isolatie-huisjes

Prijs dakisolatie

De prijs van dakisolatie hangt af van het type isolatie, de gewenste dikte + wijze van de plaatsing. Op deze pagina vind je een compleet overzicht van gemiddelde prijzen inclusief en exclusief plaatsing.

Ga snel naar: prijs laten plaatsenprijs zelf plaatsen – kostenbepalerssoorten dakisolatie

 

Prijs dakisolatie laten plaatsen

Onderstaand vind je een overzicht met gemiddelde prijzen van dakisolatie inclusief afwerking. De totale kostprijs kan lager uitvallen wanneer je gebruikmaakt van premies, subsidies of andere voordelen. Vrijblijvende offertes van isolatiespecialisten actief in jouw regio kan je hier aanvragen.

Wat isoleren?IsolatiewijzePrijs per m²Meer info
Hellend dakLangs binnen€ 20 - 50Klik hier
Hellend dakLangs buiten€ 40 - 60Klik hier
Plat dakLangs binnen€ 25 - 40Klik hier
Plat dakLangs buiten€ 45 - 100Klik hier
ZoldervloerPUR op massieve vloer€ 20 - 40Klik hier

 

Prijs dakisolatie zelf plaatsen

De prijzen van zelfplaatsing hangen sterk af van het gekozen isolatiemateriaal en zijn isolatiewaarde (dikte + isolatiewaarde). Onderstaand vind je gemiddelde prijzen naargelang de dikte van de isolatie. Let wel op! Bij deze prijzen is nog geen rekening gehouden met verplichte afwerkingen zoals een dampscherm etc. Dit zit wel inbegrepen bij de prijzen inclusief plaatsing.

IsolatiemateriaalVereiste diktePrijs per m²Meer info
Glaswol16 - 21 cm€ 10 - 20Klik hier
Rotswol16 - 21 cm€ 20 - 35Klik hier
PUR schuim12 - 14 cm€ 15 - 30Klik hier
EPS platen12 - 14 cm€ 10 - 20Klik hier
PUR platen12 - 14 cm€ 20 - 25Klik hier
PIR platen12 - 14 cm€ 25 - 30Klik hier
Geïsoleerde platen12 - 14 cm€ 50 - 200Klik hier
Papiervlokken16 - 21 cm€ 20 - 35Klik hier
Cellulose16 - 21 cm€ 20 - 30Klik hier
Houtwol16 - 21 cm€ 20 - 25Klik hier

De vereiste dikte is afhankelijk van de lambda-waarde van het isolatiemateriaal. Hier kom je er alles over te weten. De prijs per m² wordt mee bepaald door het feit of je zelf de werken uitvoert of laat uitvoeren door een vakman.

 

 

Kostenbepalers bij dakisolatie

De genoemde prijzen hierboven zijn richtprijzen. De precieze kosten voor het isoleren zijn niet alleen afhankelijk van de materiaalkeuze. Ook de dikte van het gekozen isolatiemateriaal, de totale oppervlakte die moet geïsoleerd worden en de moeilijkheidsgraad van de isolatiewerken zullen een invloed hebben op de prijsberekening.

 

1. Oppervlakte

Wanneer je dakisolatie laat plaatsen zal de oppervlakte een belangrijke impact hebben op de prijs. Hoe groter de oppervlakte, hoe lager de vierkante meter prijs. Dit komt omdat de voorbereidende werken vaak evenveel werk zijn bij een klein als bij een groot project.

Het isoleren van een dak van 30m² kost zo’n 20% meer  dan het isoleren van een dak van 100m². Bij zelfplaatsing is het prijsverschil verwaarloosbaar.

 

2. Materiaalkeuze

De reden dat er heel wat prijsverschil zit op de verschillende isolatiematerialen is te wijten aan:

  • kostprijs van de gebruikte grondstoffen
  • Moeilijkheidsgraad van de plaatsing.

Helaas is het niet zo simpel om gewoon het goedkoopste type dakisolatie te kopen. Elke situatie en opbouw vergt een andere materiaalkeuze. Daarnaast zijn er ook persoonlijke voorkeuren die een rol kunnen spelen (geluidswerend effect, ecologische voetafdruk,…)

Ben je benieuwd welk type isolatie het meest geschikt is voor jouw dak? Wil je graag de exacte totaalprijs weten inclusief de mogelijke kortingen via premies? Maak dan gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend voorstellen van gespecialiseerde isolatiespecialisten actief in jouw regio.

 

3. plat dak,  hellend dak of zoldervloer?

Je zoldervloer of dak langs binnen isoleren is steeds de goedkoopste manier. Helaas is dit niet aanbevolen in volgende gevallen:

  • Een plat dak is gevoelig voor condensvorm. Langs binnen isoleren is daarom niet de meest geschikte methode. Indien constructief mogelijk laat je dit beter langs buiten isoleren en opnieuw bekleden door een dakwerker. Meer info vind je hier.
  • Een hellend dak zonder onderdak kan je niet isoleren omdat de dakisolatie in contact kan komen met vocht waardoor zijn isolatiewaarde zal afnemen. Oplossingen om te isoleren zonder onderdak vind je hier.

 

TIP: Vraag raad aan een professional

Wil je weten welk materiaal het meest geschikt is voor jouw dak of zoldervloer? Vraag advies aan een vakman. Hij zal je bijstaan met raad op maat. Ontvang nu meerdere offertes van vakmannen uit je buurt. Zo kan je in minder dan 2 minuten eenvoudig prijzen vergelijken.

 

 

Meest toegepaste soorten dakisolatie

Het isoleren van een dak gebeurt doorgaans met isolatiedekens, isolatieplaten of gespoten isolatie. Een combinatie van meerdere materialen is ook perfect mogelijk.

 

prijzen glaswol 1. Isolatiedekens (glaswol – rotswol)

Isolatiedekens zijn één van de meest gebruikte materialen om het dak te isoleren. Ze worden geplaatst tussen de spanten en afgewerkt met een dampscherm. De meest gekende materialen in de vorm van isolatiedekens zijn glaswol en rotswol. Isolatiedekens worden voornamelijk gebruikt bij hellende daken.

Prijs glaswol en rotswol: Glaswol is verkrijgbaar vanaf 10 euro per m². Voor plaatsing beginnen de prijzen vanaf 20 euro per m². Rotswel is zo’n 20% duurder. Bij het plaatsen van dakisolatie heb je recht op premies, wat een flink verschil kan maken voor deze investering.

Ontvang hier offertes van isolatiespecialisten.

 

dakisolatieplaten prijs 2. Isolatieplaten

De belangrijkste voordelen van isolatieplaten zijn hun geringe dikte, hoge isolatiewaarde en verzorgde afwerking. Een nadeel van isolatieplaten is dan weer het feit dat ze weinig tot geen geluid tegenhouden van buitenaf. Wil je slaapkamers maken onder het dak, dan kies je beter voor een zacht isolatiemateriaal zoals glaswol.

Prijs isolatieplaten: Dakisolatieplaten zijn verkrijgbaar vanaf 12 euro per m². Voor de plaatsing mag je rekenen op prijzen vanaf 25 euro per vierkante meter.

Ontvang hier offertes van isolatieplaten specialisten.

 

 

dakisolatie pur-schuim 3. Spuitisolatie

Met gespoten isolatie kan het dak op een erg nauwkeurige manier geïsoleerd worden. Bij isolatiedekens of isolatieplaten kunnen er altijd wel kiertjes tussen het isolatiemateriaal ontstaan. Met cellulosevlokkenPUR-schuim, papiervlokken,  of gespoten glaswol worden deze kiertjes makkelijk opgevuld.

Gespoten PUR kan snel geplaatst worden en de droogtijd is vrij kort.

Prijs PUR-schuim: gemiddeld kost het isoleren van een dak met PUR in schuimvorm 30 euro per vierkante meter.

Ontvang hier offertes van isolatiespecialisten.

 

 

 

Prijs van dakisolatie drukken met fiscale voordelen

Dakisolatie plaatsen is een klus die elke handige doe-het-zelver mits de nodige kennis kan uitvoeren. Aangezien het niet de leukste job is en er ook heel wat tijd in kruipt, kiezen veel mensen ervoor om het dak te laten isoleren. Naast zekerheid over de correcte plaatsing biedt de uitvoering door een aannemer nog tal van andere voordelen, die het prijsverschil tussen doe-het-zelf en laten isoleren doen vrij beperkt maken:

 

besparing dakisolatie 1) Verlaagd BTW-percentage 6%

Wanneer je de dakisolatie zelf plaatst, moet je steeds 21% BTW betalen op de materiaalkost. Wanneer je het dak van een woning ouder dan 10 jaar laat isoleren, kan je genieten van het verlaagd tarief van 6%.

Rekening houdend met de relatief hoge prijs van dakisolatie, spaar je voor een gemiddelde woning al snel enkele honderden euro’s uit. Ook op de werkuren van de vakman moet je maar 6% BTW betalen.

 

premie dakisolatie netbeheerder 2) Premies van netbeheerders

De premies van netbeheerder Fluvius (fusie tussen Eandis en Infrax) bedraagt € 4 als je de werken laat uitvoeren door een vakman. Ook maak je aanspraak op de totaalrenovatiebonus, indien je minstens 3 (isolatie)maatregelen uitvoert binnen 5 jaar tijd.

Een overzicht van alle premies en voorwaarden vind je hier.

 

 

 

Dakisolatie zelf plaatsen of laten plaatsen?

Dankzij bovengenoemde financiële ondersteuningen voor dakisolatie wordt het prijsverschil tussen plaatsing door een aannemer en zelfplaatsing enigszins beperkt.

 

Voor- en nadelen zelf dak isoleren

Als je zelf dakisolatie wil plaatsen, moet je over aardig wat technische kennis beschikken. Bovendien is het isoleren van een dak een klus die heel wat tijd in beslag kan nemen voor een doe-het-zelver. Als je zelf dakisolatie plaatst, kan je ook geen aanspraak maken op premies.

Benieuwd naar de prijs en mogelijkheden om zelf je dak te isoleren? Op deze pagina vind je een compleet overzicht van mogelijkheden met bijhorend stappenplan.

 

Voor- en nadelen dak laten isoleren

Indien je een aannemer inschakelt voor het plaatsen van dakisolatie, kan je aanspraak op premies? Bij woningen ouder dan 10 jaar kom je dan ook nog eens in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief. In dit geval weegt de besparing bij zelfplaatsing niet op tegen de prijs van laten plaatsen.

 

  • Correcte plaatsing

Ervaren isolatie specialisten kunnen dakisolatie snel en correct plaatsen. Een correcte plaatsing is cruciaal voor een optimale energiebesparing. Ook het dampscherm moet vakkundig bevestigd worden zodat er geen condens en dus schimmel kan ontstaan op je isolatie.

 

  • Meest geschikte isolatiemateriaal

Voor een optimaal rendement is het belangrijk het juiste isolatiemateriaal te kiezen. Een specialist weet perfect welke materialen er op de markt zijn en kan ook spuitisolatie aanbieden, wat niet mogelijk is voor doe-het-zelvers.

Een isolatiespecialist kan je ook adviseren over premies en berekenen hoeveel energie je jaarlijks kan besparen. Vrijblijvende prijzen op maat van erkende isolatiespecialisten kan je hier aanvragen.

 

Prijs dak laten isoleren

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten