Welke dikte dakisolatie kiezen?

Bij het isoleren van een dak speelt de dikte van de isolatie een belangrijke rol. Heb je voldoende ruimte, dan kies je best voor goedkope dakisolatie zoals glaswol. Wil je de ruimte onder het dak optimaal benutten, dan kies je best voor isolatie met een hoge isolatiewaarde. Welke dikte isolatie je best kiest voor een dak vind je terug in dit artikel.

 

Welke dikte dakisolatie om een premie aan te vragenVereiste Rd-waarde voor een premie

Om in 2018 in aanmerking te komen voor een premie dakisolatie van de netbeheerder, moet de Rd-waarde van het nieuwe isolatiepakket minimaal 4,5 m²K/W bedragen.

Het isolatiemateriaal en de opbouwdikte mag je zelf beslissen, zolang het dak thermisch gezien maar voldoende presteert.

Hoe beter het dak is geïsoleerd, hoe hoger de energiebesparing die je kan bereiken. Het loont dus de moeite om, wanneer je toch gaat isoleren, gelijk een dikke isolatielaag aan te brengen.

 

 

Bedrag van de premie

De eindfactuur van de isolatiewerken mag maximaal 1 jaar oud zijn wanneer je een premie aanvraagt. Voor dakisolatiewerken met een eindfactuur in 2017 en 2018 is de minimale Rd-waarde dus 4,5 m²K/W. De premie bedraagt 6 euro per vierkante meter indien de plaatsing van het isolatiemateriaal door een aannemer gebeurde. Doe-het-zelvers kunnen rekenen op een vergoeding van 3 euro per m².  Meer weten over de aanvraagprocedure en andere voorwaarden voor deze premie? Ga dan naar het artikel “Dakisolatiepremie“.

 

Eindfactuur van 1/1/2017 tot 31/12/2018
Rd waarde (m²K/W)Premie (werken door aannemer)Premie (werken zelf uitvoeren)
4.5€ 8 per m²€ 4 per m²
Wil je je dak laten isoleren door een professional?
Klik hier om vrijblijvend prijzen op maat aan te vragen bij erkende isolatiespecialisten.

 

Dakisolatie dikte kiezen

Om in aanmerking te komen voor een premie dakisolatie moet je dus een Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W zien te bereiken. De benodigde dikte van de isolatie om deze waarde te bereiken hangt af van het type isolatie en de lambdawaarde van het materiaal.

Zo zal je met glaswol al gauw 16 tot 21 cm dik moeten isoleren om aan een Rd-waarde van 4,5 m²K/W te komen, terwijl je met PUR al toekomt met een dikte van 12 tot 14 cm. PUR heeft immers een lagere lambdawaarde dan glaswol of rotswol (en een lagere lambdawaarde betekent betere isolatiecapaciteiten, dus is een minder dikke laag nodig).

 

Dikte glaswol dakisolatie

Dikte dakisolatie minerale wol

Voor het isoleren van een hellend dak met minerale wol zoals glas- of rotswol zul je een dikte moeten aanhouden van 16 tot 21 cm (afhankelijk van de lambdawaarde) om de vereiste Rd-waarde te bereiken.

Een dikke isolatielaag loont altijd de moeite omdat je de investering snel kan terugverdienen. Je gaat immers meer energie besparen en ook de EPC-score van de woning wordt gunstiger, waardoor de waarde van de woning toeneemt.

 

Dikte cellulose isolatieDakisolatie met papiervlokken (cellulose)

Bij isolatie met cellulose vlokken of halfstijve platen moet je in de regel een laagdikte aanhouden van 16 tot 21 centimeter, indien je tenminste een Rd waarde van 4,5 m²K/W wil bereiken.

De laagdikte is afhankelijk van de lambdawaarde van het isolatiemateriaal. Hoe lager de lambdawaarde, des te minder warmte er via het materiaal verloren gaat, des te dunner je hoeft te isoleren.

 

 

Dikte dakisolatieplatenDikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)

PUR (polyurethaan) en PIR behoren tot de best isolerende materialen. De lambdawaarde van deze isolatiematerialen is erg laag (0.025 – 0.03). Dat wil zeggen dat je relatief dun kunt isoleren in vergelijk tot andere isolatiematerialen met een hogere lambdawaarde.

Om een minimale Rd waarde van 4,5 m²K/W te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 12 tot 14 centimeter.

 

 

Benodigde dikte dakisolatie per type materiaal volgens RD waarde

Lambdawaarde (W/mK)MateriaalDikte in cm. nodig volgens gewenste Rd waarde:
3,5 Rd4 Rd4,5 Rd
0.035Minerale wol, Cellulose13 cm14 cm16 cm
0.04Minerale wol, Cellulose14 cm16 cm18 cm
0.045Minerale wol, Cellulose16 cm18 cm21 cm
0.025PUR / PIR9 cm10 cm12 cm
0.03PUR / PIR11 cm12 cm14 cm

 

Zelf dikte dakisolatie berekenen met lambdawaarde

De dikte van een isolatiemateriaal kun je zelf berekenen wanneer je de lambdawaarde van het product weet. Aan de lambdawaarde van een isolatiemateriaal kun je aflezen hoe goed een materiaal thermisch gezien isoleert. Hoe lager deze waarde, des te minder isolatiemateriaal je nodig hebt. Met behulp van de lambdawaarde kun je de dikte van de isolatie eenvoudig zelf berekenen.

Stel dat je bijvoorbeeld een hellend dak wil gaan isoleren met minerale wol met een lambdawaarde van 0,04 W/mK en je wil een Rd-waarde van 4,5 m²K/W bereiken. Dan vermenigvuldig je de Rd-waarde met de Lambdawaarde. Je krijgt dan: 4,5 x 0,04 = 0,18. Het resultaat is de dikte van de isolatielaag in meter. In dit geval moet je dus 18 centimeter dik isoleren. De lambdawaarde van een isolatiemateriaal kun je altijd terugvinden in de specificaties van de leverancier.

 

Dikte dakisolatie volgens Vlaamse dakisolatienorm

Sinds januari 2015 geldt voor alle zelfstandige woningen in het Vlaamse Gewest (met uitzondering van kamers) de Vlaamse dakisolatienorm. Deze norm houdt in dat de dakisolatie van een woning een minimale Rd-waarde moet hebben van 0.75 m² K/W. De Vlaamse dakisolatienorm schrijft eveneensvoor dat alle daken tegen 2020 geïsoleerd moeten zijn. Dit geldt voor woningen én huurwoningen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet aangesloten zijn.

In de praktijk kun je de norm al bereiken met een eenvoudig isolatiemateriaal (bijvoorbeeld EPS platen) met een laagdikte van 3 tot 4 cm of zelfs dunner. Vanuit financieel (premies) en ecologisch (lager energieverbruik) standpunt is het toch aangeraden om te investeren in een goede dakisolatie. Ook een geïsoleerde zoldervloer wordt als dakisolatie beschouwd mits de zolder niet bewoond is.

Indien je bij de bouw van een woning de eisen niet respecteert dan kun je hiervoor strafpunten krijgen omdat je niet voldoet aan de EPB eisen. Vanaf 1 januari 2020 zullen vijftien strafpunten toegekend worden als de dakisolatienorm niet is toegepast. In dat geval kan de woning zelfs onbewoonbaar worden verklaard.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen