40 (excl. afwerking)Klik hier
Plat dakLangs buiten€ 45 - 100 (incl. afwerking)Klik hier
ZoldervloerPUR op massieve vloer€ 20 - 40Klik hier

LET OP: er zijn nog andere factoren die een invloed hebben op de kostprijs om je dak te isoleren. Denk aan voorbereidende werken (bv. dakbedekking weghalen), werken achteraf (bv. dak langs binnen afwerken, …), de dikte van de isolatielaag, … Voor een correcte berekening van de dakisolatie prijs voor jouw situatie schakel je best een isolatiespecialist in. TIP: vergelijk offertes van meerdere vakmannen. Start je aanvraag.

 

2. Prijs dakisolatie zelf plaatsen

Wil je zelf jouw dak isoleren, dan hangt de prijs sterk af van het gekozen isolatiemateriaal en de dikte van de isolatielaag. In de tabel vind je de gemiddelde prijzen per dak isolatiemateriaal naargelang de dikte.

IsolatiemateriaalVereiste diktePrijs per m²
(excl. btw & plaatsing)
Meer info
Glaswol16 - 21 cm€ 10 - 20Klik hier
Rotswol16 - 21 cm€ 20 - 35Klik hier
Houtwol16 - 21 cm€ 20 - 25Klik hier
PUR schuim12 - 14 cm€ 15 - 30Klik hier
EPS platen12 - 14 cm€ 10 - 20Klik hier
PUR platen12 - 14 cm€ 20 - 25Klik hier
PIR platen12 - 14 cm€ 25 - 30Klik hier
Geïsoleerde platen12 - 14 cm€ 50 - 200Klik hier
Papiervlokken16 - 21 cm€ 20 - 35Klik hier
Cellulose16 - 21 cm€ 20 - 30Klik hier

LET OP: bij deze dakisolatie prijs per m² is nog geen rekening gehouden met de prijzen voor een dampscherm, het bevestigingsmateriaal, … Hou ook rekening met kosten voor voorbereidende werken (bv. dakbedekking verwijderen) en werken achteraf (bv. nieuwe dakbedekking).

Wil je zelf je dak isoleren? Maak dan zeker ook de vergelijking met een vakman. Als je alle factoren tegenover elkaar afweegt, zie je dat het slimmer is om je dak te laten isoleren. Je bent dan niet alleen zeker van een correcte plaatsing en het juiste isolatiemateriaal voor jouw dak. Ook de prijzen verschillen niet zoveel, zeker als je ook rekening houdt met premies, het verlaagd btw-tarief, …

 

Lees onder de foto meer over de premies, voor- en nadelen van zelf isoleren vs. laten isoleren, …

dakisolatie prijzen

 

Welke factoren bepalen de dakisolatie prijzen?

De bovengenoemde dakisolatie prijzen zijn slechts richtprijzen. De precieze prijs van dakisolatie is afhankelijk van diverse factoren:

 1. Oppervlakte + dikte dakisolatie

  Voor de isolatie van je dak heeft de totale oppervlakte een belangrijke impact op de prijs. Hoe groter de oppervlakte, hoe lager de kostprijs voor dakisolatie per m². Dat komt omdat de voorbereidende werken vaak evenveel werk zijn bij een klein als bij een groot project. Hetzelfde geldt voor de dikte van dakisolatie. Tip: de vereiste dikte van dakisolatie is afhankelijk van de lambda-waarde van het isolatiemateriaal.

 2. Dak isolatiemateriaal

  Wil je jouw dak isoleren, dan is de prijs ook afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal. Meer info over de soorten dak isolatiematerialen en hun prijzen vind je verderop. De reden dat er heel wat prijsverschil zit op de verschillende isolatiematerialen is te wijten aan de kostprijs van de gebruikte grondstoffen en moeilijkheidsgraad van de plaatsing.

  Helaas is het niet zo simpel om gewoon de goedkoopste soort dakisolatie te kopen. Elk dak vergt een andere materiaalkeuze. Daarnaast zijn er ook persoonlijke voorkeuren die een rol kunnen spelen (geluidswerend effect, ecologische voetafdruk, …). Een isolatiespecialist kan je gepast adviseren over de beste keuze voor jouw situatie.

 3. Type dak + isolatiemethode

  Afhankelijk van het type dak zijn er verschillende methodes van dakisolatie:

  Plat dak isoleren: een plat dak is gevoelig voor condensvorming. Indien constructief mogelijk laat je jouw plat dak beter isoleren langs buiten en opnieuw bekleden door een dakwerker. Deze methode is wel iets duurder. Meer info vind je hier.

  Hellend dak isoleren: een schuin dak isoleren langs buiten is het meest efficiënt omdat er minder risico is op koudebruggen en het dak minder onderhevig is aan temperatuur schommelingen. De prijs om je dak te isoleren langs buiten is doorgaans iets hoger. Meer info vind je hier. Ontdek hier oplossingen om te isoleren zonder onderdak.

  Zoldervloer isoleren: deze methode is het goedkoopst maar enkel aangeraden als je de zolder als opslagruimte gebruikt. De ruimte die onder het isolatiemateriaal beschermd wordt, is dan kleiner. Zo verwarm je efficiënter. Meer info vind je hier.

 4. Werken voor- en achteraf

  Bij het isoleren van een dak stopt het niet bij het plaatsen van isolatiemateriaal. Er gaan ook voorbereidende werken aan vooraf. Denk maar aan het verwijderen van de bestaande dakbedekking (bij dakisolatie langs buiten), schade aan het dak herstellen, …

  Ook achteraf moet je rekening houden met extra werken. Bv. het plaatsen van nieuwe dakbedekking (bij dakisolatie langs buiten) of het opnieuw afwerken van de binnenkant van het dak (bij dakisolatie langs binnen). Deze extra werken zorgen vanzelfsprekend ook voor extra kosten. Hou hier rekening mee als je jouw budget opmaakt.

 

LET OP: de kostprijs voor de isolatie van je dak is niet alleen afhankelijk van bovenstaande factoren. De prijzen kunnen ook verschillen per isolatiespecialist. Om zeker te zijn van een correcte dakisolatie prijs vraag je best offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten. Zo kan je niet alleen hun prijsvoorstellen, maar ook adviezen op vlak van isolatiemateriaal, isolatiemethode, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

Soorten dakisolatie en hun prijzen

Het isoleren van een dak gebeurt doorgaans met isolatiedekens, isolatieplaten of gespoten isolatie. Een combinatie van meerdere materialen is ook perfect mogelijk. Een overzicht van de verschillende soorten dakisolatie en hun prijzen:

 

prijzen glaswol 1. Isolatiedekens

Isolatiedekens zijn één van de meest gebruikte materialen om het dak te isoleren langs binnen. Ze worden geplaatst tussen de spanten en afgewerkt met een dampscherm. De meest gekende materialen in de vorm van isolatiedekens zijn glaswol en rotswol. Isolatiedekens worden voornamelijk gebruikt bij hellende daken.

Prijs glaswol en rotswol: Glaswol is verkrijgbaar vanaf 10 euro per m². Voor plaatsing beginnen de prijzen vanaf 20 euro per m². Rotswol is zo’n 20% duurder. Bij het plaatsen van dakisolatie heb je recht op premies, wat een flink verschil kan maken voor deze investering.

Ontvang hier offertes van isolatiespecialisten.

 

dakisolatieplaten prijs 2. Isolatieplaten

Isolatieplaten worden toegepast voor zowel dakisolatie langs buiten als binnen. Voor dakisolatie langs buiten worden best drukvaste isolatieplaten gebruikt. De belangrijkste voordelen van isolatieplaten zijn hun geringe dikte, hoge isolatiewaarde en verzorgde afwerking. Een nadeel is dat ze minder geluid tegenhouden dan isolatiedekens. Wil je slaapkamers maken onder het dak, dan kies je beter een zacht isolatiemateriaal zoals glaswol.

Prijs isolatieplaten: Dakisolatieplaten zijn verkrijgbaar vanaf 12 euro per m². Voor de plaatsing mag je rekenen op prijzen vanaf 25 euro per vierkante meter.

Ontvang hier offertes van isolatieplaten specialisten.

 

dakisolatie pur-schuim 3. Spuitisolatie

Met gespoten isolatie kan je het dak op een erg nauwkeurige manier isoleren. Bij isolatiedekens of isolatieplaten kunnen er altijd kiertjes tussen het isolatiemateriaal ontstaan. Cellulosevlokken, PUR-schuim, papiervlokken of gespoten glaswol vullen deze kiertjes makkelijker op. Gespoten PUR kan daarbij snel geplaatst worden en ook de droogtijd is vrij kort.

Prijs PUR-schuim: gemiddeld kost het isoleren van een dak met PUR in schuimvorm 30 euro per vierkante meter.

Ontvang hier offertes van isolatiespecialisten.

 

 

Welke dakisolatie kopen?

Baseer je keuze in ieder geval niet enkel op de prijs. Elk dak is anders en vraagt een andere aanpak. Afhankelijk van de staat van het dak, je budget, wensen, … zal het ene materiaal meer geschikt zijn dan het andere.

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Wil je weten welk materiaal het meest geschikt is voor jouw dak of zoldervloer? Of wil je graag de exacte prijs voor de isolatie van je dak weten inclusief de mogelijke kortingen via premies? Een vakman kan je hier via een analyse van je dak, wensen, … het best over adviseren. Via onze gratis offerteservice ontvang je vrijblijvend voorstellen van isolatiespecialisten actief in jouw regio. Start je aanvraag hier.

 

 

Prijs dak laten isoleren

 

Druk de prijs van dakisolatie met premies en fiscale voordelen

Zelf je dak isoleren is mogelijk maar niet aangeraden. Het vraagt de nodige kennis, ervaring, materialen, … Aangezien het ook niet de leukste job is en er heel wat tijd in kruipt, kiezen veel mensen ervoor om hun dak te laten isoleren. Naast zekerheid over de correcte plaatsing biedt de uitvoering door een aannemer nog tal van andere voordelen die het prijsverschil tussen doe-het-zelven en laten isoleren vrij beperkt maken:

 

1. Verlaagd btw-percentage 6%

Wil je zelf je dak isoleren, dan moet je steeds 21% btw betalen op alle materialen. Wanneer je het dak van een woning ouder dan 10 jaar laat isoleren door een vakman, kan je genieten van het verlaagd tarief van 6%. Rekening houdend met de relatief hoge prijs van dakisolatie, spaar je voor een gemiddelde woning al snel enkele honderden euro’s uit. Ook op de werkuren van de vakman moet je maar 6% btw betalen.

 

2. Premies dakisolatie

Laat je jouw dak isoleren door een vakman, dan kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie. Als je de plaatsing van dakisolatie combineert met nog andere energiebesparende maatregelen én de eindfactuur van je eerste investering ligt in 2021 of later, dan kom je ook in aanmerking voor de EPC-labelpremie. Ligt de datum van de eindfactuur van je eerste investering nog in 2020 of ervoor? Dan moet je de Totaalrenovatiebonus aanvragen. De EPC-labelpremie en de Totaalrenovatiebonus zijn cumuleerbaar met de Mijn VerbouwPremie, maar niet met elkaar. Let wel, vanaf april 2024 versmelt de EPC-labelpremie met de Mijn VerbouwPremie. Vanaf dan hangt je premiebedrag ook samen met de inkomenscategorie waartoe jij behoort.

Een overzicht van alle premies en voorwaarden vind je hier.

 

LET OP: enkel erkende aannemers geven recht op premies

Wil je jouw dak isoleren en de prijs drukken via deze premies en financiële regelingen? Dan moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Een daarvan is dat je jouw dak laat isoleren door een erkend aannemer. Een vakman inschakelen is hoe dan ook de beste keuze:

Deze adviseert je niet alleen over de beste isolatiemethode, het beste isolatiemateriaal, … voor jouw dak. Hij informeert je ook graag over de dakisolatie premies die jij kan aanvragen. Bovendien ben je dankzij een vakman zeker van een correcte plaatsing waarbij voldaan wordt aan alle voorwaarden. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende isolatiespecialisten via de offertepagina.

 

Mogelijke besparing + terugverdientijd dakisolatie

Via het dak gaat heel wat warmte verloren. Dakisolatie voorkomt dat warmteverlies, wat resulteert in meer warmtecomfort en een mooie besparing op je energiefactuur. De besparing met dakisolatie bedraagt gemiddeld 25% tot 30%. Hoeveel je exact kan besparen met dakisolatie is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren: het type woning en dak, type verwarming, de energieprijzen, toegepaste isolatiemethode en isolatiemateriaal, de dikte van de dakisolatie, …

Ook de terugverdientijd van dakisolatie kan sterk variëren. Reken op een gemiddelde terugverdientijd van 5 tot 15 jaar. Die grote marge is er omdat de effectieve terugverdientijd sterk afhangt van de dakisolatie prijs (sterk afhankelijk van isolatiemethode, isolatiemateriaal, oppervlakte, premies, …) en de jaarlijkse besparing (sterk afhankelijk van de energieprijzen, …).

 

CONCLUSIE: is dakisolatie dan een interessante investering?

Wat de prijs, besparing, terugverdientijd, … ook is, je verliest enkel geld als je jouw dak niet isoleert. Benieuwd naar de beste isolatie-oplossing voor jouw dak? Vraag dan zeker offertes aan bij gespecialiseerde isolatiebedrijven. Deze kunnen je verder informeren over de mogelijkheden, prijzen, besparing en terugverdientijd van dakisolatie voor jouw project. Vergelijk gratis voorstellen op maat via de offerteservice.

 

 

Zelf dak isoleren of dak laten isoleren?

Als je zelf dakisolatie wil plaatsen, moet je over aardig wat technische kennis beschikken. Bovendien is het isoleren van een dak een klus die heel wat tijd in beslag kan nemen voor een doe-het-zelver. Zelf je dak isoleren omvat ook risico’s en je moet met heel wat zaken rekening houden:

Hoe isoleer je jouw dak het best? Welk isolatiemateriaal gebruik je best? Hoe breng je de isolatie correct aan? Hoe vermijd je koudebruggen? … Als doe-het-zelver kan je daar niet altijd correct over oordelen.

Je dak laten isoleren door een vakman is meer aangeraden. Zo geniet je van:

 • Advies op maat: een isolatiespecialist weet waarop hij moet letten en kan precies bepalen welke isolatiemethode en -materiaal het meest geschikt is voor jouw dak. Hij weet welke materialen er op de markt zijn en kan ook spuitisolatie aanbieden (niet mogelijk voor doe-het-zelvers). Een isolatiespecialist kan je ook adviseren over premies, berekenen hoeveel energie je jaarlijks kan besparen, …
 • Correcte plaatsing: ervaren isolatie specialisten kunnen dakisolatie snel en correct plaatsen. Dat is cruciaal voor een optimale energiebesparing. Ook het dampscherm moet vakkundig bevestigd worden zodat er geen condens en dus schimmel kan ontstaan op je isolatie.
 • Garantie: laat je de werken uitvoeren door een vakman, dan kan je rekenen op garantie in geval van problemen achteraf. Dat voordeel heb je niet als je zelf jouw dak isoleert.
 • Premies + financiële voordelen: indien je een aannemer inschakelt voor het plaatsen van dakisolatie, kan je aanspraak maken op premies. Bij woningen ouder dan 10 jaar kom je ook in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief. Zo weegt de besparing bij zelfplaatsing niet op tegen de prijs van laten plaatsen.

Op zoek naar een vakman om je dak te isoleren? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes op maat van isolatiespecialisten actief in jouw regio via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten