Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zoldervloer isoleren

Je zoldervloer isoleren geniet de voorkeur boven je dak isoleren wanneer je je zolder niet benut als leefruimte. Isoleren gaat zo namelijk sneller, de zolder moet niet onnodig opgewarmd worden en je hebt minder isolatie nodig. Maar welke soorten zoldervloerisolatie zijn er nu? En wat kost je zoldervloer isoleren? Het antwoord op deze en andere veelgestelde vragen over zoldervloerisolatie vind je in dit artikel.

Ga snel naar: 
Soorten zoldervloerisolatie
Kosten zoldervloer isoleren
Belang dampscherm onverwarmde zolder
Veelgestelde vragen zoldervloer isoleren
Vergelijk offertes van isolatie experts

 

 

Wanneer je zoldervloer isoleren?

Of je best je zoldervloer isoleert of je dak, hangt af van hoe je de ruimte gebruikt. Dient je zolder bijvoorbeeld enkel als opslagruimte? Dan is het aangewezen om je zoldervloer te isoleren. Gebruik je de zolder echter ook als leefruimte of ben je dat van plan? Dan moet je zolder ook mee in de isolatieschil zitten en isoleer je best je dak.

Verder is je zoldervloer isoleren ook de goedkoopste optie en bespaar je op deze manier het meeste. De warmte kan namelijk niet meer naar je zolder ontsnappen, waardoor je minder moet verwarmen. Interesse om je zoldervloer te isoleren? Vergelijk offertes & advies van isolatie experts in jouw buurt.

houten zoldervloer isoleren

 

Soorten zoldervloerisolatie

Er zijn verschillende isolatiematerialen die je kan gebruiken om je zoldervloer te isoleren die ook in verschillende toepassingen voorkomen. De meest gebruikte isolatiematerialen zijn:

 

1. Glaswol (massieve & niet-massieve zoldervloer)

Glaswol bestaat uit minerale wol en is één van de meest gebruikte materialen om de zoldervloer mee te isoleren. Het is makkelijk te plaatsen, relatief goedkoop en kan perfect geplaatst worden bij ongelijkmatige afstanden. Glaswol moet steeds afgewerkt worden wanneer je de zoldervloer wil benutten. Dit gebeurt vaak met plaatmateriaal zoals OSB-platen.

Lees hier meer over glaswol isolatie voor de zoldervloer.

 

2. Rotswol (massieve & niet-massieve zoldervloer)

Rotswol is een ecologisch alternatief voor glaswol dat wordt gewonnen uit gesteente. Het heeft een bijzonder goede akoestische waarde en is verkrijgbaar in tal van diktes en lengtes. Deze isolatie wordt meestal geplaatst tussen kepers en is net zoals glaswol niet beloopbaar. Een afscherming voorkomt dat muizen en ratten aan de isolatie gaan knagen.

Lees hier meer over de eigenschappen van rotswol bij een plat dak.

 

3. Isolatieplaten (massieve zoldervloer)

Wanneer je zolder bestaat uit betonnen gewelven en je de zoldervloer nog wil belopen, zal je keuze al vrij snel beperkt zijn tot drukvaste isolatieplaten. Deze hebben een uitstekende isolatiewaarde en hebben een geringere dikte dan isolatiedekens. Bovendien zijn de meeste isolatieplaten ook beloopbaar bij niet frequent gebruik en moet je dus geen dure vloerafwerking voorzien.

Alle soorten isolatieplaten met hun eigenschappen vind je hier terug.

 

4. Gespoten glaswol – Supafil (niet-massieve zoldervloer)

Aangezien werkuren meer kosten dan isolatie, werken heel wat fabrikanten aan methoden die de plaatsing van dakisolatie zo snel mogelijk laten verlopen. Zo kan je bij Knauf terecht voor Supafil Loft. Dit is glaswolisolatie die gespoten wordt en een perfecte dichting garandeert. De plaatsing gebeurt op enkele uren en je kan de exacte dikte makkelijk zelf bepalen.

Lees hier alles over Supafil Loft isolatie.

 

5. PUR spuitisolatie (massieve zoldervloer)

Wil je de zoldervloer laten isoleren, dan kies je best voor een snelle methode zoals gespoten PUR. Deze zoldervloerisolatie is bijzonder populair bij moeilijk te isoleren zolders, waar veel spanten op de grond steunen en er veel hoeken zijn. Het is perfect beloopbaar en vult zelfs de kleinste kier perfect op. Uit ecologische overwegingen wordt deze isolatiemethode dan weer minder aangeraden.

Lees hier meer over PUR spuitisolatie.

 

Welke zoldervloerisolatie kiezen?

Op welke manier je de zolder best isoleert, wordt voornamelijk bepaald door de constructie. Bestaat de vloer uit houten kepers, dan kies je best voor isolatiedekens zoals glaswol of rotswol, die je netjes tussen de kepers kan plaatsen. Is je zoldervloer gemaakt van een betonnen plaat, dan ben je beter af met isolatieplaten. Deze zijn drukvast en nemen minder ruimte in voor dezelfde isolatiewaarde. Het meest geschikte materiaal hangt dus af van jouw persoonlijke situatie, je budget, de ondergrond…

Advies nodig? Een isolatie expert luistert naar jouw wensen en geeft je advies op maat van jouw situatie. Vind een isolatie expert in jouw buurt.

 

 

zoldervloer isolatie plaatsen

Zoldervloer isoleren prijs

Om je zoldervloer te laten isoleren, mag je rekenen op een prijs van 20 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte kostprijs hangt daarbij af van een aantal factoren zoals de totale oppervlakte, het gekozen materiaal, de moeilijkheidsgraad en de gewenste dikte.

Benieuwd naar een prijs op maat? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij isolatie experts in jouw buurt. Zo kan je meerdere voorstellen vergelijken en een doordachte keuze maken. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Druk de prijs voor je zoldervloerisolatie met premies!

Als je je zoldervloer isoleert en er op je zolder geen voorzieningen zijn om deze te verwarmen, kan je de kosten voor je isolatie drukken met de Mijn VerbouwPremie. Voer je naast het plaatsen van zoldervloerisolatie ook nog andere enegriebesparende maatregelen uit? Dan kom je ook in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie. En is je woning ook ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op de arbeids- en materiaalkosten. Ga dus zeker eens na op welke subsidies en financiële voordelen jij aanspraak kan maken.

 

 

Belang van dampscherm bij onverwarmde zolder

Wanneer de zolder geen verwarmde ruimte is, moet je langs de warme zijde van de zoldervloerisolatie een dampscherm plaatsen. Dit is een luchtdicht scherm dat voorkomt dat de binnenlucht gaat condenseren in de isolatie tussen de warme en koude lucht. Plaats je bij het isoleren van je zoldervloer geen dampscherm, dan zal de vochtige lucht zich opstapelen en de isolatiewaarde naar beneden halen.

Op lange termijn kan het vocht ook de constructie van je zoldervloer aantasten en schimmels veroorzaken. Met een gemiddelde prijs van 5 euro per vierkante meter (excl. btw) is een dampscherm ook geen overdreven extra kost.

 

Veelgestelde vragen zoldervloer isoleren

Heb je nog vragen over je zoldervloer isoleren? Bekijk dan zeker eens het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder:



  • Hoe dik moet je je zoldervloer isoleren?
    Hoe dik je je zoldervloer best isoleert, hangt van verschillende factoren af. Zo heeft bv. niet elk isolatiemateriaal dezelfde isolatiewaarde en zal je sommige materialen dus dikker moeten aanbrengen voor dezelfde isolatiewaarde. Gemiddeld heeft je vloerisolatie op de zolder best een dikte tussen 15 en 23 centimeter. Hoe dikker de isolatielaag, hoe hoger uiteraard de isolatiewaarde zal liggen.


  • Kan ik zelf mijn zoldervloer isoleren?

    Als je beschikt over de nodige kennis en expertise, kan je eventueel zelf je zoldervloer isoleren. Op die manier betaal je uiteraard geen arbeidskosten. Hou er wel rekening mee dat je zoldervloer isoleren geen eenvoudige klus is. Fouten zijn snel gemaakt en als je zoldervloer niet correct geïsoleerd is, kan je minder besparen op je energierekening en bestaat er een risico op vochtproblemen. Bovendien moet je zelf alle materialen inkopen en geniet je ook niet van garantie op de uitgevoerde werken.

    Wil je dus zeker zijn van een correcte plaatsing van je isolatie? Dan schakel je best een expert in. Deze kan je persoonlijk advies geven en de nodige materialen voor je zoldervloer isolatie aan een lagere inkoopprijs aanschaffen. Bovendien kan de expert dankzij zijn expertise de isolatie vrij snel plaatsen en maak je ook aanspraak op isolatiesubsidies. Daardoor komt het laten plaatsen van je zoldervloer isolatie dus amper duurder uit dan doe-het-zelven. Vind een isolatie expert in jouw buurt.



  • Hoe kan ik best een houten zoldervloer isoleren?
    Bij een houten of niet-massieve zoldervloer plaatst een expert de isolatie vaak tussen de houten vloerbalken. Daardoor zijn flexibelere isolatiematerialen zoals isolatiedekens of spuitisolatie het meest aangewezen. De meest gebruikte isolatiematerialen voor niet-massieve zoldervloeren zijn isolatiedekens uit glaswol of rotswol, of gespoten glaswol. De dekens kunnen makkelijk tussen de balken aangebracht worden en kan je laten afwerken met OSB- of vezelplaten. Gespoten glaswol wordt tussen de draagstructuur geblazen. Daarbij kan je zelf de dikte bepalen en houten platen als afwerking gebruiken.


  • Hoe kan ik best een betonnen zoldervloer isoleren?
    Om een betonnen of massieve zoldervloer te isoleren, kiest een isolatie expert vaak een materiaal met een hoge isolatiewaarde zodat de dikte van de isolatielaag beperkt kan blijven. De meest gebruikte isolatiematerialen zijn drukvaste isolatieplaten. Deze zijn vrij dun en zorgen ervoor dat je vloer beloopbaar blijft. Daarnaast zijn ook glaswol en rotswol mogelijk. Daarbij installeert een expert eerst een houten raamwerk, waartussen dan de wol komt. Tot slot kan je ook nog kiezen voor gespoten PUR isolatie. Dit is vooral aangewezen wanneer je veel kieren hebt op je zolder die moeilijk bereikbaar zijn.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten