Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Welke dikte dakisolatie kiezen?

Bij het isoleren van een dak speelt de dikte van de isolatie een belangrijke rol. Heb je voldoende ruimte, dan kies je best voor goedkope dakisolatie zoals glaswol. Wil je de ruimte onder het dak optimaal benutten, dan kies je best voor isolatie met een hoge isolatiewaarde. Welke dikte isolatie je best kiest voor een dak vind je terug in dit artikel.

 

Welke dikte dakisolatie om een premie aan te vragen Vereiste Rd-waarde voor een premie

Om in aanmerking te komen voor dakisolatie premies, moet de Rd-waarde van het nieuwe isolatiepakket minimaal 4,5 m²K/W bedragen.

Het isolatiemateriaal en de opbouwdikte mag je zelf beslissen, zolang het dak thermisch gezien maar voldoende presteert.

Hoe beter het dak is geïsoleerd, hoe hoger de energiebesparing die je kan bereiken. Het loont dus de moeite om, wanneer je toch gaat isoleren, meteen een dikke isolatielaag aan te brengen.

 

 

Dakisolatie dikte kiezen

Om in aanmerking te komen voor een premie dakisolatie moet je dus een Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W zien te bereiken. De benodigde dikte van de isolatie om deze waarde te bereiken hangt af van het type isolatie en de lambdawaarde van het materiaal.

Zo zal je met glaswol al gauw 16 tot 21 cm dik moeten isoleren om aan een Rd-waarde van 4,5 m²K/W te komen, terwijl je met PUR al toekomt met een dikte van 12 tot 14 cm. PUR heeft immers een lagere lambdawaarde dan glaswol of rotswol (en een lagere lambdawaarde betekent betere isolatiecapaciteiten, dus is een minder dikke laag nodig).

 

Dikte glaswol dakisolatie

Dikte dakisolatie minerale wol

Voor het isoleren van een hellend dak met minerale wol zoals glas- of rotswol zul je een dikte moeten aanhouden van 16 tot 21 cm (afhankelijk van de lambdawaarde) om de vereiste Rd-waarde te bereiken.

Een dikke isolatielaag loont altijd de moeite omdat je de investering snel kan terugverdienen. Je gaat immers meer energie besparen en ook de EPC-score van de woning wordt gunstiger, waardoor de waarde van de woning toeneemt.

 

dikte papiervlokken dakisolatie Dakisolatie met papiervlokken (cellulose)

Bij isolatie met cellulose vlokken of halfstijve platen moet je in de regel een laagdikte aanhouden van 16 tot 21 centimeter, indien je tenminste een Rd waarde van 4,5 m²K/W wil bereiken.

De laagdikte is afhankelijk van de lambdawaarde van het isolatiemateriaal. Hoe lager de lambdawaarde, des te minder warmte er via het materiaal verloren gaat, des te dunner je hoeft te isoleren.

 

 

dikte dakisolatie platen Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)

PUR (polyurethaan) en PIR behoren tot de best isolerende materialen. De lambdawaarde van deze isolatiematerialen is erg laag (0.025 – 0.03). Dat wil zeggen dat je relatief dun kunt isoleren in vergelijk tot andere isolatiematerialen met een hogere lambdawaarde.

Om een minimale Rd waarde van 4,5 m²K/W te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 12 tot 14 centimeter.

 

 

Benodigde dikte dakisolatie per type materiaal volgens RD waarde

Lambdawaarde (W/mK)MateriaalDikte in cm. nodig volgens gewenste Rd waarde:
3,5 Rd4 Rd4,5 Rd
0.035Minerale wol, Cellulose13 cm14 cm16 cm
0.04Minerale wol, Cellulose14 cm16 cm18 cm
0.045Minerale wol, Cellulose16 cm18 cm21 cm
0.025PUR / PIR9 cm10 cm12 cm
0.03PUR / PIR11 cm12 cm14 cm

Premies & andere financiële voordelen voor isoleren

Als je je woning laat isoleren door een erkende vakman, kan je aanspraak maken op verschillende premies en financiële voordelen. Op die manier kan je de prijs voor je isolatieproject sterk drukken:

  • Mijn VerbouwPremie: de Mijn VerbouwPremie vervangt de vroegere renovatie- en energiepremies van Fluvius. Je kan aanspraak maken op deze premie voor alle energiebesparende maatregelen, waaronder ook isoleren.
  • Totaalrenovatiebonus: als je 3 of meer energiebesparende maatregelen laat uitvoeren, kom je in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus. De eindfactuur van de eerste investering moet hiervoor gedateerd zijn tussen 2017 en 2020.
  • EPC-labelpremie: laat je energiebesparende werken uitvoeren en is de datum van de eindfactuur in of na 2021? Dan maak je aanspraak op de EPC-labelpremie.
  • Gemeentelijke premie: in sommige gemeentes kan je ook een gemeentelijke isolatiepremie aanvragen. De voorwaarden en bedragen voor die premie kunnen wel verschillen per gemeente. Vraag dit dus zeker even na.
  • Verlaagd btw-tarief: tot slot kan je ook nog genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% i.p.v. 21% op de arbeids- en materiaalkosten van je isolatieproject. Voorwaarde is wel dat je woning ouder is dan 10 jaar.

TIP: een erkend vakman kan je verder informeren over de mogelijke premies en financiële voordelen. Bovendien helpt jij ook met de aanvraag ervan. Vind een specialist via het offerteformulier.

 

Zelf dikte dakisolatie berekenen met lambdawaarde

De dikte van een isolatiemateriaal kun je zelf berekenen wanneer je de lambdawaarde van het product weet. Aan de lambdawaarde van een isolatiemateriaal kun je aflezen hoe goed een materiaal thermisch gezien isoleert. Hoe lager deze waarde, des te minder isolatiemateriaal je nodig hebt. Met behulp van de lambdawaarde kun je de dikte van de isolatie eenvoudig zelf berekenen.

Stel dat je bijvoorbeeld een hellend dak wil gaan isoleren met minerale wol met een lambdawaarde van 0,04 W/mK en je wil een Rd-waarde van 4,5 m²K/W bereiken. Dan vermenigvuldig je de Rd-waarde met de Lambdawaarde. Je krijgt dan: 4,5 x 0,04 = 0,18. Het resultaat is de dikte van de isolatielaag in meter. In dit geval moet je dus 18 centimeter dik isoleren. De lambdawaarde van een isolatiemateriaal kun je altijd terugvinden in de specificaties van de leverancier.

 

Dikte dakisolatie volgens Vlaamse dakisolatienorm

Voor alle zelfstandige woningen in het Vlaamse Gewest (met uitzondering van kamers) geldt de Vlaamse dakisolatienorm. Deze norm houdt in dat de dakisolatie van een woning een minimale Rd-waarde moet hebben van 0.75 m² K/W. De Vlaamse dakisolatienorm schrijft eveneens voor dat alle daken sinds 2020 geïsoleerd moeten zijn.

In de praktijk kun je de norm al bereiken met een eenvoudig isolatiemateriaal (bijvoorbeeld EPS platen) met een laagdikte van 3 tot 4 cm of zelfs dunner. Vanuit financieel (premies) en ecologisch (lager energieverbruik) standpunt is het toch aangeraden om te investeren in een goede dakisolatie. Ook een geïsoleerde zoldervloer wordt als dakisolatie beschouwd mits de zolder niet bewoond is.

Indien je bij de bouw van een woning de eisen niet respecteert dan kun je hiervoor strafpunten krijgen omdat je niet voldoet aan de EPB eisen.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten