Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isoleren is belangrijker dan ooit: inspelen op stijgende energieprijzen

De stijgende prijzen voor gas en elektriciteit bewijzen dat we energie niet als vanzelfsprekend mogen beschouwen. De maatregelen van de overheid zijn alvast niet voldoende om een dure energiefactuur te voorkomen. Gelukkig kan je als consument ook zelf het heft in handen nemen. Welke maatregelen kan je nemen? En waarom is dakisolatie de beste bescherming tegen torenhoge energiekosten?

Lees meer:
Waarom is isoleren de beste oplossing?
Wat kan ik als consument doen?

 

Wat doet de Vlaamse overheid om de energiefactuur te verlagen?

Regeringen in heel Europa blijven niet blind voor de stijgende energieprijzen. Ook de Vlaamse en de federale overheid hebben de voorbije weken een aantal maatregelen aangekondigd. Een overzicht:

 • Eénmalig voordeel op energiefactuur: het schrappen van ongeveer € 200 miljoen heffingen uit de energiefactuur zal het komende jaar resulteren in een éénmalig voordeel van € 35 à 40 per gezin (incl. verlaging van de nettarieven).
 • Huidige subsidies herzien: door het structureel schrappen van enkele premies, zoals de subsidie voor een aardgasaansluiting, wordt het voor gezinnen minder aantrekkelijk om nog te investeren in een gasaansluiting voor hun nieuwbouwwoning.
 • Focus op lage inkomens: vooral deze sociale doelgroep krijgt ruim de aandacht in deze discussie. Zowel federaal als regionaal wordt de invulling van het sociaal tarief herzien. Zo denkt Brussel aan een verhoogde premie voor een energiezuinige renovatie voor gezinnen met lage inkomens.
 • Betere premies voor duurzame investeringen: de Vlaamse overheid trekt ongeveer € 300 miljoen aan premies uit om woningen energiezuiniger te krijgen door isolatie of duurzame verwarmingsinstallaties.

Zijn die maatregelen voldoende? Ze dragen hun steentje bij, maar maken ook niet het verschil. Bovendien dreigen vooral middenklassegezinnen uit de boot te vallen. Terwijl je wacht op structurele veranderingen van de overheid, kan je jezelf wapenen tegen de stijgende energieprijzen. De meest duurzame bescherming tegen de stijgende energieprijzen is isoleren, bv. door dakisolatie te plaatsen. Benieuwd naar de isolatiemogelijkheden voor jouw woning? Vergelijk gratis offertes op maat.

isoleren belangrijker dan ooit

 

Meest duurzame oplossing = woningisolatie

Onze energiefactuur stijgt aanzienlijk. Op duurzame maatregelen van de overheid moeten we ook niet meteen rekenen. Je kan natuurlijk dag in dag uit een dikke trui dragen, maar dat is ook niet altijd de meest aangename oplossing. Isoleren, bv. met dakisolatie is de beste garantie tegen torenhoge energiekosten. Een overzicht van de mogelijke maatregelen:

 • Dak- en zoldervloerisolatie: warme lucht stijgt. Met dak- en zoldervloerisolatie kan je tot wel 25 % warmteverlies in je woning voorkomen. Gebruik je je zolder enkel als opslagplaats? Dan is zoldervloerisolatie goedkoper en praktischer dan dakisolatie.
 • Spouwmuurisolatie: je buitenmuren vormen een groot oppervlak. Langs je gevels kan dan ook veel warmte verloren gaan. Spouwmuurisolatie is dus een van de snelste en eenvoudigste manieren om te besparen op je energiefactuur.
 • Vloerisolatie: via een benedenvloer ontsnapt veel warmte. Dit is niet alleen onaangenaam, maar haalt ook je kamertemperatuur naar beneden. Je kan je vloer isoleren via je (kruip)kelder, maar bij een grote renovatie kan je ook langs boven isoleren.
 • Ramen isoleren: zijn je ramen intussen al 15 jaar oud? Dan vervang je die beter door nieuwe ramen. Door het hoogrendementsglas en de isolerende raamkaders zorg je voor een optimale thermische isolatie en een uitstekende geluidsisolatie. Bovendien creëer je ook een nieuwe uitstraling voor je woning.

 

Welke isolatiemaatregel pas ik best toe?

Wat de beste isolatiemaatregel is voor jouw situatie hangt af van verschillende factoren zoals je eigen wensen, mogelijkheden van de woning, … Dakisolatie is wel de meest efficiënte maatregel. Maar liefst 25% van de warmte in je woning stijgt op en gaat verloren via het dak. Is je dak nog niet geïsoleerd? Dan is dat dus zeker het overwegen waard.

TIP: werk samen met een dakisolatie expert actief in je buurt. Hij geeft je advies op maat van jouw project, zorgt voor een correcte plaatsing, werkt enkel met kwalitatieve materialen, … Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes op maat via de offerteservice.

 

Welke maatregelen kan ik als consument nemen?

De goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. Isoleren, en dan vooral dakisolatie, is 1 van de meest aangewezen opties om minder te stoken, maar wat kan je nog doen om je energieverbruik te beperken? Enkele voorbeelden:

 • Zet je verwarming wat lager: dit is een gouden tip waarmee je jaarlijks € 200 op je factuur kan besparen. Ook met kleine aanpassingen kan je een groot verschil maken. Doe binnenshuis bv. wat vaker een dikke trui aan, zet een uur vroeger de verwarming uit, …
 • Zorg voor een lage luchtvochtigheid: hoe hoger de luchtvochtigheid in huis, hoe trager de ruimte opwarmt en hoe meer energie je verbruikt. Verlucht dus zeker dagelijks je woning, zeker wanneer je ook de was binnen te drogen hangt.
 • Beperk het warmteverlies: warmte kan op vele manieren ontsnappen. Om warmteverlies te vermijden, kan je de kieren van deuren en ramen afdichten met een speciale tape, aparte thermostatische kranen op je radiator plaatsen, …
 • Verminder sluimerverbruik: apparaten die blijven aanstaan, consumeren ook energie. Minimaliseer dit verbruik door bv. een mechanische timer te plaatsen, een stekkerblok met een schakelaar te gebruiken, elektronische apparatuur ’s avonds uit te schakelen, … Zo kan je jaarlijks tot wel € 75 besparen.
 • Overweeg een groepsaankoop: heb je een variabel energiecontract? Dan loont het om een overschakeling naar een groepsaankoop te overwegen. Heb je echter een energiefactuur met een vast tarief? Dan is overschakelen niet de beste keuze. Wacht dan nog even tot je contract afloopt.
 • Vergelijk diverse tarieven: krijg je een tariefvoorstel van een groepsaankoop of een andere energieleverancier? Dan doe je er goed aan om deze prijzen altijd af te toetsen via de V-test van de VREG of de CREG-scan. Zo ontdek je of je al dan niet een gunstiger energiecontract kan afsluiten.
 • Investeer in duurzame energie: zonnepanelen, een warmtepomp, een zonneboiler, nieuwe isolatie, … Het zijn een handvol manieren om zelf grip te krijgen op je energieproductie en -verbruik.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten